Η Γαλλία έχει γίνει μια από τις πιο προβληματικές οικονομικά χώρες στην Ευρώπη, με μεγάλο χρέος και έλλειμμα που είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται παρά τις προσπάθειες της εύθραυστης νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ανέφερε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Από την Liz Alderman/New York Times
Μια ημέρα αφότου ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Michel Barnier, εισήγαγε προς ψήφιση έναν σκληρό προϋπολογισμό λιτότητας με στόχο τη διόρθωση των ραγδαία επιδεινούμενων οικονομικών της χώρας, ο Fitch δημοσιοποίησε τις αρνητικές εκτιμήσεις του για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας. Η αξιολόγηση παρέμεινε αμετάβλητη σε επίπεδο AA– προς το παρόν, αλλά ο Fitch προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω εάν τα σχέδια του προϋπολογισμού της κυβέρνησης καταρρεύσουν.
Οι προοπτικές αντικατοπτρίζουν μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους που στροβιλίζονται στη Γαλλία από τότε που ο πρόεδρος Emmanuel Macron διέλυσε την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου τον Ιούνιο και χρειάστηκε να έρθει ο περασμένος μήνας για να διορίσει μια νέα κυβέρνηση. Όλο αυτό άφησε το Κοινοβούλιο βαθιά διχασμένο, διαιρεμένο σχεδόν ομοιόμορφα μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων στα αριστερά, δεξιά και στο κέντρο, αφήνοντας τον Barnier χωρίς σαφή πλειοψηφία. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολη την ψήφιση ενός προϋπολογισμού που σφίγγει τη ζώνη, όμως θα κατευνάσει τους νευρικούς διεθνείς επενδυτές σε μια εποχή που το εθνικό χρέος της Γαλλίας έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ (3,28 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Σε μια δήλωση αργά την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του Fitch, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Antoine Armand, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να αντιστρέψει την τροχιά των δημόσιων οικονομικών και να ελέγξει το χρέος».
Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των 20 χωρών που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ, και ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ μεγάλη για να αποτύχει. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν από τα μέλη να έχουν υγιή οικονομικά, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου του χρέους στο 60 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής και να μην αφήνουν τις κρατικές δαπάνες να υπερβαίνουν τα έσοδα κατά περισσότερο από 3 τοις εκατό.
Όμως, η Γαλλία ξεπερνά τώρα και τα δύο αυτά όρια, προκαλώντας πρόσφατα μια επίσημη επίπληξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το χρέος της Γαλλίας έχει εκτιναχθεί σε περισσότερο από το 110 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής, το χειρότερο στο μπλοκ μετά την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο Fitch προειδοποίησε ότι το χρέος θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε περισσότερο από 118 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έως το 2028, εάν δεν γίνει τίποτα. Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διευρυνθεί στο 6,1 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο, και με μια αύξηση άνω του 10 τοις εκατό από πέρυσι.
Η αναταραχή έρχεται εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης στη γαλλική οικονομία, καθώς διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα, των υψηλών επιτοκίων και της οικονομικής επιβράδυνσης στη Γερμανία και την Κίνα, δύο από τους εμπορικούς εταίρους της Γαλλίας. Η οικονομία αναμένεται να επεκταθεί λίγο περισσότερο από 1% το επόμενο έτος, αλλά οι Γάλλοι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία.
Ο προϋπολογισμός λιτότητας που εισήγαγε ο Barnier περιλαμβάνει σχέδια για εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 65,6 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος μέσω μιας σειράς αυξήσεων φόρων για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις και μεγάλες περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα και κρατικές δαπάνες. Αλλά ο Fitch προειδοποίησε ότι η Γαλλία πρέπει επίσης να σταματήσει μια κολασμένη σπείρα στην οποία οι πληρωμές τόκων για την εξυπηρέτηση του συνεχώς αυξανόμενου χρέους της χώρας απαιτούν όλο και περισσότερες κρατικές δαπάνες.
Η Γαλλία πληρώνει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο φέτος για την εξυπηρέτηση του χρέους, ένας λογαριασμός που θα μπορούσε να ανέλθει στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ το 2027. Η πληρωμή του χρέους είναι ήδη τόσο μεγάλη που επισκιάζει τον προϋπολογισμό της χώρας για την εθνική άμυνα. Οι πληρωμές τόκων είναι πιθανό να καταναλώσουν σχεδόν το 5 τοις εκατό όλων των χρημάτων που συλλέγει η κυβέρνηση από φόρους και άλλα έσοδα έως το 2026, αν δεν γίνει τίποτα, ανέφερε ο Fitch.
Το Παρίσι ανησυχεί όλο και περισσότερο για την υποβάθμιση του γαλλικού χρέους από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, γεγονός που θα αύξανε περαιτέρω το κόστος δανεισμού του. Ο Standard & Poor’s υποβάθμισε την αξιολόγηση χρέους της Γαλλίας νωρίτερα φέτος και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε για υποβάθμιση εν μέσω της πολιτικής αναταραχής αυτό το καλοκαίρι. Ο Moody’s θα εκδώσει μια νέα προοπτική για τη Γαλλία αργότερα αυτόν τον μήνα.
Τα οικονομικά της Γαλλίας επιδεινώνονται αφότου ο Macron προχώρησε σε ένα πάρτι δαπανών τα τελευταία χρόνια για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την ενεργειακή κρίση και αύξησε τις δαπάνες για την τόνωση της οικονομίας και τις προσλήψεις. Οι τοπικές αρχές ξόδεψαν επίσης πέρα από τις δυνατότητές τους. Όμως τα φορολογικά έσοδα της Γαλλίας συρρικνώθηκαν δραστικά πέρυσι, κάτι που αποτελεί την κληρονομιά των μεγάλων φορολογικών ελαφρύνσεων που δημιούργησε ο Macron για επιχειρήσεις και πλούσιους ιδιώτες για να κάνει τη Γαλλία πιο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις.
Δεδομένης αυτής της δυναμικής, ο Fitch είπε ότι η Γαλλία είναι απίθανο να πετύχει τον δικό της στόχο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2029 χωρίς σημαντικό (και πολιτικά αντιδημοφιλή) σφίξιμο της ζώνης. Παρά τις προτεινόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες, οι οποίες περιλαμβάνουν χαμηλότερες πληρωμές για υγειονομική περίθαλψη και συντάξεις, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αυξάνει τις δαπάνες για τον στρατό λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γαλλία προχωρά επίσης σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να συμβαδίσει με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, σημείωσε ο Fitch.
Και η πολιτική κατάσταση της Γαλλίας παραμένει εύθραυστη: Τα αντιμαχόμενα κόμματα στο κοινοβούλιο μπορεί να απαιτήσουν σκληρές παραχωρήσεις για την ψήφιση του προϋπολογισμού όταν έρθει για ψηφοφορία στο τέλος του μήνα, σημείωσε ο Fitch. Ο Barnier αντιμετωπίζει ήδη ανταγωνιστικές εκκλήσεις για αναθεώρηση του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων των κεντρώων κομμάτων να μην αυξηθούν οι φόροι στους πλούσιους και τις εταιρείες. Δεξιά και ακροδεξιά κόμματα —που τώρα αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του κοινοβουλίου— θέλουν να βρει περισσότερα μέρη για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τους μετανάστες.
Σε περίπτωση αδιεξόδου, ο Barnier μπορεί να αναγκαστεί να πιέσει τον προϋπολογισμό με εκτελεστικό διάταγμα. Αλλά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ψήφο δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο και ενδεχομένως να προκαλέσει κατάρρευση της κυβέρνησής του. «Ο υψηλός πολιτικός κατακερματισμός και η κυβέρνηση μειοψηφίας περιπλέκουν την ικανότητα της Γαλλίας να επιτύχει», δήλωσε ο Fitch.