Υπουργικό Συμβούλιο | Ανασχηματισμός ή Καρατομήσεις; | Στροφή των Καναλαρχών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Πηγή: primeminister.gr

Γράφαμε χθες για τους εξαφανισμένους Υπουργούς. Φαίνεται πως μετά το πρώτο σοκ της αποτυχίας διαχείρισης της κακοκαιρίας, έπρεπε να βγουν και να μιλήσουν.

Σήμερα άλλωστε έχουν Υπουργικό. Εκεί θα γίνει ο πρώτος σοβαρός απολογισμός της κατάστασης. Φυσικά πρέπει να αντιληφθούν και τα κυβερνητικά στελέχη, ότι ο καθένας τους, έχει ατομική ευθύνη ως υπουργός. Δεν γίνεται για λόγους πολιτικού κόστους να ακούγεται το επιχείρημα το : «Δεν είχα αρμοδιότητα». Τι σόι επιτελικό κράτος έχουμε αν κανείς δεν έχει αρμοδιότητα;

Η σύσκεψη του Σαββάτου

Από την Παρασκευή το Μαξίμου άρχισε να προετοιμάζεται ενόψει του ερχομού της «Ελπίδας». Στο πλαίσιο αυτό έγιναν διάφορα τηλέφωνα προς τους υπουργούς, που η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν απολύτως καμία αρμοδιότητα, αφού όλες που σχετίζονται με τη διαχείριση των κρίσεων, έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Οπότε ήταν δώρ άδωρον η κινητικότητα που ανέπτυξε το Μαξίμου, αφού ένας ήταν ο άνθρωπος που είχε και το μαχαίρι και το καρπούζι. Και αυτός ακούει στο ονοματεπώνυμο Χρήστος Στυλιανίδης. Το Σάββατο, ο τελευταίος προήδρευσε συσκέψεως, στην οποία δεν κλήθηκαν βασικοί υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο έχων την αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Στον Στυλιανίδη το απόλυτο κουμάντο

Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης , αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυτόνομο χαρτοφυλάκιο, με την αποκλειστική ευθύνη στην διαχείριση των κρίσεων. Όλες οι αρμοδιότητες θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα υπουργείο και σε έναν υπουργό που στην κρίση θα λαμβάνει τις αποφάσεις .

Αυτό σημαίνει ότι πέραν του Στυλιανίδη, ουδείς άλλος θα μπορούσε να έχει λόγο ή ρόλο. Για παράδειγμα, η Πυροσβεστική «έφυγε» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εντάχθηκε κάτω από την ομπρέλα του νέου υπουργείου.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο. Από τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες, είναι σαφές πως το συγκεκριμένο μοντέλο δεν λειτούργησε και ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθεί η επιλογή που έγινε.

Ο χειμώνας είναι μακρύς και θα έρθει και χιόνι και βροχή και μετά έχουμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές.

Το χάος με τους ένστολους

Πάντως πρέπει να εξεραστεί και κάτι ακόμα. Τη διαχείριση των κρίσεων σε όλα τα κράτη του κόσμου δεν την κάνουν οι υπουργοί, αλλά οι επιτελικοί, αν δεν λειτουργεί σωστά η υπηρεσία, τον χειμώνα θα πνιγόμαστε στο χιόνι και το καλοκαίρι στη στάχτη. Το πρόβλημα θα εντείνεται όταν η υπηρεσία είναι ανεπαρκής και ο υπουργός δεν είναι πολιτικός. Κατά συνέπεια, εδώ πάσχει γενικώς το μοντέλο και επιβάλλεται αφού γίνουν οι σχετικές παραδοχές να αλλάξει.

Πρακτικά αν ο αρχηγός του τάδε ή του δείνα σώματος δεν είναι κατάλληλος θα δίνει λάθος εικόνα στον εκάστοτε υπουργό κι αυτός θα λαμβάνει λάθος αποφάσεις. Η αξιολόγηση δεν πρέπει λοιπόν να γίνει μόνο σε επίπεδο υπουργών.

Εμφανίστηκε και ο υπουργός Καραμανλής

Χθες επέστρεψε στο υπουργείο του και ο Καραμανλής ΄. Ο υπουργός Υποδομών εξέδωσε μια ανακοίνωση, από την οποία προκύπτει η αποφασιστικότητά του, να αναζητήσει ευθύνες για τα όσα έγιναν στην Αττική Οδό. Και αυτό, αφού είχε προηγηθεί και πάλι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού και είχε ανακοινωθεί η αποζημίωση των 2.000 ευρώ.

Η συνέντευξη που έδωσε χθες βράδυ στο Mega και τη Ράνια Τζίμα σίγουρα εξόργισε αρκετούς συμπολίτες μας.

«Λυπούμαστε αλλά…»

«Εκ μέρους της κυβέρνησης και χωρίς περιστροφές ζητήσαμε συγνώμη από όσους ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται. Πρόκειται για ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά αυτό δε δικαιολογεί τα πάντα», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, o Κώστας Καραμανλής, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Καταλάβουνε τον θυμό, την απογοήτευση και τα νεύρα όλων. Είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από όλους του παραχωρησιούχους ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη δούμε αυτές τις εικόνες ντροπής. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το υπουργείο και συνολικά η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφευχθεί το χάος της «Ελπίδας».

«Ο παραχωρησιούχος έχει την ευθύνη για τη λειτουργεία και τη συντήρηση του δρόμου. Είχαν γίνει όλες οι συσκέψεις, είχαν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσεις. Δεν έγιναν αυτά που έπρεπε».

«Βαριές οι καμπάνες»

Σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η πρώτη φορά που ζητείται από ιδιωτική εταιρεία να καταβάλλει αποζημίωση για τα όσα συνέβησαν και για την ταλαιπωρία των πολιτών.

«Για πρώτη φορά είδαμε ότι πέρα από το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, έγινε ένα βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ ούτε στην Ευρώπη. Ήρθε η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπoυργός και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ, ενός γενναίου ποσού. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να μη συμφωνεί με το ύψος του ποσού, όλοι συμφωνούμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πέρα από αυτό, υπάρχει ειδικό θεσμικό πλαίσιο για να δούμε πού υπάρχουν ευθύνες και οι καμπάνες θα είναι βαριές. Σε αυτό δεσμευόμαστε και θα το κάνουμε».

«Δεσμευόμαστε ότι δε θα καλύψουμε ευθύνες. Θα εξετάσουμε τι έχει γίνει, ποιος έχει την ευθύνη», συμπλήρωσε και τόνισε ότι το χρηματικό ποσό των 2.000 που θα δοθεί από την Αττική Οδό, δεν μπλοκάρει μελλοντικές αξιώσεις των οδηγών από την εταιρία.

«Μπορείτε να έχετε και άλλες απαιτήσεις, δεν αποστερείται το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά».

«Έγιναν λάθη»

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «έγιναν λάθη, υπήρξαν παραλήψεις αλλά το κράτος στάθηκε όρθιο. Έγινε μια διαχείριση κρίσης».

«Δε λέμε ότι όλα έγιναν όλα τέλεια, δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτό. Όλοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων μετά από μια δύσκολη συγκυρία. Καταλαβαίνω τον θυμό του κόσμου».

Κλείνοντας, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε:

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε χθες. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν αλλά σε αυτήν τη φάση το πινγκ πονγκ ευθυνών δε βοηθάει κανέναν».

υπουργοί,

«Όχι»  σε ανασχηματισμό

Πάντως ο Πρωθυπουργός απορρίπτει τα σενάρια άμεσου ανασχηματισμού. Το μόνο που μπορεί να δούμε είναι να υπάρξουν μεμονωμένες καρατομήσεις υπουργών. Το θέμα είναι ότι αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να κοιτάξει και προς τον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης. Εκεί που παρατηρείται πολιτική απειρία, η οποία σε κρίσεις κοστίζει πανάκριβα στην κυβέρνηση.

Ο Σκέρτσος, ο Θεμιστοκλέους, ο Πατέλης, ο Τουρνάς, η Γκάγκα δεν είναι πολιτικοί. Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που προκύπτει κρίση να χρειάζεται να αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Σαφώς και μπορεί εύκολα να τους αποδώσει κάποιος ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου, ωστόσο κι αυτό έχει ένα όριο. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός πάντα είναι που πιστώνεται και χρεώνεται τα πάντα

Το ξέσπασμα των media

Ένα ακόμη θέμα που ανέδειξε ο χιονιάς, έχει να κάνει με την στάση των media, έναντι της κυβέρνησης. Όποιοι είχαν τη δυνατότητα (λόγω των διακοπών ρεύματος) να παρακολουθήσουν χθες τα δελτία ειδήσεων ή τις ενημερωτικές εκπομπές, διαπίστωσαν τη μεγάλη των καναλαρχών στροφή. Θα πείτε και τι θα μπορούσαν να κάνουν; Να κρύψουν την πραγματικότητα; Μα φυσικά όχι.

Όσοι διαβάζουν πίσω από τις «γραμμές» έπιασαν το μήνυμα, που είχε ως τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπoυργό και αποστολέα τους καναλάρχες, που πάντα στα δύσκολα των κυβερνήσεων, κινούνται επιθετικά απέναντί τους. Όσοι πίστεψαν στο δόγμα με «όλους καλά», αυτές τις ώρες είναι ολίγον απογοητευμένοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *