Το «λίπος» των 40 δισ. ευρώ, η φοροδιαφυγή και τα υπερ – πλεονάσματα

Το «λίπος» των 40 δισ. ευρώ, η φοροδιαφυγή και τα υπερ – πλεονάσματα

Το νούμερο μπορεί να άνοιξε την «όρεξη» του οικονομικού επιτελείου για επιπλέον φορολογικά έσοδα, αλλά η στήλη επισημαίνει πως υπάρχουν παγίδες στην όλη εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής. Ο λόγος για τα 40 δις. ευρώ. Από που προέρχονται αυτά; Είναι η διαφορά μεταξύ του εισοδήματος που δήλωσαν τα φυσικά πρόσωπα (κοντά 110 δισ. ευρώ) και του ύψους της κατανάλωσης (150 δισ. ευρώ) το 2023. Σίγουρα, από το 2023, η κυβέρνηση, μέσω του μπαράζ μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, έχει «μαζέψει» μεγάλη μερίδα από αυτά τα 40 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, οδηγώντας στα γνωστά υπερ – πλεονάσματα στον προϋπολογισμό Πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να καταφέρει να μαζέψει μια ακόμα μερίδα των αδήλωτων 40 δις. ευρώ μέσω των μέτρων που ετοιμάζει κατά των αδήλωτων ή υποδηλωμένων ενοικίων. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο,τι παραπάνω μαζεύει η κυβέρνηση μέσω της φορολογίας εισοδήματος, θα το χάνει χοντρά – χοντρά σε έσοδα από ΦΠΑ, καθώς τα αδήλωτα εισοδήματα πήγαιναν στην κατανάλωση. Η βασική στρατηγική του ΥΠΟΙΚ είναι δηλωμένη: Μόνο μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής στις δηλώσεις εισοδημάτων κλπ, θα μπορέσει να μειωθεί οριζόντια -κάποια στιγμή – ο ΦΠΑ (μετά το 2027 λένε κάποιες πηγές), δηλαδή ο πιο άδικος – κοινωνικά – φόρος. Η στήλη, όμως, έχει μία επιφύλαξη αν ακόμα και το 2027 ή παραπέρα, θα είναι δημοσιονομικά ώριμες οι συνθήκες, καθώς όλες οι μακρο – οικονομικές προβλέψεις αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που θα οδηγούσε σε φρενάρισμα της αύξησης των εισοδημάτων και, έτσι, των φορολογικών εσόδων από αυτά…

Συνεχίζεται η σύγχυση για τις επιπτώσεις των δασμών για την ελληνική οικονομία

Και για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι για τις μακρο – οικονομικές προβλέψεις, μεγάλη σύγχυση εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με τις επιπτώσεις του διεθνούς εμπορικού πολέμου. Η πιο πρόσφατη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν της Eurobank. Η μελέτη αυτή κάνει λόγο για «αισιόδοξο» και «απαισιόδοξο» σενάριο, με το «αισιόδοξο» να προβλέπει δασμούς… 10%. Δηλαδή  Eurobank παραδέχεται ανοιχτά πως δεν υπάρχει επιστροφή στην προ της 2ας Απριλίου 2025 κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί κατά 0,8% το 2025 και 1,2% το 2026 (σ.σ. για την Ελλάδα δεν κάνει αναφορά). Όσο για το «απαισιόδοξο» σενάριο της Eurobank, δεν βάζει κάπου τον πήχη σε επίπεδο ποσοστών. Αναφέρει μόνο πως το σενάριο αυτό προβλέπει πως «δεν υλοποιούνται σημαντικές εμπορικές συμφωνίες και εφαρμόζονται αμοιβαίοι δασμοί εναντίον των κύριων εμπορικών εταίρων». Παρόλα αυτά, η Eurobank κάνει μία πρόβλεψη: Το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξάνεται κατά 0,7% το 2025 και, αντί να ανακάμψει, η επιβράδυνση της ανάπτυξης επιδεινώνεται στο 0,5% το 2026. Η στήλη διερωτάται, σε σχέση με το «απαισιόδοξο» σενάριο: Πώς μπορεί κάποιος να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη (εν προκειμένου να ανάπτυξη 0,7% το 2025 κλπ.) για τις επιπτώσεις ενός αμοιβαίου δασμολογικού πολέμου χωρίς να αποσαφηνίζονται τα ποσοστά των δασμών; Και μία ακόμα απορία, πιο βασική: Δεδομένου ότι ο πλανήτης έχει να δει εμπορικό πόλεμο εδώ και 100 χρόνια, πόσο αξιόπιστα είναι τα μοντέλα που έχουν στα χέρια τους οι οικονομολόγοι;

Αβεβαιότητα όχι μόνο για τα μοντέλα προβλέψεων, αλλά και τα …δεδομένα τους!

Η στήλη, σε σχέση με την «ασφάλεια» κάθε πρόβλεψης για τις επιπτώσεις των δασμών στην ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνει τα λεγόμενα του προέδρου της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, την περασμένη εβδομάδα, σε ομιλία του στο Μάνχαιμ της Γερμανίας: «Μπορούν να διακριθούν δύο μορφές αβεβαιότητας: η αβεβαιότητα δεδομένων και η αβεβαιότητα μοντέλου. Η αβεβαιότητα δεδομένων προκύπτει επειδή δεν είναι όλες οι πληροφορίες διαθέσιμες για να σχηματίσουν μια εικόνα της «πραγματικής» κατάστασης της οικονομίας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό: Δεν καταγράφονται στατιστικά ή δεν μπορούν να καταγραφούν πλήρως όλα τα δεδομένα που θα παρουσίαζαν ενδιαφέρον. Ορισμένα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο με σημαντική καθυστέρηση. Ορισμένα δεδομένα έχουν προβλήματα μέτρησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα πρέπει να αναθεωρηθούν αργότερα». 

Υπονοούμενα Νάγκελ για την ακρίβεια των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ευρωζώνης 

Αξίζει το παράδειγμα, που δίνει ο Γερμανός κεντρικός τράπεζας περί «αβεβαιότητας» δεδομένων: «Για την οικονομική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ, η Eurostat παρουσιάζει μια προκαταρκτική προκαταρκτική εκτίμηση περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά το τέλος του τριμήνου. Αυτή βασίζεται σε ένα πολύ περιορισμένο σύνολο δεδομένων. Συγκεκριμένα, οι τιμές για τον τρίτο μήνα πρέπει να εκτιμηθούν. Η πραγματική προκαταρκτική εκτίμηση ακολουθεί δύο εβδομάδες αργότερα. Αυτή επίσης δεν περιέχει λεπτομέρειες και ονομαστικά δεδομένα. Δύο έως τρεις εβδομάδες αργότερα, ακολουθεί μια αρχική εκτίμηση με μια πιο ακριβή ανάλυση ανά συνιστώσα. Αλλά ακόμη και μετά από αυτό, πρέπει να αναμένονται αλλαγές, μερικές από τις οποίες μπορεί να είναι σημαντικές. Αυτό δείχνει ότι έχουμε μόνο ελλιπή γνώση του παρόντος σε πραγματικό χρόνο. Ακόμη και η περιγραφή και η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης είναι επομένως αβέβαιη. Σε αυτό προστίθεται η αβεβαιότητα του μοντέλου. Για να εξετάσουμε τις μακροοικονομικές διαδικασίες, βασιζόμαστε σε απλουστεύσεις της σύνθετης πραγματικότητας. Τα μοντέλα παρέχουν αυτήν την απλοποίηση. Περιοριζόμαστε σε μερικές, πιο σχετικές, αιτιώδεις σχέσεις. Όλες οι άλλες αγνοούνται». Γιατί τα λέει όλα αυτά; «Από την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ένας σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας σαρώνει τον Ατλαντικό. Η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλα κύματα»…

Από τη στήλη Αποcryptoγράφος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *