The Wall Street Journal | Είναι η χειρότερη αγορά ομολόγων από το 1842 | Γιατί αυτά είναι καλά νέα

The Wall Street Journal | Είναι η χειρότερη αγορά ομολόγων από το 1842 | Γιατί αυτά είναι καλά νέα

Πόσο περισσότερο ξυλοδαρμό μπορούν να αντέξουν οι επενδυτές ομολόγων; Μέχρι στιγμής το 2022, με τον πληθωρισμό να μαίνεται, τα ομόλογα έχουν χάσει 10%—από τις χειρότερες αποδόσεις στην ιστορία των ΗΠΑ. Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 22 ετών.

Jason Zweig writes about investment strategy and how to think about money/The Wall Street Journal

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ωστόσο, ακριβώς όπως το σώμα σας αρχίζει να θεραπεύεται από έναν τραυματισμό πριν αισθανθείτε οποιαδήποτε βελτίωση, τα χειρότερα για τους επενδυτές ομολόγων μπορεί να έχει ήδη τελειώσει. Εκείνοι που απορρίπτουν τα ομόλογα τώρα μπορεί να κάνουν λάθος πουλώντας χαμηλά αφού έχουν αγοράσει υψηλά.

Ας ξεκινήσουμε βάζοντας τον πόνο σε ιστορική προοπτική.

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είχε θετικές αποδόσεις, πριν από τον πληθωρισμό, όλα εκτός από τέσσερα χρόνια από το 1976. Ακόμη και το 1994, όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια έξι φορές για συνολικά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, τα ομόλογα έχασαν μόνο 3% συνολικά.

Ο Jason Zweig γράφει για την επενδυτική στρατηγική και τον τρόπο σκέψης για τα χρήματα.

 Σχεδόν ποτέ η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δεν έχασε τόσα χρήματα όσο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, σύμφωνα με τον Edward McQuarrie, ομότιμο καθηγητή Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Santa Clara που μελετά τις αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων στο πέρασμα των αιώνων. Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου έχασαν περισσότερο από 18% φέτος έως τις 30 Απριλίου.

Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ, απώλεια 17% στους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο του 1980, λέει ο κ. McQuarrie. Η αγορά ευρείας ομολόγων έχει χειρότερη απόδοση μέχρι στιγμής το 2022, λέει, από ό,τι σε οποιοδήποτε πλήρες έτος από το 1792, εκτός από ένα. Αυτό συνέβη το 1842, όταν μια βαθιά κατάθλιψη πλησίασε στον πυθμένα

The Wall Street Journal | Είναι η χειρότερη αγορά ομολόγων από το 1842 | Γιατί αυτά είναι καλά νέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, τουλάχιστον εννέα προηγούμενες περίοδοι ήταν χειρότερες, λέει ο Bryan Taylor, επικεφαλής οικονομολόγος στην Global Financial Data, μιας ερευνητικής εταιρείας στο San Juan Capistrano της Καλιφόρνια.

Ο πληθωρισμός είναι σαν τον κρυπτονίτη για τα ομόλογα, των οποίων οι πληρωμές τόκων είναι σταθερές και επομένως δεν μπορούν να αυξηθούν ώστε να συμβαδίσουν με τις αυξήσεις του κόστους ζωής. Μέχρι πρόσφατα, ο πληθωρισμός φαινόταν σαν πρόβλημα του απώτερου παρελθόντος, όταν συχνά ταλαιπωρούσε τους επενδυτές ομολόγων.

Για το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων δεκαετιών από το 1981, τα επιτόκια μειώνονται και οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, δημιουργώντας μια ουρά κεφαλαιακών κερδών για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος. Όχι μόνο κερδίσατε τόκους για τα ομόλογά σας, αλλά κερδίσατε επιπλέον κέρδη καθώς ανέβαιναν σε αξία.

Σε ορισμένες μεγάλες περιόδους, όπως τα 20 χρόνια που έληξαν τον Μάρτιο του 2020, τα ομόλογα κέρδισαν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές, χωρίς καμία από τις απώλειες να είναι ανατριχιαστική.

Αυτά τα χρόνια δόξας έχουν φύγει.

«Νομίζω ότι η μακροχρόνια πτωτική τάση των επιτοκίων έφτασε επιτέλους στο τέλος της», λέει ο κ. Taylor. «Οι άνθρωποι έκαναν λάθος σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων εδώ και 40 χρόνια, αλλά πρέπει να σκεφτώ ότι σε αυτό το σημείο μπορεί τελικά να έχουν δίκιο».

Η προοπτική απώλειας χρημάτων καθώς αυξάνονται τα επιτόκια φαίνεται να φρικάρει πολλούς ανθρώπους. Αφού διοχέτευσαν 592 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομολογιακά κεφάλαια πέρυσι, οι επενδυτές έχουν εκτινάξει 104 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Investment Company.

Αλλά μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δεν είναι κακή για τους επενδυτές ομολόγων – εφόσον ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο.

Μην κάνετε λάθος: Η επένδυση σε ομόλογα είναι μια πράξη πίστης ότι η Fed μπορεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Και αυτό, όπως είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, «θα απαιτήσει επιδεξιότητα και επίσης καλή τύχη».

Εάν η Fed περιορίσει τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι επενδυτές ομολόγων θα πρέπει να είναι εντάξει – και θα πρέπει να τα πάνε καλύτερα με την πάροδο του χρόνου καθώς επανεπενδύουν το εισόδημά τους αντί να το λαμβάνουν ως μετρητά.

Μακροπρόθεσμα, η συνολική απόδοση των ομολόγων εξαρτάται πολύ περισσότερο από το εισόδημά τους παρά από τις αλλαγές στην τιμή. Από το 1976, λίγο πάνω από το 90% της μέσης ετήσιας απόδοσης της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ προέρχεται από τους τόκους και την επανεπένδυσή τους, σύμφωνα με τη Loomis, Sayles & Co., διαχειριστή επενδύσεων στη Βοστώνη.

Χάρη στην πρόσφατη βουτιά των τιμών, η απόδοση στη συνολική αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, περίπου στο 3,6%, διπλασιάστηκε από τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι άνθρωποι κυνηγούν πάντα το παρελθόν με τα χρήματά τους. Οι επενδυτές πρόσθεσαν περισσότερα από 445 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομολογιακά κεφάλαια το 2020, κυρίως επειδή οι προηγούμενες αποδόσεις ήταν τόσο ισχυρές. Αλλά μέχρι το τέλος εκείνου του έτους, η απόδοση στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ είχε μειωθεί μόλις σε περισσότερο από 1% – πράγμα που σημαίνει ότι οι μελλοντικές αποδόσεις ήταν αναπόφευκτα αδύναμες.

Οι επενδυτές ήταν πολύ ενθουσιώδεις τότε. Ίσως είναι πολύ απαισιόδοξοι τώρα.

Ο μοναδικός καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για τις μελλοντικές αποδόσεις των ομολόγων, πριν από τον πληθωρισμό, είναι η απόδοσή τους στη λήξη. Καθώς οι τιμές πέφτουν, οι αποδόσεις αυξάνονται, επομένως η πρόσφατη καταστροφή των ομολόγων αύξησε τις αναμενόμενες αποδόσεις τους.

«Σε αυτές τις αρχικές αποδόσεις τώρα, έχετε περισσότερη προστασία από τα αυξανόμενα επιτόκια των καιρικών συνθηκών», λέει η Lauren Wagandt, συνδιαχειριστής του T. Rowe Price Corporate Income Fund. «Και αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια αξία να αναδύεται».

Οι αποδόσεις των δεικτών εταιρικών ομολόγων, λέει, βυθίζονται στα υψηλότερα επίπεδά τους σε τουλάχιστον 11 χρόνια.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων σημαίνει επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είναι πιθανό να αποτελέσουν πιο αποτελεσματικά αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών μειώσεων των αποθεμάτων.

Εάν οι πρόσφατες απώλειές σας σας κάνουν να νιώθετε ότι θέλετε να διασώσετε ομόλογα, θυμηθείτε γιατί σας ανήκουν. Τα ομόλογα δεν έχουν σκοπό να σας κάνουν πλούσιους.  Σας εμποδίζουν να γίνετε φτωχοί ενώ σας πληρώνουν κάποιο εισόδημα στην πορεία.

«Είναι σημαντικό να μην είμαστε πολύ συναισθηματικοί για τις πρόσφατες επιστροφές που έχουμε δει», λέει η κ. Wagandt. «Υπάρχει περισσότερο εισόδημα και περισσότερη αξία τώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *