Από τη Συρία στη Λιβύη.Ο Ερντογάν “μεταφέρει” τζιχαντιστές

Screenshot 2020 02 18 6ac4789de1d64c5ba5b40b685ac065d3 jpg JPEG εικόνα 1000 × 563 εικονοστοιχεία 150x150.jpg× 563 εικονοστοιχεία.jpg× 563 εικονοστοιχεία

Από Συρία… Λιβύη…Οι εξελίξεις στη Συρία διαμορφώνουν, ως άλλα συγκοινωνούντα δοχεία, τις εξελίξεις στη Λιβύη. Η προέλαση των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ προς τις επαρχίες της Ιντλίμπ και του Χαλεπίου, περιορίζει τους υποστηριζόμενους από την Τουρκία τζιχαντιστές, φανατικούς ισλαμιστές και αντιπολιτευόμενους, σε μικρά κομμάτια γης, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

 Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τον Ερντογάν ο οποίος προχωρά ακάθεκτος στη δεύτερη φάση του σχεδίου του, για την υποστήριξη του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), με έδρα την Τρίπολη.

Εδώ κι εβδομάδες οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ έχουν αποκαλύψει ότι, η Τουρκία έχει στείλει μερικές χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη, για να ενισχύσουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι κύριοι πολέμαρχοι του Συριακού Εθνικού Στρατού κλήθηκαν από τις τουρκικές αρχές για συνάντηση στο Γκαζιαντέπ. Αρκετές συριακές παρατάξεις ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο αίτημα της Τουρκίας. Όπως και η ταξιαρχία Al-Hamza, οι Al-Mutassim, η Suqur Al-Sham ή η μεραρχία Sultan Mourad, αποτελούμενη κυρίως από Σύρους Τουρκμένους, έστειλαν στρατεύματα. Από τότε, υπήρξε ένα ρεύμα πολιτικών και εμπορικών αεροπλάνων, που κινούνταν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Τι λένε τα διεθνή πρακτορεία

Το RIA Novosti και το TASS ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε υποστηρίξει την ίδρυση της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μιας ομάδας που είναι γνωστή ότι έχει ενσωματώσει μαχητές από το Μέτωπο αλ-Νούσρα, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία και μετέπειτα σύμμαχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μαχητές του HTS που αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις της Συριακής κυβέρνησης, είπαν ότι η Τουρκία έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της ομάδας, αναγκάζοντας Σύρους να ενταχθούν στις τάξεις τους και να τις προμηθεύουν. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι τζιχαντιστές πολεμούν στα εδάφη που έχει αποκομίσει η Τουρκία από τις δύο επιχειρήσεις του καλοκαιριού του 2019, “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδος Ελαίας”.

Κάθε τζιχαντιστής λαμβάνει μηνιαίο μισθό περίπου μεταξύ 1.300 – 2.400 δολαρίων. Κάθε εθελοντής στη Λιβύη λαμβάνει επίσης ένα μήνα διακοπών κατ’ έτος και αποζημίωση ύψους 3.300 δολαρίων για τραυματισμό ή  10.000 δολαρίων συν ένα σπίτι για την οικογένειά του, αν σκοτωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *