ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα – Μία ‘αιρετική’ άποψη : H Τουρκία δεν παρανομεί

Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 09:10 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΑΟΖ - Υφαλοκρηπίδα - Μία 'αιρετική' άποψη : H Τουρκία δεν παρανομεί
ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα – Μία ‘αιρετική’ άποψη : H Τουρκία δεν παρανομεί

Τις τελευταίες μέρες με τις κινήσεις των Τούρκων οι οποίες σαφώς και είναι προκλητικές κι επιθετικές, έχει δημιουργηθεί μία μεγάλη σύγχυση για ορισμένες έννοιες του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτή η σύγχυση καλό είναι να ξεκαθαριστεί ώστε να μπορούν να κρίνονται σωστά οι κινήσεις των πολιτικών προσώπων, είτε σφάλλουν είτε όχι.

Τα έχουμε γράψει αναλυτικότερα σε παλαιότερο άρθρο μας, ωστόσο θα δώσουμε τα σημεία κλειδιά. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας ΕΔΩ

ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ Η ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ

Είναι η θαλάσσια περιοχή που περιβάλει το έδαφος ενός κράτους και των νησιών του. Το πλάτος της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 12 ναυτικά μίλια (1 ν.μ. = 1852 μέτρα). Στην έννοια του νησιού για τα χωρικά ύδατα και την συνορεύουσα ζώνη περιλαμβάνονται και οι νησίδες, βραχονησίδες και βράχο .

Η Ελλάδα από το 1936 με το Νόμο 230 έχει ορίσει αυτή τη ζώνη στα 6 ν.μ.

Το 1973, με την κύρωση του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (άρθρο 136 του Ν.Δ. 187/73) απέκτησε το δικαίωμα της επέκτασης, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αλλά δεν το έπραξε.

Το 1995, με την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε και από αυτή το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 ν.μ., αλλά και πάλι δεν το έπραξε.

Στη ζώνη αυτή, το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία η οποία εκτείνεται και στον πάνω από αυτή, εναέριο χώρο όσο και στο βυθό και το υπέδαφός του.

Στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία διατηρούν τα 6 ν.μ. Στις μικρές αποστάσεις ισχύει η αρχή της «μέσης γραμμής». Η Τουρκία στον Εύξεινο Πόντο και νότια, στη Μεσόγειο, τα έχει ορίσει στα 12 ν.μ. Στα 6 ν.μ. αποκλειστικά, σε όλο τον κόσμο, παραμένουν μόνο τρία κράτη (Ελλάδα, Ισραήλ και Δομινικανή Δημοκρατία).

Με το σημερινό -εκατέρωθεν- καθεστώς των έξι (6) μιλίων, η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία στο 35% των υδάτων του Αιγαίου, η Τουρκία στο 8,8% και το 56% είναι διεθνή. Με καθεστώς δώδεκα (12) μιλίων, η Ελλάδα θα ασκεί κυριαρχία στο 64% του Αιγαίου, η Τουρκία στο10%, και το 26% θα είναι διεθνή ύδατα.

ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

Είναι ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφός του, που εκτείνεται πέραν των χορικών υδάτων μέχρι (δυνητικά), την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων.

Στην υφαλοκρηπίδα το κράτος δεν ασκεί πλήρη κυριαρχία αλλά κυριαρχικά δικαιώματα για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Η πρώτη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την υφαλοκρηπίδα ήταν η Σύμβαση για την «Ηπειρωτική Υφαλοκρηπίδα» η οποία υπογράφτηκε το 1958, τέθηκε σε ισχύ το 1964 και η Ελλάδα την επικύρωσε το 1972 με το Ν.Δ 1182/1972.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβάνει και τα θέματα για την υφαλοκρηπίδα, υιοθετώντας όμως τη νομική της έννοια και όχι τη γεωλογική. Η έννοιά της εξασθενεί καθόσον υπερκαλύπτεται από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την οποία υπάρχει εκτενής αναφορά (20 άρθρα).

Τα δικαιώματα ενός κράτους στην υφαλοκρηπίδα του υπάρχουν με βάση αυτό καθεαυτό το γεγονός (ipso facto) και εξ αρχής (ab initio).

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν μόνο οι βράχοι. Τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ μόνο εφόσον μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (Α.Ο.Ζ.)

Α.Ο.Ζ. είναι ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφός του που εκτείνεται πέραν των χορικών υδάτων μέχρι (δυνητικά), την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων (όπως η υφαλοκρηπίδα) αλλά έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα.

Ο όρος αυτός καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το «Δίκαιο της Θάλασσας» του 1982.

Προγενέστερα υπήρχε μόνο ο όρος «Ζώνη αλιείας» στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1958 για «την Αλιεία και τη Διατήρηση των Ζωντανών Οργανισμών στην Ανοιχτή Θάλασσα».

Στην Α.Ο.Ζ το κράτος δεν ασκεί πλήρη κυριαρχία αλλά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το καθεστώς της ΑΟΖ καλύπτει όλους του φυσικούς πόρους, ζωντανούς και μη, ενώ της υφαλοκρηπίδας καλύπτει μόνο τους µη ζωντανούς πόρους.

Τα δικαιώματα ενός κράτους στην ΑΟΖ δημιουργούνται μόνο κατόπιν διακήρυξης των κυριαρχικών του δικαιωμάτων.

Το καθεστώς της ΑΟΖ επιτρέπει ρητά, κατασκευή τεχνητών νησιών, εξεδρών κλπ στην επιφάνεια της ενώ στην υφαλοκρηπίδα δεν υπάρχει ανάλογη ρητή αναφορά.

Τι συμβαίνει τώρα στο Αιγαίο

Δεν έχουμε σκοπό να μειώσουμε το μέγεθος της πρόκλησης ή την κρισιμότητα των στιγμών. Ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι “υφαλοκρηπίδα ” είναι ότι ακουμπά και σχετίζεται με τον βυθό.

Ό,τι είναι πάνω από το βυθό, αν δεν έχει υπάρξει ανακήρυξη ΑΟΖ, είναι ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.

Η Τουρκική NAVTEX αφορά ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ υπερκείμενα της Ελληνικής και Κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Το ORUC REIS λοιπόν, σέρνει καλώδια άνωθεν της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ και προς ώρας -σύμφωνα με εκτιμητές της όλης κατάστασης που ερμηνεύουν το διεθνές δίκαιο- δεν παρανομεί.

Αν επιχειρήσει έρευνες σε επαφή με το βυθό ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία.

Κατά συνέπεια η Ελλάδα που επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο παραβιάζοντας αυτό το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.

Τώρα επίσης γίνεται αντιληπτό για ποιο λόγο οι Έλληνες λένε στους Τούρκους ότι παραβιάζουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα κι αυτοί απαντούν πως βρίσκονται εντός τουρκική ΑΟΖ. (πηγή)

Απλούστατα διότι δεν έχουμε ανακηρύξει – οριοθετήσει ΑΟΖ.

Σεβασμός

Ας σεβαστούμε λοιπόν όλοι τους πιλότους, τους ναύτες μας κι όλο το στρατιωτικό προσωπικό που αυτή τη στιγμή μας υπερασπίζεται.

Ας σεβαστούμε τους ακρίτες μας, όλοι εμείς οι πατριώτες του πληκτρολογίου. Αυτοί ζουν συνέχεια με τον Τούρκο απέναντι. Εμείς είμαστε στις μεγαλουπόλεις ήσυχοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *