Πρόκληση για τον δημοκρατικό κόσμο και διεθνής ευτελισμός το ότι δόθηκε ο λόγος στους ναζιστές των Ταγμάτων Αζόφ, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στους …πάντες εκτός από την ίδια.
κείμενο Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μια ζοφερή μέρα για τον κοινοβουλευτικό θεσμό αλλά και την Δημοκρατία, ήταν η χθεσινή αφού σε δύο μέλη του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ «δόθηκε βήμα» ώστε να απευθυνθούν στην Βουλή, μέσω της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκυ. Εξίσου ζοφερό όμως είναι το ότι η κυβέρνηση παρά την αντικειμενική της ευθύνη επιχειρεί να «προσπεράσει» και να υποβαθμίσει το γεγονός, που αποτέλεσε πρόκληση για τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση τα χθεσινά γεγονότα στη Βουλή, υπονόμευσαν την αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό ενάντια στην Ρωσική εισβολή. Αυτή που έντονα και πολύτροπα εκφράζεται τόσο από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων όσο και από τους πολίτες της χώρας.
Υποβάθμιση
Αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκάλεσε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκυ να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή, προσπέρασε τα γεγονότα , που προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης,. Δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα.της παρέμβασης των Ταγμάτων Αζόφ, εστιάζοντας αποκλειστικά στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου.
Το ζήτημα αφέθηκε να χειριστεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που αρκέστηκε στην εξής φράση: «Η συμπερίληψη στην ομιλία του (σ.σ του Β.Ζελένσκι) μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη». Όπως επίσης και στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, που επιχείρησε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης να τις μεταφέρει σε …επίπεδο υπηρεσιών, μιλώντας για προβλήματα στην μετάφραση, την εταιρία που ανέλαβε την μετάδοση του μηνύματος και λειψή συνεννόηση με την Ουκρανική Πρεσβεία. Η τελευταία πάντως υπερασπίστηκε το Τάγμα Αζοφ λέγοντας ότι είναι τμήμα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας.
Ουσιαστικά η στάση της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για ένα γεγονός τέτοιου μεγέθους και συμβολισμού. Πόσο μάλλον να την αποδώσει σε στελέχη της. Αντιθέτως δεν φαίνεται να διστάζει να την μεταφέρει σε οποιονδήποτε άλλον, ακόμη και στον ίδιο τον Βολοντιμίρ Ζελένσκυ. Ενδεικτική είναι η φράση του Κώστα Τασούλα που επισήμανε πως ο Ουκρανός πρόεδρος πήρε το δικαίωμα να μιλήσει στην Βουλή και «το άσκησε όπως νομίζει, δεν θέλω να κριτικάρω πως»
Παράλληλα όμως η κυβέρνηση ασκεί κριτική σε όσους αναδεικνύουν το ζήτημα αυτό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σύμφωνα με την οποία «είναι εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης» την οποία κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν «είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν;».
Ευτελισμός διεθνών διαστάσεων
Μετά τα όσα έγιναν χθες στην Βουλή η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την ευθύνη ενός ευτελισμού του κοινοβουλευτικού θεσμού, διεθνών διαστάσεων. Γιατί μόνον στην Ελληνική Βουλή δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.
Παρότι ο Βολοντιμίρ Ζελένσκυ έχει απευθύνει μηνύματα σε δεκάδες κοινοβούλια και διεθνείς οργανισμούς έως τώρα, όπως στο κοινοβούλιο της Ιταλίας και της Γερμανίας, δεν υπήρξαν τέτοιου είδους φαινόμενα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κυπριακής Βουλής στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε χθες το απόγευμα, δίχως ανάλογα «εμβόλιμα» βίντεο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων το Τάγμα Αζοφ, εκτός από τις βαναυσότητες με τις οποίες βαρύνεται (δολοφονίες, βιασμοί, εγκλήματα πολέμου) θεωρείται υπεύθυνο και για πολλές επιθέσεις εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Το στοιχείο δηλαδή που συχνά επικαλείται η κυβέρνηση για την εμπλοκή της χώρας στα τεκταινόμενα στην περιοχή.
Εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η «παρουσία» στην Βουλή μελών του Τάγματος Αζόφ, προκάλεσε τις εντονότατες αντιδράσεις των κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς, που – με διαφορετική ένταση ίσως- έθεσαν θέμα κυβερνητικών ευθυνών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στο κορυφαίο δυνατό επίπεδο, με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή». Ανέφερε ότι «η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση» τονίζοντας πως «την απόλυτη ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός».
Τόνισε παράλληλα ότι «η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή». Μάλιστα σήμερα στην παρουσία του στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επανέλθει στο θέμα αυτό, συνδέοντάς το συνολικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την στάση της στον Πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και με ζητήματα δημοκρατίας και εσωτερικής επικαιρότητας.
Εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ζήτησε με δήλωσή της η γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη. Σημειώνοντας πως «το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση». Επίσης ο επικεφαλής της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης αποκάλεσε την ομιλία μελών του Τάγματος Αζοφ «μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα».
Ως δικαίωση της στάσης του, αφού δεν παραβρέθηκε στην ομιλία του Β.Ζελένσκυ, αποτιμά την εξέλιξη το ΚΚΕ, που σημείωσε σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου πως «ντράπηκε και η ντροπή» από όσα συνέβησαν. Το ΚΚΕ ψέγει τα κόμματα που παραβρέθηκαν χθες στην Βουλή και συνδέει το γεγονός και με την φύση της κυβέρνησης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι θεωρώντας ότι προέκυψε από «συνθήκες εκβιασμών προς τον ουκρανικό λαό» και συνεργάζεται «με φασιστικά τάγματα εφόδου όπως το τάγμα του Αζόφ, που έχει ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό, την αστυνομία και όλες τις κρατικές δομές».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Μέρα 25 με τον Γιάννη Βαρουφάκη να δηλώνει πως «ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν». Μάλιστα ο μοναδικός εκπρόσωπος του κόμματος στο κοινοβούλιο ο βουλευτής Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε από την Βουλή. Σε ανακοίνωση του το Μέρα 25 χαρακτήρισε το γεγονός «απαράδεκτο» επισημαίνοντας ότι είναι «ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».
+ There are no comments
Add yours