Συνέντευξη Μάζη:«Αυτοκτονία» η Χάγη χωρίς επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια & ανακήρυξη ΑΟΖ- Έχουμε κάνει «ροζ» τις «κόκκινες γραμμές» μας

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μάζη

Μία συνέντευξη του καθηγητή Ι.Μάζη που θα συζητηθεί.

Την εκτίμηση, ότι η προσφυγή στη Χάγη για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, χωρίς προηγούμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια και ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών, είναι «αυτοκτονία», εξέφρασε στον FOCUS FM 103.6 ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Μιλώντας στον Γιάννη Πηλίδη στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», ο κ.Μάζης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «Θες να πάς στη Χάγη για οριοθέτηση  υφαλοκρηπίδας, όμως η υφαλοκρηπίδα μετράται από το πέρας του εύρους των χωρικών υδάτων. Θα πάμε στη Χάγη από χωρικά ύδατα 6 μιλίων; Είναι αυτοκτονία. Άρα πρώτα επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα και μετά πας στο Δικαστήριο. Θέλει προσοχή». Αναρωτήθηκε μάλιστα «Είναι ή δεν είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια; Είναι μονομερής κυριαρχική ενέργεια. Το casus belli της Τουρκίας είναι απειλή πολέμου και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ είναι παράνομη», συμπλήρωσε ο καθηγητής και σημείωσε, ότι η κυβέρνηση αντιδρά μέχρι στιγμής στις εξελίξεις με «διπλωματικό ακτιβισμό».

Πεποίθηση του κου Μάζη είναι ότι η Άγκυρα «Πιέζει, προκαλεί και εξετάζει τις αντιδράσεις των προκλήσεών της. Αν οι αντιδράσεις αυτές δεν έχουν πρακτικό αρνητικό αντίκρισμα στα συμφέροντά της, προχωράει στις επόμενες. Είναι η τακτική του σαλαμιού. Όσο βλέπει φοβικότητα από την άλλη πλευρά, θα προχωρήσει για να δημιουργήσει τετελεσμένα, χωρίς να πέσει ούτε πυροβολισμός».

Αναφερόμενος στις «κόκκινες γραμμές» στις οποίες αναφέρονται οι κυβερνήσεις διαχρονικά, επεσήμανε πως «Αυτή η διάθεση να βάλουμε «κόκκινες γραμμές» είναι πανθομολογουμένως μία καλή διάθεση ενός κράτους  μέλους της διεθνούς κοινότητας, να τηρεί τη διεθνή νομιμότητα. Το δράμα το δικό μας είναι, ότι το «κόκκινο» το δικό μας θέλουμε να το βλέπουμε σαν «ροζ» και κάθε φορά, που πηγαίνουμε προς το «κόκκινο» , το… «ανοίγουμε» λιγάκι. Αυτό θέλει και ο Τούρκος», συμπλήρωσε.

Για την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ από την Τουρκία για το ψευδομνημόνιο με τη Λιβύη

«Το να καταθέσει η Τουρκία ένα κείμενο με συντεταγμένες στο γραφείο θαλασσών του ΟΗΕ, ελέγχεται ως διαδικασία από το νομικό σύμβουλο του γραφείου. Μέχρι το Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί στον ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει, ότι ισχύει; Όχι. Σου δίνει όμως μία ημερομηνία, από την οποία εσύ θα πρέπει να διατυπώσεις σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τη δική σου διαφωνία».

Για το μέλλον της Τουρκίας

«Επειδή η Τουρκία δέρεται ανηλεώς από τους συμμάχους της, μοιραία φτάνει  στην άκρη της πορείας της. Δε χαρίζουν Συρία και Λιβύη στους Τούρκους οι Ρώσοι. Άπλωσε πολύ τα πόδια του ο κ.Ερντογάν και θα του τα κόψουν», υπογράμμισε ο κ.Μάζης. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της ένταξης μαθήματος Γεωπολιτικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπως έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Ι.Μάζη στον FOCUS FM 103.6, εδώ: 

3 thoughts on “Συνέντευξη Μάζη:«Αυτοκτονία» η Χάγη χωρίς επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια & ανακήρυξη ΑΟΖ- Έχουμε κάνει «ροζ» τις «κόκκινες γραμμές» μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *