Γίγαντες της Wall Street κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος των ΗΠΑ

Γίγαντες της Wall Street κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το χρέος των ΗΠΑ

Το χρέος των ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί και κορυφαίοι ειδικοί της αγοράς υψώνουν κόκκινες σημαίες, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση οδηγείται προς το χειρότερο και προειδοποιώντας ότι μια ύφεση δεν φαίνεται πλέον να είναι ένα μακρινό σενάριο.

Οι νέοι κώδωνες του κινδύνου έρχονται καθώς τα ομοσπονδιακά ελλείμματα έχουν εκραγεί τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας απότομα την τροχιά του χρέους των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δημοπρατήσει ομόλογα 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς η Federal Reserve ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Την περασμένη εβδομάδα, οι γίγαντες της Wall Street, Ray Dalio, Bill Gross και Jeffrey Gundlach ανέφεραν σχετικά:

65047d09b8708d001927df43?width=1000&format=jpeg&auto=webp
Ray Dalio

Ray Dalio

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates είπε ότι δεν θα επενδύσει σε ομόλογα και αντ’ αυτού διαφημίζει τα μετρητά ως μια καλή ιδέα, προς το παρόν. Μιλώντας στο Milken Institute Asia Summit στη Σιγκαπούρη, ο Dalio εξήγησε ότι το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα αναγκάζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα.

Αλλά η αύξηση της προσφοράς φρέσκου χρέους των ΗΠΑ δεν είναι το μόνο ζήτημα. Εάν οι επενδυτές δεν λαμβάνουν αρκετά υψηλό πραγματικό επιτόκιο, θα πουλήσουν τα ομόλογά τους, προειδοποίησε. «Η [ανισορροπία] προσφοράς-ζήτησης δεν αφορά μόνο το ποσό των νέων ομολόγων. Το ερώτημα είναι, “επιλέγετε να πουλήσετε τα ομόλογα;”. Προσωπικά πιστεύω ότι τα μακροπρόθεσμα ομόλογα δεν είναι καλή επένδυση», δήλωσε ο Dalio κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Πέμπτης.

Αν και τα κέρδη επιτόκια θα βοηθούσαν στην αύξηση της ζήτησης όσον αφορά τα ομόλογα, καθιστούν την εξυπηρέτηση του χρέους πιο δαπανηρή. «Όταν τα επιτόκια ανεβαίνουν, η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει μια επιλογή: Τα αφήνουν να ανέβουν και να έχουν τις συνέπειες όλου αυτού ή μήπως στη συνέχεια τυπώνουν χρήματα και αγοράζουν αυτά τα ομόλογα; Και αυτό έχει πληθωριστικές συνέπειες», δήλωσε ο Dalio, προσθέτοντας. «Λοιπόν, βλέπουμε αυτή τη δυναμική να συμβαίνει τώρα».

Bill Gross

Bill Gross

Bill Gross

Ο «βασιλιάς των ομολόγων», που καθοδήγησε την τεράστια επιτυχία της Pimco, έχει παρόμοιες αντιλήψεις για την αγορά χρέους. Σε μια συνέντευξη του στο podcast του Bloomberg Odd Lots, σημείωσε ότι το ένα τρίτο του εκκρεμούς χρέους των ΗΠΑ πρόκειται να λήξει σε λιγότερο από ένα χρόνο. Για να διασφαλιστεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να το εξυπηρετήσει, θα πρέπει να προσελκύσει μεγάλο αριθμό αγοραστών. Για άλλη μια φορά, αυτό βασίζεται στην αύξηση των επιτοκίων.

Ο Gross σημείωσε ότι η εκστρατεία ποσοτικής σύσφιξης της Fed επιδεινώνει την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης, δεδομένου ότι απομακρύνει την κεντρική τράπεζα ως αγοραστή ομολόγων. Και η έλλειψη ζήτησης σημαίνει ότι οι τιμές του δημοσίου παραμένουν χαμηλές, προειδοποίησε. «Είναι επισφαλές κάποια στιγμή», είπε. «Δεν λέω να μείνουμε απραγείκς. Απλώς λέω ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να ανέβουν διαφορετικά η αμερικανική οικονομία δεν θα πάει καλά».

Jeffrey Gundlach

Jeffrey Gundlach

Jeffrey Gundlach

Έχοντας και εκείνος τον τίτλο ως ο «βασιλιάς των ομολόγων», ο Gundlach αναμένει μια πλημμύρα των ομολόγων, προειδοποιώντας ότι μια επερχόμενη ύφεση θα βαθύνει το ομοσπονδιακό έλλειμμα. «Αυτό που θα είναι τόσο μπερδεμένο για τους ανθρώπους είναι ότι, μόλις μπούμε βαθύτερα στην ύφεση, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να ανεβαίνουν λόγω της υπερβολικής εκτύπωσης χρήματος και της νομισματικής ανταπόκρισης», είπε στο Fox Business.

Αν και πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει την προοπτική μιας ήπιας προσγείωσης, ο Gundlach υποστηρίζει ότι μια ύφεση είναι πιθανή σε έξι έως οκτώ μήνες, καθώς οι αποταμιεύσεις των καταναλωτών της εποχής της πανδημίας εξαντλούνται. Εάν αυτό συμβεί εν μέσω της αυστηρής πολιτικής της Fed, η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε αποπληθωρισμό, προέβλεψε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει βαθύτερα στο χρέος.

«Νομίζω ότι η Fed, στο πίσω μέρος του μυαλού της, συνειδητοποιεί ότι όταν έρθει η επόμενη ύφεση, το ύψος του δανεισμού θα είναι τόσο τεράστιο που θα είναι πολύ κακή ιδέα να έχουμε επιτόκια υψηλότερα από 5%» είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *