Παρουσιάζουμε το εξαιρετικά ενδιάφερον άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με αφορμή την είδηση πως μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές, το πρόγραμμα “Αρχύτας” για την παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος της χώρας μας μπαίνει στο τελικό του στάδιο.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Πολλά έχουν γραφτεί για το τι έχει καταφέρει η Τουρκία στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Λίγοι όμως ξέρουν ότι ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, μυήθηκε στην τεχνολογία αυτή από έναν Ελληνα καθηγητή που διδάσκει σε ένα διάσημο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ και θεωρείται γκουρού.
Ο Μπαϊρακτάρ έχει επιτελική θέση στην τουρκική πολεμική βιομηχανία και θεωρείται ο άνθρωπος που έστησε το πρόγραμμα έρευνας και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προφανώς δεν το γράφω αυτό για να κατηγορήσω έναν λαμπρό Ελληνα επιστήμονα που συνεργάστηκε με έναν Τούρκο φοιτητή του πριν από 17 χρόνια. Το γράφω όμως γιατί μου φαίνεται βλακώδες και αυτοκτονικό ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει από καιρό βρει αυτόν και άλλους αντίστοιχους επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν και δεν έχει ήδη φτιάξει ένα εξαιρετικό τέτοιο πρόγραμμα παραγωγής στην Ελλάδα.
Ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω. Διαβάζουμε όλοι ότι ξεκίνησε μια πολύ καλή προσπάθεια από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την ΕΑΒ για την κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone, που θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Αξιέπαινη προσπάθεια, που ελπίζουμε όλοι να φέρει αποτελέσματα. Ομως οι ανάγκες της χώρας είναι άμεσες. Αναγκαζόμαστε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν η Τουρκία έχει ειδικευτεί παγκοσμίως στην κατασκευή τους. Και όταν υπάρχουν Ελληνες ειδικοί με απίθανη τεχνογνωσία και πείρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν έτοιμες λύσεις.
Πληρώνουμε την ανεμελιά, τη φαυλότητα, τον συνδικαλισμό, την ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού, που οδήγησαν την ελληνική αμυντική βιομηχανία στην κατάρρευση και την πλήρη ΔΕΚΟποίησή της. Τα περίφημα αντισταθμιστικά έγιναν βίλες αντί να πάνε σε έρευνα. Η συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων με τα Πανεπιστήμια ήταν ταμπού που κανείς δεν μπορούσε να ξεπεράσει. Κανείς σοβαρός Ελληνας του εξωτερικού δεν θα έλθει να εργαστεί σε ένα περιβάλλον όπου δεν επικρατεί η αξιοκρατία, αλλά η απόλυτη κυριαρχία της μετριότητας και του ρουσφετιού.
Τώρα όμως που ωριμάζουμε ως χώρα (ελπίζει κανείς) πρέπει να ξαναδούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα καλύτερα μυαλά από την Ελλάδα και τη Διασπορά, πώς θα τα παντρέψουμε με ικανούς δημόσιους λειτουργούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις για να γίνουμε ένα μίνι Ισραήλ. Ρώτησα πρόσφατα τον Αλμπερτ Μπουρλά «γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε Ισραήλ;» και μου απάντησε ότι «είμαστε πολύ καλύτεροι σε πολλούς τομείς. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την άμεση σχέση και διασύνδεση με τη Διασπορά μας που έχει το Ισραήλ». Ακριβώς! Ετσι φτάνουμε στο σημείο να αγνοούμε τα κορυφαία μας μυαλά, τα οποία εκμεταλλεύεται ο… απέναντι.
Ο Ερντογάν, ο Μπαϊρακτάρ και τα drones της Τουρκίας
Η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά θεωρεί δεδομένο πως οι αναγνώστες γνωρίζουν ποιος είναι ο Μπαϊρακτάρ. Εμείς θα σας παραθέσουμε κάποια στοιχεία για το πρόσωπό του.
Ο γαμπρός του τούρκου προέδρου βρίσκεται πίσω από την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΤΒ2 Bayraktar που χρησιμοποιήθηκαν στις συγκρούσεις της Λιβύης και του Αζερμπαϊτζάν
Το 2022, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ συνέβαλε στο να αλλάξει η τροπή συγκρούσεων στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του, την Τουρκία. Πρώην ερευνητής του ΜΙΤ και παντρεμένος με την πιο μικρή κόρη του προέδρου Ερντογάν, ο Μπαϊρακτάρ έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη της Τουρκίας ως παραγωγού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που φέρουν και όπλα.
Το 2020, τα drones ΤΒ2 της εταιρείας Baykar χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Τρίπολης και του Μπακού, δύο συμμάχων της Αγκυρας. Ο 41χρονος Μπαϊρακτάρ (το επίθετό του σημαίνει «σημαιοφόρος») μοιράζεται τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για την ανάδειξη της Τουρκίας σε πιο αυτάρκη στρατιωτική δύναμη. Σε μια πορεία που δημιουργεί νέες και όχι τόσο σταθερές συμμαχίες για την Τουρκία και ταράζει τους δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας τα θαυμάζει όλος ο κόσμος», διακήρυξε πρόσφατα ο Ερντογάν. «Με τα όπλα που φέρουν αλλάζουν πολεμικές μεθόδους και άλλαξαν την πορεία του πολέμου στη Λιβύη». Μάλιστα χρησιμοποίησε τα στοιχεία που δείχνουν ότι επτά αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας βρίσκονται ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου. Οπως δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ το 93% των μερών των drones κατασκευάζονται στην Τουρκία.
Οι προθέσεις είναι προφανείς, σχολιάζει το Bloomberg. Η επεμβατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η προσπάθεια ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας πάση θυσία, φέρνει την Αγκυρα σε μια περίεργη θέση.