
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βγήκε κερδισμένος, για 5 λόγους | Κι 1 κέρδος
Τελείωσε η καταιγίδα «Ελπίδα», τελείωσε και η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσικά κανείς δεν θα θυμάται τι έπραξε (ή δεν έπραξε ο Στυλιανίδης, Πατούλης κλπ), ούτε πόσοι βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση.
Όλοι όμως θα θυμούνται την απόλυτη κατάρρευση του κράτους, επιτελικού ή μη.
Η συνολική αδυναμία του κράτους να φτιάξει, επιτέλους, υπηρεσίες και υποδομές εξοργίζει τους πολίτες.

Τους κάνει να νιώθουν ανήμποροι, αβοήθητοι, εγκαταλελειμμένοι.
Οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η διαχείριση της συγκεκριμένης χιονοκαταιγίδας ήταν αποτυχημένη από την κυβέρνηση (Abacus, στο κανάλι Alpha).
Ωστόσο, αντί ο Αλέξης Τσίπρας να βγει κερδισμένος από την αναμέτρηση στη Βουλή και να καταφέρει ένα στρατηγικό πλήγμα στον αντίπαλό του, βγαίνει τραυματισμένος για τους εξής πέντε λόγους.
1. Με την πρόταση μομφής δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις. Τζάμπα οι αλαλαγμοί των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στα social media για «επιτέλους τέλος». Αντίθετα, ακόμη και οι δυσαρεστημένοι βουλευτές της ΝΔ, που γκρίνιαζαν παρασκηνιακά στοιχήθηκαν πίσω από την πρωθυπουργό. Η πρόταση δυσπιστίας μετατράπηκε σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Όταν το σκηνικό πολώνεται και η πολιτική σύγκρουση αγριεύει, δεν χωράνε λιποταξίες. Η πρόταση μομφής μάλλον ωφέλησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τον ΣΥΡΙΖΑ.
2. Η κίνηση Τσίπρα για πρόταση μομφής ανέδειξε το άγχος του με τις δημοσκοπήσεις.
Κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας γιατί φοβάται ότι θα βγει τρίτος»: αυτό ήταν το μοτίβο όσων μίλησαν από τη ΝΔ, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ, το τριήμερο στη Βουλή και στα κανάλια.
Θα ‘πρεπε να έχουν ήδη καταλάβει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι όσο απομακρύνεται ο Ανδρουλάκης από τη μετωπική σύγκρουση και πόλωση του δικομματισμού, τόσο θα ενισχύεται σαν ψυχραιμότερη και πιο χρήσιμη φωνή στην αντιπολίτευση.
3. Στη συζήτηση της Βουλής επανήλθαν, όπως ήταν προδιαγεγραμμένο, οι μνήμες της τραγωδίας στη Μάνδρα και στο Μάτι. Θυμηθήκαμε τους νεκρούς, την τραγική διαχείριση της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα για να μιλά σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Αυτό φυσικά δεν είναι αλλοθι για την κυβέρνηση. Αλλά τα λάθη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη αναλυθεί και θα ξανα-αναλυθούν.
Η Νέα Δημοκρατία έλαβε ψήφο από τον ελληνικό λαό ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση, καλύτερη από τις προηγούμενες, με σκοπό να φτιάξει τα κακώς κείμενα. Να φτιάξει ένα κράτος που θα αντιμετωπίζει τις κρίσεις όταν συμβαίνουν και να προλαμβάνει τα προβλήματα στο βαθμό που είναι δυνατόν.
Το να βρίσκει δικαιολογίες η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες διακυβερνήσεις μόνο κακό της κάνει.
4. Δεν πέτυχε το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον Μητσοτάκη. η αντιπολίτευση να στοιχηθεί και να ορίσει πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, παρόλο που όπως φαίνεται θα είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
5. Ο κ. Τσίπρας απεδείχθη, για μια ακόμα φορά, ότι δεν κερδίζει από την κατακόρυφη αύξηση της λεκτικής πόλωσης. Η όξυνση τον ωφέλησε στην εποχή της χρεοκοπίας, αλλά οι Έλληνες προσδοκούν πλέον κανονικότητα και ευημερία, όχι ατζέντα καταστροφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοείται αναζητώντας λαίλαπες, νεκρούς και θύματα για να αντιπολιτευτεί πάνω στην καταστροφή ανθρώπων και περιουσιών. Οι κραυγές δείχνουν πολιτική απόγνωση, όχι τακτική νίκης.

Υπάρχει ωστόσο κι ένα πρόσκαιρο κέρδος για τον κ. Τσίπρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ταλανιζόταν από εσωτερική μουρμούρα για την επιλογή του Προέδρου του να προχωρήσει την πρότασή του να εκλέγεται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος από τα μέλη και όχι από το συνέδριο.
Όπως και η Νέα Δημοκρατία έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ ενώθηκε κι έπαψαν οι γκρίνιες. Για πόσον καιρό όμως, είναι άγνωστο.