Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ | Η αποδόμηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Το χθεσινό επεισόδιο στο σήριαλ «η απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ» είχε μια ακόμα αφαίρεση δυνάμεων από την κοινοβουλευτική ομάδα του άλλοτε κραταιού κόμματος. Όπως προέβλεπαν οι περισσότεροι, στη σύγκρουση μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της Αθηνάς Λινού, που ξεκίνησε όταν ο βουλευτής Χανίων επετέθη σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα η κυρία Λινού με δάκρυα στα μάτια να πάρει το μέρος της υπαλλήλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης προτίμησε να διαγράψει την Αθηνά Λινού παρά να στραφεί εναντίον του Παύλου Πολάκη.

Έτσι χθες η κ. Λινού βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ και της ζητήθηκε να παραδώσει την έδρα της, με τον κ. Κασσελάκη να «θυμίζει» τη δέσμευση όλων των βουλευτών στο ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στα πρόσωπα. Βέβαια όταν έκανε τη… μισή διαγραφή Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διατηρώντας τον όμως στο κόμμα δεν είχε θέσει αντίστοιχο θέμα. Το αποτέλεσμα είναι ο διαγραμμένος Παύλος Πολάκης να θέτει επισήμως θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητώντας ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη!

Ποιος σεναριογράφος θα μπορούσε να φανταστεί ένα τέτοιο μπέρδεμα;

Με αυτά τα δεδομένα, οι πολίτες γίνονται μάρτυρες στο εξής σκηνικό, που ασφαλώς θυμίσει θέατρο του παραλόγου: Ο κ. Κασσελάκης παίρνει το μέρος του Παύλου Πολάκη τον οποίο διέγραψε προ ημερών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα κι από τον οποίο αμφισβητείται ευθέως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει την Αθηνά Λινού παρά το γεγονός, όπως η ίδια διαβεβαιώνει με γραπτή δήλωσή της, ότι «παραδόθηκαν στον κ. Κασσελάκη, την Παρασκευή, 460 σελίδες πληροφοριών, επί των οποίων δεν με έχει ενημερώσει για ούτε μία παραμικρή παρατυπία που να επιβεβαιώνει τις συκοφαντίες του κ. Πολάκη», ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει ήδη σχετική απόφαση της Μείζονος Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έχει κρίνει αμετάκλητα ότι το σύνολο των διαδικασιών ήταν καθ’ όλα νόμιμο».

Έτσι ο κ. Κασσελάκης δικαιώνει τον κ. Πολάκη στη σύγκρουσή του με την κ. Λινού, και του δίνει τη δυνατότητα με αυξημένο πολιτικό βάρος να αμφισβητεί τον πρόεδρο του κόμματος και να ετοιμάζεται να υποβάλει πρόταση μομφής εναντίον του! Κι όλα αυτά, όπως και η προχθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, εξελίσσονται με τον κ. Κασσελάκη να βρίσκεται εγκατεστημένος στην Κρήτη όπου προετοιμάζει τον γάμο του και το 4ήμερο γλέντι που έχει προαναγγείλει…

Στο μεταξύ η δημοσιοποίηση της πρώτης δημοσκόπησης της νέας σεζόν, που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην 5η θέση (!), πίσω ακόμα κι από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση, έχει θορυβήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές, που αντιλαμβάνονται ότι σε λίγο δεν θα υπάρχει πολιτική βάση στο κόμμα προς διεκδίκηση από τις διάφορες φατρίες. Αυτό το κλίμα γενικευμένου εσωκομματικού πολέμου των πάντων με τους πάντες, ανάγκασε την εκπρόσωπο Τύπου, Βούλα Κεχαγιά να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στη βάση του κόμματος για εκλογή ηγεσίας, κατά τα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ.

Κομβικό σημείο είναι η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των πρωταγωνιστών του πολιτικού αυτού δράματος και να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις κάθαρσης, ή πλήρους καταβύθισης, του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τα όσα έχουμε δει ως τώρα δεν προδιαγράφουν τίποτα καλό για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμα μια επίθεση στον Τσίπρα και τους «87»

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να διαγράψει την Αθηνά Λινού ήρθε λίγες ώρες αφότου η βουλεύτρια καταψήφισε την πρότασή του για καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνοντας πως «η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά υιοθέτησε πλήρως τις αιτιάσεις Πολάκη, ενώ κατηγόρησε ξανά ένα πρόσωπο που του αντιτάχθηκε ως ύποπτο για αδιαφάνεια και σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτά σε συνδυασμό με την επισήμανση περί ανεπαρκούς ελέγχου του παρελθόντος της Αθηνάς Λινού από τον Αλέξη Τσίπρα εντάσσονται στο πλαίσιο των προκλήσεων του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον προκάτοχό του, ώστε να εμφανίσει τον ίδιο, τους υποστηρικτές του και τους «87» ως υποκινουμένους από κάποια σκοτεινά κέντρα που θέλουν το κακό του ιδίου και του κόμματός του.

Προς τους «87» και όποιον άλλον τον αμφισβητεί, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε πάντως πως «εάν αμφιβάλλουν για την στήριξη που έχω από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας με προκαλέσουν δεν έχω κανένα πρόβλημα». Άφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ίδιος στη βάση εάν προκληθεί κάποια από τις επόμενες ημέρες.

Εξετάζουν και τη μομφή οι «87»

Το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην Κουμουνδούρου είναι εάν θα γίνει τελικά κίνηση από τους «αντιφρονούντες» για μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Παύλος Πολάκης επιμένει στις σιβυλλικές αναρτήσεις του λέγοντας πως απαιτούνται βαθιές αλλαγές. Το ζήτημα όμως απασχολεί και τους «87», οι οποίοι συζητούν επί του θέματος έντονα, ιδιαίτερα μετά την οριακή ψηφοφορία στην Κ.Ο..

Στελέχη τους θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν υποχωρεί από την συγκρουσιακή λογική, ωθώντας τους στο περιθώριο ή την έξοδο, ακόμα και με διαγραφές, όπως στις περιπτώσεις της Αθηνάς Λινού και του Χρήστου Σπίρτζη (αμφότεροι έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας από υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Παύλου Πολάκη). Γι αυτό και αναζητούν το πώς θα παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που έχει επισημοποιηθεί η συμμαχία Κασσελάκη – Παππά.

Ορισμένοι εν των «87» θεωρούν πως βέλτιστη κίνηση είναι η κατάθεση πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου «και τότε όλοι θα μετρηθούν για τη συνέπεια λόγων και πράξεων». Δεδομένου του γεγονότος ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων των ομάδων στο όργανο είναι ρευστός, ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση μιας ψηφοφορίας δεν μπορούν να γίνουν.

Ωστόσο, όπως λένε, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα σε περίπτωση ήττας μετά από μια τέτοια σφοδρή σύγκρουση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *