Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:50 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!UPDATE 08/02/2021
Οι Βρετανοί «μπαίνουν στο παιχνίδι» των φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όπως αναφέρουν βρετανικές διπλωματικές πηγές, ενώ ακόμα αποκαλύπτουν ότι το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ενώ στη συνέχεια θα αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται για τη σύναψη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης η οποία θα καλύπτει το σύνολο των τομέων συνεργασίας και θα αποτελέσει την αφετηρία των νέων διμερών σχέσεων στην μετά brexit εποχή, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Ντομινίκ Ράαμπ.
Πρόκειται για μια «συμφωνία-ομπρέλα» που θα καλύπτει τη συνεργασία στους τομείς άμυνας, ασφάλειας, τουρισμού, εκπαίδευσης, εμπορίου, πολιτισμού, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, η σύναψη της οποίας αναμένεται εντός των προσεχών μηνών και θα λειτουργεί υπό τον συντονισμό των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Οι φρεγάτες και το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth
Η άμυνα και η ασφάλεια αποτελούν βασικούς βραχίονες της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης καθώς και της συμφωνίας-πλαισίου που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο πλευρές.
Είναι ήδη έτοιμο το κείμενο για την αμυντική συνεργασία το οποίο επανεξετάζεται με σκοπό την επικαιροποίησή του με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Η Μ. Βρετανία επιθυμεί επίσης να έχει μεγαλύτερη παρουσία στην Αν. Μεσόγειο, κάτι που ο κ. Ράαμπ ζήτησε από τον κ. Δένδια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Στο πνεύμα αυτό αναμένεται το καλοκαίρι στον Πειραιά και από εκεί με πορεία προς την Αν. Μεσόγειο και την Ασία το καινούργιο αεροπλανοφόρο Queen Elisabeth με τη συνοδεία του, το οποίο στη διάρκεια της πορείας του θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με φίλιες χώρες.
Η Μ. Βρετανία έχει επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό και δη με τις φρεγάτες «τύπου 31».
Ο έτερος πυλώνας των επαφών που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του και την υφυπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής αφορούσε την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Ο κ. Ράαμπ επίσης «καλωσόρισε θερμά τις διερευνητικές επαφές» της Ελλάδας με την Τουρκία και εξέφρασε την θέση ότι «η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποφυγή προκλήσεων» θα ήταν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση των επαφών.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι λόγω των πολύ καλών σχέσεων μεταξύ Μ. Βρετανίας- Τουρκίας, η Μ. Βρετανία μπορεί να περάσει μηνύματα στην Άγκυρα προς όφελος και της Ελλάδας και της Κύπρου και της Τουρκίας, δεδομένου μάλιστα ότι τώρα που η Μ. Βρετανία δεν ανήκει στην ΕΕ έχει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.
Στο προσκήνιο το Κυπριακό
Ο κ. Ράαμπ επιβεβαίωσε στον Έλληνα ομόλογό του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία – όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές – υπάρχει χώρος για εξειδίκευση. Η Μ. Βρετανία μάλιστα θα υποστηρίξει τη λύση στην οποία θα συμφωνήσουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά και οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις.
Θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, είναι ότι θα θέματα διακυβέρνησης του νησιού αφορούν μόνον τις δύο κοινότητες, ενώ η βρετανική πλευρά έχει λόγο στα θέματα ασφάλειας, θεωρώντας «παρωχημένο» το καθεστώς των εγγυήσεων.
Επίσης η Μ. Βρετανία στο πλαίσιο επιδίωξης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή «επιθυμεί λύση» του Κυπριακού και εκφράζεται «αισιοδοξία» για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς που αναμένεται για τις αρχές Μαρτίου, ενώ αποτελεί ζητούμενο αν αυτή η συνάντηση θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών και αν η νέα αφετηρία θα έχει αναφορά το πλαίσιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Επειτα από δεκαετίες απραξίας στα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με μέσα που βρίσκονται στη δύση της ευδόκιμης υπηρεσίας τους και των επιχειρησιακών τους ικανοτήτων, διαφαίνεται μια μεγάλη αλλαγή.
Η Ελλάδα, θορυβημένη από τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες και αναγνωρίζοντας την αξία της ναυτικής ισχύος, εξαγγέλλει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε βρετανική πρόταση για αγορά 4 φρεγατών Type 31 με κόστος 2 δισ. ευρώ ενώ οι Βρετανοί προσφέρουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης δύο Type 23.
Οι Type-31 προορίζονται για την αντικατάσταση των 13 φρεγατών Type-23 του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας ενώ η ναυπήγησή τους θα αρχίσει το 2023.
Το συνολικό κόστος της πρότασης των Βρετανών για τις Type 31 είναι κάτω από 500 εκ. ευρώ ενώ σε εξαγωγική διαμόρφωση το πλοίο θα διαθέτει 32 θέσεις εκτόξευσης βλημάτων σε σύστημα εκτόξευσης ΜΚ41.
Σε βρετανική πρόταση για αγορά 4 φρεγατών Type 31, αναφέρθηκε και ο διάσημος ο Τούρκος αναλυτής, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Γιουσούφ Ακμπάμπα.
Με ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, με 101.3 χιλ. followers, ο Ακμπάμπα αναφέρεται σε βρετανική πρόταση για αγορά από την Αθήνα 4 φρεγατών Type 31, με κόστος 2 δισ. ευρώ.
Η βρετανική πρόταση που αφορά τη σχεδίαση Arrowhead 140 της Babcock, μιας φρεγάτας που θα αποκτηθεί από το αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό ως Type 31 (πέντε πλοία), βασισμένη στη δανέζικη φρεγάτα κλάσης Iver Huitfeldt (τρία πλοία).
Πρόκειται για φρεγάτες που έχουν συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, αφού μπορούν να δεχθούν διαφορετικές διαμορφώσεις, είναι υψηλής αυτονομίας και χαμηλού κόστους κτήσης, αρκετά συστήματα που αυτές θα φέρουν είναι φιλοσοφίας γνωστής στο Π.Ν., ενώ κατασκευάζονται τμηματικά, δηλαδή μέρη αυτών δημιουργούνται σε διάφορα ναυπηγεία και όλα συγκεντρώνονται σε ένα τελικό ναυπηγείο για συναρμολόγηση και ολοκλήρωση του πλοίου.
Σημαντικό πλεονέκτημα της σχεδίασης αυτής είναι η δυνατότητα, λόγω μεγάλου σχετικά μεγέθους, να ενσωματώσουν στο μέλλον περισσότερα όπλα και συστήματα.
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις λίγες χώρες σήμερα που μπορούν να διαθέσουν φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης σε μεγάλους αριθμούς όπως η κλάση Duke (Type 23) μια εξαιρετική σχεδίαση που σταδιακά αποσύρεται.