ΗΠΑ | ‘Πράσινο φως’ από τον Μενέντεζ για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

F 35B Meteor Spear

Το “οκ” στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως ανακοίνωσε, ο ίδιος από το Delphi Economic Forum στην Ουάσιγκτον.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Βάσει της διαδικασίας πρέπει να συμφωνήσουν επίσης ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής, Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στην Βουλή (Μάικλ Μακόλ, Γκρέγκορι Μικς).

ΗΠΑ: "Πράσινο φως" από τον Μενέντεζ για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα
magnifing

Όταν εξασφαλιστεί αυτή η συναίνεση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης.

Ιδανικό για το Αιγαίο

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, είχε παρουσιάσει τα πλεονέκτημα που δίνει το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Μιλώντας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Γκρέγκορι Ούλμερ έκανε λόγο για ένα ιπτάμενο στρατηγείο, ικανό να συντονίζει όλες τις δυνάμεις σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, ακόμα και σε συνθήκες πολέμου σε “κυβερνοχώρο“, ενώ πρόσθεσε πως είναι ιδανικό για το Αιγαίο.

Γερουσία ΗΠΑ σε Τουρκία: Διαλέξτε ή τους S400 ή τα F35
magnifing

“Το αεροσκάφος επικοινωνεί με άλλα F-35 καθώς και με άλλα αντικείμενα του πεδίου μάχης στον αέρα, στη θάλασσα, στην ξηρά, στο διάστημα και πλέον στον κυβερνοχώρο” ανέφερε αρχικά και σημείωσε στη συνέχεια: “Αντιλαμβάνεται το περιβάλλον απειλών και όταν καθοδηγεί άλλες δυνάμεις καταλαβαίνει τις δυνατότητες που υπάρχουν, σε σχέση με την απειλή και οργανώνει τον τρόπο που θα την εξουδετερώσει, θα την επηρεάσει ή θα την αποτρέψει”.

Στη συνέχεια ανέφερε: “Οι πληροφορίες που θα έχει το F-35 θα μεταφέρονται στο F-16 viper και ανάποδα. Στη συνέχεια το F-35 θα ενώσει όλες αυτές τις πληροφορίες. Το F-35 μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τα αεροσκάφη 4ης γενιάς να είναι πιο αποτελεσματικά στην αποστολή τους”.

Πρόσθεσε ότι “αν ένα F-35 πετάει εντός οπτικής επαφής ενός άλλου F-35, τότε ότι βλέπει το ένα βλέπει και το άλλο. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη διάχυση πληροφοριών. Θα είναι τρομερά αποτελεσματικό σε ένα νησιωτικό περιβάλλον”.

Ο Γκρέγκορι Ούλμερ τόνισε πως “η έκδοση που θα αποκτήσει η Ελλάδα είναι αυτή που αποκαλούμε TR-3 και θα διαθέτει λογισμικό Block-4. Θα δείτε βελτιωμένες επικοινωνίες, βελτιωμένο ραντάρ, τη σύντηξη δεδομένων. Καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου”.

F-35
magnifing

Στο ενδεχόμενο συνεργασίας στην κατασκευή τους, δεν απέκλεισε τίποτα: “Καθώς η Ελλάδα θα μπαίνει στο F-35, θα διερευνήσουμε τις ευκαιρίες για βιομηχανική συνεργασία. Μπορεί να σχετίζονται με τη διαδικασία υποστήριξης, μπορεί να είναι τμήματα παραγωγής του αεροσκάφους, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Εξαρτήματα των κινητήρων ή της ατράκτου”.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει επίσημο αίτημα για 20+20 αεροσκάφη F-35. Τον Μάρτιο θα πάρει απάντηση από τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση τα πρώτα αεροσκάφη θα τα παραλάβει το 2028.

Πώληση πυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παράλληλα ενέκρινε την πιθανή πώληση πυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στην Πολωνία έναντι περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πακέτο περιλαμβάνει 18 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, 45 πυραυλικά συστήματα ATACMS (εμβέλειας 297 χλμ) και περισσότερες από 1.000 ρουκέτες συστημάτων GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System).

Η Πολωνία έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, παραδίδοντας παλαιότερα οπλικά συστήματα στη γειτονική Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

“Η προτεινόμενη συμφωνία θα ενισχύσει τους στρατιωτικούς στόχους της Πολωνίας σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων της, καθώς και τη διαλειτουργικότητα με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους”, αναφέρει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *