Γιατί η Τουρκία “στοχεύει” ξανά τα νησιά μας | Το κακό σενάριο και το… χειρότερο σενάριο

Γιατί η Τουρκία "στοχεύει" ξανά τα νησιά μας | Το κακό σενάριο και το… χειρότερο σενάριο
(ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Τα διαβήματα της Άγκυρας στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ περί τεθωρακισμένων στα νησιά του Αιγαίου και οι νέες προκλήσεις Ερντογάν προβληματίζουν την Αθήνα 

κείμενο Βίκυ Σαμαρά

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Τουρκία έχει βάλει εδώ και καιρό “στο στόχαστρο” τα νησιά του Αιγαίου, με το αφήγημα περί αποστρατιωτικοποίησης και μετά τα fake news περί μεταφοράς τεθωρακισμένων σε Λέσβο και Σάμο, κλιμάκωσε χθες ακόμη περισσότερο την ένταση με διάβημα προς τη χώρα μας, αλλά και τις ΗΠΑ.

Ο πρέσβης μας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης, που εκλήθη από την τουρκική πλευρά “να δώσει εξηγήσεις” επισήμανε όμως ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε δε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το γεγονός όμως ότι η Άγκυρα έστειλε διάβημα με θέμα “νησιά του Αιγαίου” και στις ΗΠΑ, από τις οποίες ζητά να σεβαστούν το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να λάβουν μέτρα για την αποφυγή παραβίασής του, προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζουν στην κυβέρνηση και το ένα είναι χειρότερο από το άλλο: Πρώτον η Τουρκία να προσπαθεί να “τεκμηριώσει” παραβιάσεις της Ελλάδας όσον αφορά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου ώστε να θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ. Δεύτερον, να δημιουργεί κλίμα για να δημιουργήσει “θερμό επεισόδιο” στο Αιγαίο.

Στην Αθήνα θεωρούν επίσης ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επενδύσουν ενεργειακά και γεωστρατηγικά στην Αλεξανδρούπολη έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτιμούν επιπλέον ότι ο Τούρκος πρόεδρος παζαρεύει την αγορά νέων F16 με το επιχείρημα ότι η χώρα του τα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την… ελληνική επιθετικότητα. Αλλά κυρίως φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών στη γειτονική χώρα.

AP

Το Μαξίμου αντιμετώπισε με αμηχανία και δυσπιστία την αναφορά του “εξ απορρήτων” του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

Φαντάζει βέβαια μάλλον απίθανο ο Ερντογάν να ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή πρόσκληση, δεδομένου ότι στην ειδική αυτή σύνοδο θα συμμετάσχει φυσικά ως μέλος της ΕΕ και η Κύπρος, άρα η παρουσία του στην Πράγα θα ερμηνευόταν ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τίθεται επίσης το ερώτημα πως θα μπορούσε να γίνει μία συνάντηση τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος τραβάει όλο και περισσότερο το σκοινί, με νέες απειλές προς τη χώρα μας χθες μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

Αναμένεται δε με ενδιαφέρον εάν και πως θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα κατά τη συνεδρίαση του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου το πρωί, αλλά και το απόγευμα στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ.

Γιατί η Τουρκία “στοχεύει” ξανά τα νησιά μας | Το κακό σενάριο και το… χειρότερο σενάριο

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours