Οι ΗΠΑ χάνουν την υποστήριξη πολλών ισχυρών χωρών στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πολλά έθνη «επιδιώκουν να παραμείνουν στο περιθώριο» της σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών σημειώνει ότι ορισμένα ισχυρά κράτη, όπως η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδία και το Πακιστάν, δεν έχουν καμία διάθεση να υποστηρίξουν την Ουάσινγκτον στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Αυτό αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα The Washington Post.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η παγκόσμια ατζέντα του προέδρου [των ΗΠΑ Τζο] Μπάιντεν «αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, καθώς τα αναπτυσσόμενα κράτη προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από την αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να χρησιμοποιήσουν την αντιπαλότητα προς όφελός τους», σημειώνει το δημοσίευμα. Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι οι σχετικές εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών παρατίθενται σε απόρρητα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επισημαίνει ότι η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Ινδία και το Πακιστάν διστάζουν να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη πλευρά «σε μια εποχή που η Αμερική δεν είναι πλέον η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, «ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις επιδιώκουν να παραμείνουν στο περιθώριο» υπό το φως της αντιπαλότητας μεταξύ Ουάσινγκτον, Μόσχας και Πεκίνου.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία «επιδεικνύει ικανότητα να αποκρούει τη δυτική πίεση. Ενώ οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ανατολική Ασία έχουν υποστηρίξει την εκστρατεία του Μπάιντεν για την Ουκρανία και παρέχουν όλο και περισσότερα όπλα, ενώ απορρίπτουν τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, αλλού η Ουάσινγκτον έχει συναντήσει αντίσταση», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτουν ότι η υφυπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Χίνα Ραμπάνι Χαρ, μίλησε τον Μάρτιο εναντίον της ικανοποίησης των δυτικών απαιτήσεων εις βάρος των σχέσεων με το Πεκίνο. Τόνισε σε σημείωμά της ότι η συνεργασία με την Κίνα είναι «πραγματικά στρατηγική» για το Πακιστάν.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ συμβουλεύτηκε έναν υφιστάμενό του σχετικά με το αντιρωσικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο. Ένας από τους τότε βοηθούς του Σαρίφ δήλωσε στη συζήτηση ότι η υποστήριξη του ψηφίσματος θα εμπόδιζε τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για εμπορικά και ενεργειακά θέματα. Το Πακιστάν απείχε τελικά από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος.

«Η Ινδία φαίνεται επίσης να αποφεύγει να επιλέξει πλευρά μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας», ανέφερε το άρθρο. Σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο Αγίτ Ντοβάλ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ινδού πρωθυπουργού, είχε εκφράσει την προθυμία του Νέου Δελχί να υποστηρίξει τη Μόσχα σε διεθνείς πλατφόρμες σε συνάντηση με τον Ρώσο γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ. Ο Ντοβάλ φέρεται επίσης να σημείωσε ότι η Ινδία δεν θα «παρεκκλίνει από τη θέση αρχών που έχει κρατήσει στο παρελθόν» και δεν θα υποστηρίξει το εν λόγω αντιρωσικό ψήφισμα στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εκτιμά ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας «επιδιώκουν να επωφεληθούν» από την αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας. Κατά την άποψή τους, οι δημοκρατίες αυτές «θέλουν να συνεργαστούν με όποιον προσφέρει το γρηγορότερο όφελος, και αυτό είναι τώρα η Κίνα». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ορισμένες χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής προσδοκούν να λειτουργήσουν ως «διπλωματική γέφυρα μεταξύ των τριών αντιπάλων».

Οι ΗΠΑ χάνουν την υποστήριξη πολλών ισχυρών χωρών στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ χάνουν την υποστήριξη πολλών ισχυρών χωρών στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Το άρθρο αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα «έχει εξοργίσει τις χώρες του ΝΑΤΟ υπονοώντας ότι παρατείνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, προμηθεύοντας όπλα στο Κίεβο», αλλά και κάνοντας τις προτάσεις του για μια διευθέτηση. Η εφημερίδα επικαλείται αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Αίγυπτος σκόπευε προηγουμένως να προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, «αλλά αργότερα, προφανώς, υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και ανέβαλε τη συμφωνία».

Νωρίτερα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Washington Post με ισχυρισμούς για μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Καΐρου, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι μοιάζει με άλλη μια πληροφοριακή γκάφα. Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε το άρθρο ως κατασκεύασμα χωρίς καμία βάση.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours