Αναμφίβολα το ζήτημα της τηλεφωνικής παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε φθορά στην κυβέρνηση, το μέγεθος της οποίας θα φανεί στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, εκτός αν υπάρξει νέα τροπή και αυξηθεί ο αριθμός των πολιτικών προσώπων που παρακολουθούνται, όπως διαρρέει η αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει συγκεκριμένα στοιχεία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!κείμενο Σωτήρης Σταθόπουλος
Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί πως στην επίμαχη υπόθεση δεν υπάρχει συνέχεια και υπενθυμίζουν τις κινήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος άμεσα απέπεμψε τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με την παραίτηση του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη και πήρε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των δικλίδων ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις.
Προβληματισμός και αλλαγή ατζέντας
Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει από την υπόθεση αλλά και το χάσμα που δημιουργήθηκε με το ΠΑΣΟΚ , ωστόσο μόλις η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά έριξε τους τόνους. Απέφυγε να μπει σε μια αντιπαράθεση εμπρηστικών δηλώσεων από την στιγμή που η υπόθεση θα συζητηθεί και θα ερευνηθεί μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση – αν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις – μετά την συζήτηση στη Βουλή, έχουν ως στόχο να γυρίσουν σελίδα ρίχνοντας όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας με φόντο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Η αρχή θα γίνει το Σάββατο, καθώς η χώρα μας μετά από 12 χρόνια βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία και επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκέπτεται το Κατάρ όπου στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ενεργειακά αλλά και οι επενδύσεις.
Συντήρηση με διαφορετική στρατηγική
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ακολούθησαν τις τελευταίες ημέρες εκ διαμέτρου αντίθετη στρατηγική για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έδωσε συνέχεια, καθώς πέρασε τον Δεκαπενταύγουστο μαζί με τους ομογενείς στις ΗΠΑ, ωστόσο με την επιστροφή του στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να ετοιμάσει τα επόμενα βήματα του απέναντι στην κυβέρνηση, όπως το επίσημο αίτημα για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την σκληρή γραμμή και προσπαθεί με κάθε τρόπο να συντηρήσει το ζήτημα. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτηση του για τα γεγονότα στον Έβρο πρόσθεσε και την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το ίδιο επαναλαμβάνεται σε κάθε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ενώ η ίδια γραμμή έχει δοθεί σε όλα τα στελέχη που συμμετέχουν στα τηλεοπτικά πάνελ.
Πόλωση και τοξικότητα
Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει να επενδύσουν στην πόλωση και την τοξικότητα του πολιτικού σκηνικού. Αναφέρονται καθημερινά στο ζήτημα των υποκλοπών, εξαπολύουν συνεχώς βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης και επιστρέφουν στην τακτική του 2012 βάλλοντας διαρκώς κατά των μέσων ενημέρωσης.
Έμπειροι εκλογολόγοι υποστηρίζουν πως η στρατηγική της πόλωσης εφαρμόζεται στην περίπτωση που θέλει ο πολιτικός αρχηγός να συσπειρώσει την κομματική του βάση και όχι όταν επιθυμεί την διεύρυνση της, που είναι και ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση τον έχει απομακρύνει από τον χώρο του κέντρου, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η τακτική της τοξικότητας μπορεί να είχε φέρει θετικά αποτελέσματα πριν από μια δεκαετία τώρα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν.