Έρχεται ρωσοτουρκική σύρραξη στη Συρία;

Ιντλίπ

Οι σχέσεις Ερντογάν και Πούτιν βρίσκονται σε κάκιστο σημείο. Το πρόβλημα βρίσκεται στη Συρία, στην επαρχία Ιντλίπ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στέλνει όλο και περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που τον φέρνει σε σύγκρουση με τον Άσαντ. Όποιος είναι αντίπαλος του Άσαντ είναι ταυτόχρονα αντίπαλος του Πούτιν.

“Ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και η Τουρκία φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω σε πολιτικό επίπεδο ή σε σχέση με τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους”. Αυτό λέει ο Τομπίας Σνάιντερ, επιστημονικός συνεργάτης του Global Public Policy Institute στο Βερολίνο.

Το πρόβλημα ξεκινά από την θέληση των Τούρκων να προχωρήσουν πέρα από τις περιοχές των Κούρδων βορειοανατολικά της Συρίας, νοτιότερα σε περιοχές του Άσαντ. Πιστεύει η Άγκυρα ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να ελέγξει τη χώρα, κατά συνέπεια προκύπτει ευκαιρία για υφαρπαγή.

Η τουρκική αεροπορία είναι αποδυναμωμένη κατά συνέπεια υστερεί, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή δεν είναι ανεξάντλητες. Είναι μακριά άλλωστε από τη Μητέρα Ρωσία. Φυσικά κανείς δε θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο πολέμου πλήρους κλίμακος.

Το τελεσίγραφο Ερντογάν

Μιλώντας σε εκδήλωση της περιφερειακής διοίκησης του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν υποστήριξε το Σάββατο ότι “το πρόβλημα της Ιντλίμπ δεν μπορεί να επιλυθεί αν οι δυνάμεις του καθεστώτος [της Δαμασκού] δεν αποσυρθούν από την περιοχή που ορίζει η συμφωνία του Σότσι”, την οποία συνήψαν Ρωσία και Τουρκία το φθινόπωρο του 2018.

Επανέλαβε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να απομακρύνει, ιδεωδώς “με τη βοήθεια των φίλων της”, στα τέλη Φεβρουαρίου τις δυνάμεις του συριακού στρατού από τους τουρκικούς σταθμούς επιτήρησης στην περίμετρο της ζώνης επιτήρησης, πολλοί εκ των οποίων είναι τώρα περικυκλωμένοι.

Το μήνυμα είναι σαφώς προς τη Μόσχα και τον Πούτιν τον ίδιο. Οι Ρώσοι αντίθετα δε δείχνουν να συγκινούνται από το τουρκικό τελεσίγραφο. Ξέρει ότι το κόστος (έμψυχο και οικονομικό) είναι μεγάλο για την Τουρκία. Συνεπώς πιστεύει ο Πούτιν ότι ο Ερντογάν στο τέλος θα υποχωρήσει.

Εν κατακλείδι δέκα χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία και το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *