
Την ώρα που η Τουρκία έκανε το “Αιγαίο” τουριστικό brand, η Ελλάδα είχε πάει διακοπές και τώρα ψάχνεται για ένσταση, έναν χρόνο μετά το φιάσκο. Οργισμένη αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. “Η Αθήνα έχει… μπερδευτεί” γράφει ο τουρκικός Τύπος.
Οργισμένες και εύλογες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης στην -προ αρκετών μηνών- κατοχύρωση του όρου “Turkaegean” από την Τουρκία.
Παρά την αρνητική απάντηση που έλαβε από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα κατάφερε να κατοχυρώσει τον όρο στην Ε.Ε. με τη μορφή εμπορικού σήματος για την τουριστική της καμπάνια και μάλιστα πριν από πολλούς μήνες όπως προδίδει ο χρονικός ορίζοντας της απόφασης.
Η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ φέρεται να ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για μία ονομασία η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.
Η Τουρκία υπέβαλε δύο διαφορετικές αιτήσεις για την κατοχύρωση του εν λόγω εμπορικού σήματος, μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία στις ΗΠΑ. Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε δεκτό στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με βάση την απόφαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η ελληνική πλευρά “πιάστηκε στον ύπνο”, αφού την περίοδο εκείνη έμεινε άπραγη χωρίς να καταθέσει ένσταση για να ανατρέψει την κατοχύρωση ενός όρου (“Τουρκο-αιγαίο” στα ελληνικά) που, μπορεί μεν να στοχεύει στην προσέλκυση τουριστών από την Τουρκία, αποτελεί, όμως “ακραία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο”, όπως τόνισε την Τρίτη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η τουρκική καμπάνια:
Καμία τοποθέτηση από ΥΠΕΞ – “Δεν μπορούσε να γίνει ένσταση τότε”
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη -τουλάχιστον- αντίδραση ή έστω τοποθέτηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να γνωστοποιηθεί ποια και πόσο άμεση θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στο φιάσκο του “Turkagean“.
Όπως επίσης, δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο η ελληνική πλευρά δεν έκανε ένσταση το προηγούμενο έτος, το 2021, όταν και κατοχυρώθηκε ο όρος.
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως “ο τρόπος με τον οποίο έγινε η καταχώρηση δεν επέτρεψε στο να διατυπωθεί κάποια ένσταση εκείνο το διάστημα”, ξεκαθαρίζοντας ότι “βεβαίως και θα γίνει προσφυγή. Ερευνάται πώς και γιατί έγινε και προφανώς θα υπάρξει πολύ γρήγορα προσφυγή. Δεν παράγει αυτό κάποια πολιτικά ζητήματα αλλά χωρίς αμφιβολία είναι μία αθέμιτη εμπορική πρακτική η οποία και θα προβληθεί. Θα υπάρξει ένσταση από ελληνικής πλευράς και θα αποκατασταθεί”.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε: “Είχα επισημάνει από την αρχή ότι η προπαγανδιστική καμπάνια του “Turkaegean” έχει προκύψει από έλλειψη φαντασίας του δημιουργικού τους και εντάσσεται στις ανιστόρητες αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς με την κλιμακούμενη επιθετικότητα, μέσω της εργαλειοποίησης και του τουρισμού. Για το θέμα αυτό, δέχτηκα μάλιστα επίθεση από ανώνυμους Τούρκους χρήστες του διαδικτύου με ύβρεις και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Η Ελλάδα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και κινείται νομικά για την ακύρωση της απαράδεκτης αυτής καμπάνιας”.




“Η Αθήνα έχει μπερδευτεί”
Η καθυστερημένη αντίδραση της Ελλάδας πάντως απασχόλησε και μερίδα του τουρκικού Τύπου, με ορισμένα γειτονικά Μέσα να αναφέρονται στο γεγονός, γράφοντας χαρακτηριστικά πως “Η Αθήνα έχει μπερδευτεί”.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Yenisafak, που γράφει πως η κίνηση της Τουρκίας μπέρδεψε την Ελλάδα, προκαλώντας “σεισμό στην ελληνική πολιτική σκηνή”.
Και προσθέτει: “Πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα, από ακαδημαϊκούς μέχρι πολιτικούς, αντέδρασαν στην απόφαση της ΕΕ και έκαναν δηλώσεις με στόχο την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την αντιπολίτευση κατακεραύνωσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν απαράδεκτη. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα δημιουργήσει ένα brand στο οποίο έχει αποκλειστικά δικαιώματα και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί στην απόφαση.”.