Τι θα κάνει ο Σαμαράς | Γκρίνιες και διεργασίες στους «γαλάζιους» βουλευτές

 Τι θα κάνει ο Σαμαράς | Γκρίνιες και διεργασίες στους «γαλάζιους» βουλευτές

Η σιωπή του Σαμαρά δεν σημαίνει ότι απέχει. Ο χειμώνας φέρνει εσωστρέφεια, αγωνία και κριτικές φωνές στη ΝΔ.

Τα απανωτά κρούσματα «απειθαρχίας» σε κυβερνητικές αποφάσεις από γαλάζιους βουλευτές προκαλούν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι όσο η κατάσταση θα δυσκολεύει κοινωνικά και πολιτικά λόγω της ακρίβειας και ο καιρός για τις εκλογές θα μετράει αντίστροφα, το φαινόμενο είναι πιθανό να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Και αυτό για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές στοχεύσεις. Άλλοι, οι προερχόμενοι από το καραμανλικό στρατόπεδο κατέγραψαν μια πρώτη παρουσία στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, διαφωνώντας με την κεντρική άποψη για το απόρρητο. Και κάποιοι τουλάχιστον εξ αυτών, δηλώνουν αποφασισμένοι να επανέρχονται, κάθε φορά που διαφωνούν πολιτικά με κεντρικές επιλογές του κυβερνητικού κόμματος.

Οι «σαμαρικοί», προς το παρόν, ακολουθούν τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος έχει επιλέξει προσώρας τη σιωπή. Τόσο για τις υποκλοπές, όσο όμως και για τα εθνικά θέματα, που παραδοσιακά είναι το πεδίο του προσωπικού του ενδιαφέροντος. Το ότι δεν μιλάει, ωστόσο, δεν σημαίνει και ότι απέχει.

Συναντιέται με βουλευτές της επιρροής του αλλά και με συναδέλφους τους που θέλουν να πληροφορηθούν την εκτίμησή τους για το που πάει η κατάσταση γενικότερα και γευματίζει με μέλη της Κ.Ο. με τα οποία διατηρεί στενές σχέσεις. Και «θα μιλήσει, όταν πρέπει, για ό,τι πρέπει» λένε οι συνομιλητές του.

Στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί μεγάλη αγωνία για το πως θα επιδράσει ο χειμώνας που έρχεται στις πολιτικές ισορροπίες. Βλέπουν και τί γίνεται σε άλλες χώρες της Ε.Ε και ανησυχούν πολύ για το υπαρκτό ενδεχόμενο η πρώτη κάλπη, αυτή της απλής αναλογικής, να λειτουργήσει ως «κυτίο παραπόνων» προς την κυβέρνηση, με ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για το κόμμα τους, αλλά και για αρκετούς από αυτούς. Με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να σκληραίνουν οι εσωκομματικές κόντρες, αλλά εσχάτως να πέφτουν και οι αντιστάσεις που υπήρχαν την προηγούμενη τριετία – ιδιαίτερα πριν από την υπόθεση των υποκλοπών – για κριτική ή έκφραση δυσαρέσκειας στην κυβερνητική πολιτική.

Χθες, καταγράφηκε ένα ακόμα περιστατικό διαφωνίας, αυτή τη φορά από την βουλευτή Α΄Αθήνας Φωτεινή Πιπιλή, η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να «κατηγοριοποιηθεί» με εσωκομματικούς όρους, αφού αφορά το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια, με την παρουσία των οποίων, η ίδια διαφωνεί διαχρονικά.

Δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, ούτε με την ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Κ. Τζαβάρα προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για τις τράπεζες, ούτε με αυτή του αντιπροέδρου της Βουλής βουλευτή Α Αθηνών κ. Νικ. Κακλαμάνη προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, με την οποία έθεσε το ζήτημα της μη απόδοσης από το κράτος των συνδρομών υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Ούτε, φυσικά, με την παρέμβαση του βουλευτή Νότιου Τομέα κ. Κ. Κυρανάκη για τα πανεπιστήμια, η οποία, αν κρίνει κανείς από την αντίδραση της κυβέρνησης, ήταν αυτή που ενόχλησε περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου. «Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο – εν προκειμένω στους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη – δεν είναι συμπεριφορά που ταιριάζει στους βουλευτές της παράταξής μας”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι .η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και σχέδιο και βούληση και πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα τα οποία “δεν θα είχαν έρθει αν δεν είχαμε κερδίσει σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές μάχες”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυρανάκης με ανάρτηση του μετά τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου είχε υποστηρίξει “δε μας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες” και είχε αφήσει αιχμές κατά της κυβέρνησης γιατί δεν είχε επί 3,5 χρόνια προχωρήσει το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *