Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:42 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Κατηγορηματική και κάθετη είναι η άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών στο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας . Το nein εισέπραξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης όπου συζητήθηκε και το θέμα αυτό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το άρθρο μας για τα κόκκινα δάνεια ΕΔΩ
Η συμφωνία, των δύο πλευρών προ της πανδημίας του COVID-19 προέβλεπε λήξη του ισχύοντος πλαισίου στο τέλος Απριλίου και μετάβαση από την 1η Μαϊου σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου, χωρίς δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θυμίζουμε την αγωνία πολλών πολιτών για το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών και κατ’ επέκταση κοινωνικής αναταραχής.
Η κυβέρνηση, δεδομένων των νέων συνθηκών ζητά παράταση του υφιστάμενου πλαισίου έως το τέλος του 2020, αλλά προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν προ COVID-19 για να υποστηρίξουν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στο τέλος Απρίλη! Σε λίγε μέρες δηλαδή.
Εμμονή των Θεσμών
Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και η εμμονή των θεσμών στην τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαιώθηκε στον Σκάι από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτη Κουρμούση . Ο κος Κουρμούσης είπε πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται αλλά θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται στην παρούσα συγκυρία να νομοθετήσει τις απαιτούμενες από τους θεσμούς αλλαγές.
Όπως σχολιάζει η Έλενα Λάσκαρη στο euro2day: Με τα δικαστήρια κλειστά και τους πλειστηριασμούς, όπως και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «παγωμένους», πρακτικά η αλλαγή του πλαισίου δεν θα είχε ισχύ. Πολιτικά όμως εγείρεται μείζον ζήτημα σε μία συγκυρία όπου η επιδίωξη αποκατάστασης της κουλτούρας πληρωμών είναι σχήμα οξύμωρο.