
Οργή στην Ινδία για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν. Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα στον πρέσβη της Τουρκίας στο Νέο Δελχί. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε που δεν έχει σχέση με τη συνήθη διπλωματία.
Εντύπωση επίσης προκαλείται από την αιτία αυτού του διαβήματος που είναι η ομιλία που εκφώνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του πακιστανικού κοινοβουλίου κατά την επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στο Ισλαμαμπάντ.
Τι εξόργισε την Ινδία
Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για το Κασμίρ, το οποίο είναι εστία έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος επέρριψε ευθύνες για την ένταση στην Ινδία κι ανέφερε τα εξής, μεταξύ άλλων.
“Για εμάς το Κασμίρ είναι ένα νέο Τσανάκκαλε”, ήτοι μια μάχη απέναντι σε ξένους εισβολής όπως τη μάχη της Καλλίπολης το 1915, και ανακάλεσε στη μνήμη την αλληλεγγύη προς την δοκιμαζόμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία των μουσουλμάνων κατοίκων της τότε βρετανικής Ινδίας που διοργάνωσαν και διαδήλωση στη Λαχόρη του σημερινού Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραβίς Κουμάρ, “οι παρατηρήσεις αυτές δεν συνάδουν ούτε με την ορθή κατανόηση της Ιστορίας, ούτε με την διεξαγωγή της διπλωματίας. Συνιστούν παραποίηση του παρελθόντος με στόχο την εξυπηρέτηση κοντόφθαλμων επιδιώξεων του παρόντος”.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος διαπίστωσε ότι “δεν πρόκειται παρά για άλλο ένα επεισόδιο ενός τουρκικού μοτίβου επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, το οποίο η Ινδία θεωρεί απαράδεκτο” και “θα έχει ισχυρές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις”.
“Ιδιαιτέρως καταδικάζουμε” πρόσθεσε “τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να δικαιολογήσει την διασυνοριακή τρομοκρατία που κατάφωρα ασκεί το Πακιστάν”.
Αξίζει να θυμίσουμε πως το Κασμίρ είναι μοιρασμένο κατά τα 2/3 στην Ινδία και το υπόλοιπο στο Πακιστάν. Η Ινδία πέρυσι αναθεώρησε το Σύνταγμα, ώστε να καταργήσει την αυτοδιοίκηση του Κασμίρ, κάτι που προκάλεσε οργή κι ένταση στους μουσουλμάνους.
Ο Ερντογάν σε ρόλο προστάτη του Ισλάμ
Για ποιο λόγο όμως ο Ερντογάν, και μάλιστα εν μέσω κρίσης στη Συρία επέλεξε να επισκεφθεί το Πακιστάν; Ο λόγος είναι απλός. Αρέσκεται στο να εμφανίζεται ως ο υπερασπιστής των καταπιεσμένων μουσουλμάνων, ανά τον πλανήτη. Θυμίζουμε τη στήριξή του στους τουρκογενείς Ουιγούρους της κινεζικής επαρχίας του Σιντζιάνγκ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Ερντογάν θέλει να ενισχύσει τους δεσμούς του με το Πακιστάν. Δεν είναι η οικονομία ο στόχος. Ο όγκος διμερούς εμπορίου φθάνει μόλις το 1 δισ. δολάρια, με τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει τον στόχο της αύξησής του στα 5 δισ. δολάρια.
Είναι η γεωστρατηγική. Αμφότερες χώρες στο παρελθόν υπήρξαν ‘πράκτορες’ των δυτικών συμφερόντων στην ευρασία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κινούνται πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα. Το Πακιστάν ειδικά είναι αντικείμενο του κινεζικού πόθου. Το Πεκίνο προσβλέπει σε καλύτερη πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό, επενδύοντας 62 δισ. δολάρια. Τα λεφτά είναι πολλά και για το φτωχό Πακιστάν , πάρα πολλά.
Το Πακιστάν με τον μεγάλο του πληθυσμό είναι χώρα που και η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία επιθυμούν να προσεταιρισθούν. Τουρκία και Σαουδική Αραβία ‘πολεμούν’ για το ποια θα είναι ο φυσικός ηγέτης του Ισλάμ. Το Ιράν έχει έναν απομονωτισμό που δεν του επιτρέπει διεθνή ρόλο. Όποιος έχει μαζί του το Πακιστάν έχει και το πλεονέκτημα.