Θριάσιο | Γιατί το Θριάσιο είναι πόλος έλξης επενδύσεων logistics

Θριάσιο | Γιατί το Θριάσιο είναι πόλος έλξης επενδύσεων logistics

“Πεδίον λαμπρής δόξης” γνωρίζει τα τελευταία χρόνια το Θριάσιο, όπου η ζήτηση “εκτοξεύθηκε” με την κατασκευή της Αττικής Οδού, καθώς διευκολύνθηκε σημαντικά η πρόσβαση στην περιοχή, περισσότερο από κάθε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Της Ελένης Μπότα

Επίσης η ευρύτερη περιοχή ωφελείται από τον συνδυασμό της εύκολης σύνδεσης με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, τη Λ. ΝΑΤΟ και το λοιπό Εθνικό οδικό δίκτυο.

Εξέλιξη κομβικής σημασίας για τις επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής αποτέλεσε η έγκριση ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου στον Ασπρόπυργο. Οι διαδικασίες δημιουργίας του επιχειρηματικού πάρκου άνοιξαν με την υπογραφή Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων τον Ιούλιο του 2019.

Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, εγκρίθηκε η ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου, επιφάνειας 2.061,82 στρέμματα περίπου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το προς ανάπτυξη Επιχειρηματικό Πάρκο συνάδει με τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού επιπέδου για τη βιομηχανία, ο οποίος αναγνωρίζει την περιοχή της Δυτικής Αττικής ως το ισχυρότερο στοιχείο της βάσης της μεταποίησης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, επισημαίνει την ενίσχυση του ρόλου του Θριασίου πεδίου και υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη οργάνωσης των υφιστάμενων συγκεντρώσεων.

Σήμερα η βιομηχανική ζώνη του Θριασίου χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό βιομηχανιών και βιοτεχνιών, τοποθετημένων κατά μήκος και εκατέρωθεν της Λεωφόρου ΝΑΤΟ και της Αττικής Οδού, ενώ η ζήτηση που καταγράφεται για την αγορά οικοπέδων στην περιοχή είναι υψηλή.

Θριάσιο | Γιατί το Θριάσιο είναι πόλος έλξης επενδύσεων logistics

Eίναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, από τις περιοχές που συγκεντρώνουν την μερίδα του λέοντος στις νέες αναπτύξεις, πρώτη έρχεται το Θριάσιο Πεδίο σε αντίθεση με την Ελευσίνα και την Μεταμόρφωση που η πλειοψηφία του κτιριακού αποθέματος είναι αρκετά παλαιά.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς real estate σήμερα, κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 20.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Θριάσιο συγκεντρώνει το 68% της ζήτησης για μισθωμένους χώρους logistics, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κατά το 2020 προστέθηκαν νέοι χώροι 100.000 τ.μ., ενώ πρόκειται να εγκατασταθούν άλλα 100.000 τ.μ. χώρων αποθήκευσης.

Σήμερα οι αποθηκευτικοί χώροι στο Θριάσιο, προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις ελληνικών και ξένων ομίλων, ενώ όσον αφορά τις τιμές, το κόστος αγοράς εκτάσεων στην περιοχή διπλασιάστηκε την τελευταία διετία και πλέον κινείται κοντά στα 120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από περίπου 60 ευρώ ανά τ.μ. που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Ήδη η Prodea αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την κατασκευή δύο νέων κτιρίων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για ακίνητα συνολικής επιφάνειας 23.800 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει επενδυτικό πρόγραμμα 50 εκατ. Ευρώ που αφορά τον τομέα των logistics.

Eπίσης η Briq Properties ολοκληρώνει στον Ασπρόπυργο την κατασκευή logistics επιφάνειας 20.276 τ.μ., η οποία πρόκειται να μισθωθεί από την Infoquest Technologies. Η εισηγμένη έχει αποκτήσει συνολική έκταση άνω των 100 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου αναμένεται να αναπτύξει επιπλέον 20.000 τ.μ. αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.

Στην ανάπτυξη logistics επιφάνειας 22.000 τ.μ., η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ασπροπύργου, προχωρά η Trastor, ενώ μία ακόμη αποθήκη στην περιοχή του Ασπροπύργου απέκτησε η Premia η οποία συνεχίζει να επενδύει σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Θριάσιο | Γιατί το Θριάσιο είναι πόλος έλξης επενδύσεων logistics

Cosco: Σχεδιάζει επέκταση των δραστηριοτήτων του Πειραιά μέσω dry ports στο Θριάσιο

Τα σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα συνεχίζονται και το 2022, με τη μετάλλαξη Όμικρον να χειροτερεύει την κατάσταση.

Τα λιμάνια έχουν γεμίσει με εμπορευματοκιβώτια που στοιβάζονται στις προβλήτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά είναι άδεια, χωρίς εμπορεύματα μέσα σε αυτά, τα οποία πιάνουν χώρο και εντείνουν το πρόβλημα εξυπηρέτησης των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Από τον «κανόνα» δεν μπορούσε να εξαιρεθεί το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Οι πληροφορίες, όπως τις παραθέτει ο Μηνάς Τσαμόπουλος, θέλουν τον αριθμό των άδειων εμπορευματοκιβωτίων να ξεπερνάει τις 15.000, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο άγγιξε τις 40.000.

Ο ζωτικός χώρος του Πειραιά έχει εξαντληθεί λόγω των πολλών φορτίων, όπως συμβαίνει σε μεγάλα διεθνή λιμάνια. Αρκετά πλοία άλλαξαν δρομολόγιο, παρακάμπτοντας τον Πειραιά, τόσο λόγω της συμφόρησης, όσο και λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και σε δεύτερο πλάνο, των κακών καιρικών συνθηκών.

Η κατασκευή της προβλήτας IV εμφανίζεται πλέον ως επιτακτική, ώστε το λιμάνι να μπορέσει να δεχθεί και να εξυπηρετήσει περισσότερα φορτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την έγκριση του έργου της κατασκευής της προβλήτας IV έχουν παγώσει για μία ακόμη φορά, παρά τις διπλωματικές επαφές, το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του Πεκίνου και των ενεργειών της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η απάντηση που παίρνουν οι Κινέζοι είναι ότι το έργο δεν είναι ώριμο για να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απόρροια αυτής της κατάστασης είναι ο Πειραιάς να χάσει την 4η θέση στη λίστα με τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης από τη Βαλένθια, βραχεία κεφαλή. Η Βαλένθια άγγιξε τα 5,6 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια, ενώ στον Πειραιά ο αριθμός τους είναι κατά τι χαμηλότερος.

Τα επιτελικά στελέχη της Cosco μελετούν εναλλακτικά σχέδια, προκειμένου να βρουν ζωτικό χώρο. Ανάμεσα σε αυτά είναι η δημιουργία dry port στο Θριάσιο Πεδίο, προκειμένου να προωθούν εκεί τα εμπορευματοκιβώτια. Επένδυση, την οποία θα κάνουν είτε οι ίδιοι οι Κινέζοι, είτε κάποιο fund. Θα μεταφέρονται εκεί με τρένο απελευθερώνοντας χώρους στις προβλήτες του Πειραιά. Πρέπει όμως να γίνουν νέες συζητήσεις, ώστε να δοθούν εγκρίσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *