
Mε ρεπορτάζ η The Wall Street Journal προσπαθεί να επιπλήξει τους Έλληνες εφοπλιστές με το επιχείρημα ότι δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Αυτό όμως που μάλλον καταφέρνει είναι να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στον ακριβό μύθο τους.
Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ της βρίσκεται ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου τον οποίο συναντάμε ως “Βad Boy” στο τίτλο του ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Joe Wallace και Costas Paris με τους Kelly Crow, Elisa Cho και Jim Oberman να συνεργάζονται στο άρθρο.
Ας ρίξουμε μία ματιά στο άρθρο που ξεκινάει ως εξής>
Οι περισσότερες δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να διακινούν ρωσικό πετρέλαιο αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι επέβαλαν κυρώσεις στην εξαγωγή βραβείων της Μόσχας. Στην Ελλάδα, όπου κατοικεί ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο, οι ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων διπλασιάζονται.
Αυτός που οδηγεί τη κούρσα είναι ο Γιώργος Οικονόμου, ένας 70χρονος μεγιστάνας της ναυτιλίας με γούστο για την τέχνη του Francis Bacon, μινιμαλιστικά superyachts και επιχειρήσεις που ορισμένοι αντίπαλοι λένε ότι δεν θα τολμούσαν να το επιχειρήσουν.
Η νέα του ώθηση χρημάτων: Διεκδίκηση μιας στενής επιχειρηματικής λωρίδας που εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ, αλλά είναι πολύ ύπουλη για πολλούς ανταγωνιστές.

Η TMS Tankers, μια εταιρεία στο δίκτυο του κ. Οικονόμου, έχει μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού και καυσίμου της Ρωσίας από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα που αναλύθηκαν από την Global Witness, μια ομάδα κατά της διαφθοράς που έχει κάνει εκστρατεία υπέρ της Ουκρανίας για αυστηρότερες κυρώσεις.
Αυτό καθιστά την TMS τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στο εμπόριο της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, πίσω από τη ρωσική κρατική Sovcomflot.
Άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις δραστηριότητες της TMS, καθώς και μεσίτες και αντίπαλοι πλοιοκτήτες, επιβεβαιώνουν τα ευρήματα. Επτά ελληνικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της TMS, κατατάσσονται στους 10 κορυφαίους μεταφορείς ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή, αποστέλλοντας συλλογικά 50% περισσότερα από την κρατική εταιρεία δεξαμενόπλοιων της Μόσχας.
Τα δεξαμενόπλοια που συνδέονται με τον κ. Οικονόμου πραγματοποίησαν περισσότερα από 200 ταξίδια από ρωσικά λιμάνια από την ημέρα της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Global Witness.
Είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, με κέρδη μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ταξίδι 60 ημερών από τη Βαλτική Θάλασσα στην Ινδία – την πιο πολυσύχναστη διαδρομή – και πίσω, σύμφωνα με μεσίτες πλοίων και ανταγωνιστές ιδιοκτήτες.
Ο κ. Οικονόμου δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος της TMS είπε ότι η εταιρεία δεν σχολιάζει την επαγγελματική ή την προσωπική ζωή του κ. Οικονόμου.
Τα ταξίδια ενισχύουν τον προβληματικό προϋπολογισμό της Ρωσίας, βοηθούν στη διατήρηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου υπό έλεγχο και κερδίζουν χρήματα για μια από τις πιο ισχυρές βιομηχανίες της Ελλάδας. Έχουν κάνει και τον κ. Οικονόμου στόχο κριτικής στην Ουκρανία.
«Όλοι καταλαβαίνουν τι είναι σκοτεινό και τι είναι σωστό», δήλωσε ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Η Ουκρανία πίεσε Έλληνες αξιωματούχους και εταιρείες να καλέσουν πίσω τις ρωσικές αποστολές, χωρίς αποτέλεσμα. «Στέλνετε χρήματα αίματος στο καθεστώς του Πούτιν, το οποίο διαπράττει εγκλήματα πολέμου κατά των Ουκρανών», είπε ο κ. Ustenko.
Η Εθνική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς της Ουκρανίας έγραψε στον κ. Οικονόμου και την TMS τον περασμένο Ιούλιο ζητώντας από την εταιρεία να εγκαταλείψει το εμπόριο. Δεν έλαβε απάντηση, είπε μια εκπρόσωπος. Στη συνέχεια, η υπηρεσία τοποθέτησε το TMS στην κορυφή μιας λίστας με αυτό που περιέγραψε ως «διεθνείς χορηγούς πολέμου».
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν πει ότι η χώρα τηρεί τις κυρώσεις, αλλά δεν μπορεί να κάνει πολλά για να σταματήσει το εμπόριο πετρελαίου στα διεθνή ύδατα.
Το πρόβλημα για το Κίεβο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν το ρωσικό πετρέλαιο να ρέει, για να διατηρήσουν τις παγκόσμιες τιμές χαμηλά.
Η Ουάσιγκτον προχώρησε σε ρήξη κυρώσεων, ώστε το ρωσικό πετρέλαιο να μπορεί να ταξιδεύει με δυτικά πλοία, εφόσον οι αποστολές δεν αποφέρουν απροσδόκητα κέρδη στο Κρεμλίνο.
Οι πλοιοκτήτες, που νοικιάζουν δεξαμενόπλοια σε εμπόρους αντί να αγοράζουν και να πουλούν οι ίδιοι πετρέλαιο, πρέπει να διατηρούν έγγραφα από τους πελάτες τους που δείχνουν ότι η τιμή του πετρελαίου επί του πλοίου δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η Ομάδα των Επτά προηγμένων δημοκρατιών.
Οι πλοιοκτήτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Ευρώπης υπαναχώρησαν ανεξάρτητα, φοβούμενοι ζημιά στη φήμη τους ή εγκλωβισμένοι στο δίχτυ των κυρώσεων. Οι ελληνικές εταιρίες —οι οποίες είναι ως επί το πλείστον ιδιωτικές, χωρίς μετόχους— είχαν ελάχιστους τέτοιους ενδοιασμούς.
“Υπάρχουν χρήματα που πρέπει να γίνουν, πολλά πολλά χρήματα”, δήλωσε η Michelle Wiese Bockmann, αναλύτρια στο Lloyd’s List Intelligence, έναν πάροχο πληροφοριών για τη ναυτιλία. Είπε ότι τα ελληνικά τάνκερ πραγματοποίησαν το 42% των προσελεύσεων σε πέντε ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τον Μάρτιο. Πριν από τον πόλεμο, το μερίδιό τους ήταν περίπου το ένα τρίτο.

Ο κ. Οικονόμου, ο οποίος έζησε στην Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη τις τελευταίες δεκαετίες, εμπίπτει σε μια ελληνική ναυτιλιακή παράδοση της οποίας οι σύγχρονοι ήρωες, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος, έκαναν περιουσίες πλοηγούμενοι σε γεωπολιτικές κρίσεις του 20ου αιώνα που ξεχύθηκαν στις αγορές πετρελαίου.
Όπως αυτοί οι δύο αντίπαλοι, το TMS του κ. Οικονόμου με έδρα την Αθήνα δεν χρειάζεται να κοιτάξει πολύ για να εντοπίσει τον ανταγωνισμό. Στη ρωσική αγορά δραστηριοποιούνται και πλοία που ελέγχονται από τη Minerva Marine, η οποία ανήκει σε έναν άλλο Έλληνα μεγιστάνα, τον Ανδρέα Μαρτίνο, και την οικογένειά του. Το ίδιο και τα πλοία που ελέγχονται από την Eastern Mediterranean Maritime – ιδιοκτησίας ενός αδελφού του κ. Μαρτίνου – και τα πλοία της Dynacom Tankers Management του Γιώργου Προκοπίου.
Οι εκπρόσωποι της Eastern Mediterranean και της Dynacom δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος της Minerva είπε ότι η εταιρεία τηρεί όλες τις ισχύουσες κυρώσεις.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε την Ελλάδα -η οποία μοιράζεται αιώνες ιστορίας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, που σφυρηλατήθηκε εν μέρει μέσω της Ορθόδοξης Εκκλησίας- σε δύσκολη θέση. Οποιοσδήποτε περιορισμός στις ρωσικές ενεργειακές ροές θα μπορούσε να βλάψει την με πολιτική επιρροή ναυτιλιακή βιομηχανία της οποίας οι φορολογικές ελαφρύνσεις είναι εγγυημένες στο ελληνικό σύνταγμα.
Πριν από την εισβολή της, η Ρωσία βασιζόταν στα δυτικά τάνκερ για να παραδώσει το πιο πολύτιμο εμπόρευμά της. Από τότε που επιβλήθηκε το ανώτατο όριο τιμής, μεγάλο μέρος του πετρελαίου έχει αποπλεύσει είτε σε κρατικά ρωσικά δεξαμενόπλοια είτε σε πλοία που ειδικεύονται σε πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις, γνωστά συλλογικά ως σκιώδης στόλος – παλαιότερα δεξαμενόπλοια που λειτουργούν ως επί το πλείστον από εταιρείες στο Ντουμπάι και συχνά πλέουν ανασφάλιστα. Επίσης πλοία από την Τουρκία μεταφέρουν μερικά φορτία.
Τα ελληνικά σκάφη χειρίζονται τα περισσότερα από τα υπόλοιπα. Οι ιδιοκτήτες τους χρεώνουν τιμές premium. Οι μεσίτες πλοίων λένε ότι οι έμποροι πληρώνουν τουλάχιστον 30% περισσότερο, κατά μέσο όρο, στα ναυλωμένα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, σε αντίθεση με το μη εγκεκριμένο αργό.
Οι Έλληνες ιδιοκτήτες ανταγωνίζονται σκληρά μεταξύ τους για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Έχουν λάβει μέτρα για να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με προμηθευτές και εμπόρους με τους οποίους είχαν προηγουμένως ασχοληθεί κατά περίπτωση, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Οι κανόνες που διέπουν το σύγχρονο ναυτιλιακό δίκαιο ανάγονται στον Αθηναίο στρατηγό Θεμιστοκλή, ο οποίος τους είχε ήδη γράψει όταν οι ναυτικές του δυνάμεις νίκησαν τους Πέρσες εισβολείς στη μάχη της Σαλαμίνας τον 5ο αιώνα π.Χ., είπε ο Σπύρος Μ. Πολέμης, ιστορικός και πρώην εφοπλιστής. Αφότου η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία το 1830, οι πλοιοκτήτες αξιοποίησαν τη θέση της, ως επιχειρηματίες, μεταξύ της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας – και, μόλις άνοιξε η Διώρυγα του Σουέζ, στην Ασία.
Στον δυναστικό κόσμο της ελληνικής ναυτιλίας ο κ. Οικονόμου είναι πρωτοεμφανιζόμενος. Γιος κατασκευαστή χάρτινων προϊόντων στην Αθήνα, σπούδασε ναυτιλία και ναυτική αρχιτεκτονική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Εργάστηκε ως μηχανικός σε μια ναυτιλιακή εταιρεία στην Ελλάδα και μετακινήθηκε μεταξύ ναυτιλιακών εργασιών στη Νέα Υόρκη πριν αγοράσει το πρώτο του σκάφος το 1986.
Eκλεπτυσμένος, κομψά ντυμένος και με άπταιστα αγγλικά, ο κ. Οικονόμου έφτασε στη Wall Street τη δεκαετία του 1990 κυνηγώντας χρήματα. Ήταν το νέο πρόσωπο της ελληνικής ναυτιλίας, φαινομενικά απομακρυσμένος από τη γενιά που καυχιόταν ότι αγόραζε φορτηγά πλοία των ΗΠΑ από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ονομάζονταν Liberty μετά το 1945.
Η Alpha Shipping του κ. Οικονόμου εξέδωσε ένα από τα πρώτα junk ομόλογα από μια ναυτιλιακή εταιρεία, δανειζόμενος 175 εκατομμύρια δολάρια το 1998. Η ναυτιλιακή δημοσίευση Lloyd’s List τον περιέγραψε ως «ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του στερεώματος Αθηνών/Πειραιώς».
Η Alpha χρεοκοπούσε ένα χρόνο αργότερα. Οι ομολογιούχοι κάηκαν, λαμβάνοντας 37 σεντς στο δολάριο ως μέρος μιας συμφωνίας στην οποία ο κ. Οικονόμου κέρδισε 30 εκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας τα πλοία της εταιρείας σε τιμές ευκαιρίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δημοσίευμα του κλάδου TradeWinds. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι η Alpha γνώρισε ύφεση στην αγορά. Το εμπόριο του χάρισε το επίθετο το «κακό παιδί» της ναυτιλίας στη ναυτιλιακή αγορά, ένα όνομα που είπε αργότερα δεν τον ενόχλησε.
Ήταν η αρχή μιας άβολης σχέσης μεταξύ του κ. Οικονόμου και της Wall Street. Το 2005, εισήγαγε στο χρηματιστήριο Nasdaq μια εταιρεία της οποίας ήταν Διευθύνων Σύμβουλος και κατείχε ένα κομμάτι, την DryShips. Η μετοχή απογειώθηκε αρχικά, καθώς η οικονομική άνθηση της Κίνας τροφοδότησε μια ανοδική αγορά στη ναυτιλία και τα εμπορεύματα. Ο κ. Οικονόμου έγινε δισεκατομμυριούχος.
Οι μετοχές της DryShips φώτισαν τους διαδικτυακούς πίνακες επενδύσεων το 2016. Κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας συναλλαγών, η εταιρεία πούλησε τεράστιους αριθμούς νέων μετοχών. Μια σκοτεινή εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων τα αγόρασε με έκπτωση και στη συνέχεια τα ξεφόρτωσε, σε ένα εμπόριο που πλούτισε τον κ. Οικονόμου και την εταιρεία BVI σε βάρος πολλών άλλων. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της DryShips έχασαν σχεδόν όλα τα χρήματά τους.
Τα δικαστήρια απέρριψαν δύο αγωγές μετόχων κατά του κ. Οικονόμου και της DryShips. Σε ένα τρίτο, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οι δικηγόροι της DryShips και ο κ. Οικονόμου αρνήθηκαν ότι οι πελάτες τους είχαν χειραγωγήσει τις αγορές. Ένας Καναδός χρηματοδότης που φέρεται ότι ήταν ο εγκέφαλος του σχεδίου πλήρωσε πρόστιμο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβίαση των κανόνων συναλλαγών. Ούτε παραδέχτηκε ούτε αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Η SEC δεν χρέωσε τον κ. Οικονόμου ή την DryShips. Ο κ. Οικονόμου πήρε ιδιωτική την DryShips το 2019 και απορροφήθηκε από τις άλλες δραστηριότητές του.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, ξεκίνησε μια ταχεία αναζωπύρωση των ροών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σιτηρών. Οι τιμές των δεξαμενόπλοιων αυξήθηκαν.
Το καθεστώς κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία άφησε χώρο στους φορτωτές και σε άλλους να λειτουργήσουν, αν και έπαιρναν τον κίνδυνο ότι μεταγενέστεροι γύροι περιορισμών θα μπορούσαν να τους ακινητοποιήσουν. Ο κ. Οικονόμου φρόντισε να παραμείνει στη σωστή πλευρά του νόμου, λένε άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί του και τις εταιρείες του.

Πολλά πλοία της TMS στα ρωσικά ύδατα είναι ασφαλισμένα έναντι ατυχημάτων από τον Gard, έναν Νορβηγό ανάδοχο, ο οποίος υποδηλώνει ότι διακινούν πετρέλαιο με τιμή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής του G-7. Για να διατηρήσει αυτή την ασφάλιση, η TMS πρέπει να παράσχει έγγραφα στη Gard που να δείχνουν ότι το πετρέλαιο στα δεξαμενόπλοιά της δεν παραβιάζει τις κυρώσεις, εξ όσων γνωρίζει.
«Η Gard έχει εφαρμόσει διεξοδικές διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι συμμορφωνόμαστε με τις σχετικές κυρώσεις ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής της G-7», δήλωσε εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας.
Η Lukoil, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας (πίσω από τη Rosneft) και έχει έναν εμπορικό βραχίονα που ονομάζεται Litasco, είναι ένας μεγάλος πελάτης της TMS.
Ναύλωσε περισσότερα από τα μισά δεξαμενόπλοια TMS που έφυγαν από τα ρωσικά λιμάνια τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Witness και ένα άτομο που είναι εξοικειωμένο με τις δραστηριότητες της TMS. Τα πλοία μετέφεραν το αργό και τα καύσιμα της Lukoil στην Ινδία, τη Μαλαισία, τη Σαουδική Αραβία και ένα διυλιστήριο της ρωσικής εταιρείας στη Βουλγαρία.
Μια πετρελαιοπαραγωγική θυγατρική του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom έχει επίσης ναυλώσει πλοία TMS τους τελευταίους μήνες. Οι εταιρείες δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Ο κ. Οικονόμου βρήκε διέξοδο για τον πλούτο του στη μοντέρνα τέχνη, ιδιαίτερα στους Γερμανούς εξπρεσιονιστές όπως ο Otto Dix.
«Πιστεύω να αγνοούμε τις τάσεις», είπε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του το 2013 για μια έκθεση τέχνης που είχε στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. «Οι άνθρωποι αγοράζουν με τα αυτιά τους. Πρέπει να αγοράσεις με τα μάτια σου».
Ο κ. Οικονόμου έριξε χρήματα στην Tate Modern του Λονδίνου, η οποία αργότερα έδωσε το όνομά του σε μια πτέρυγα στον ηλεκτρικό σταθμό δίπλα στο ποτάμι όπου εδρεύει το μουσείο.
Δώρισε το «Two Trees» του Peter Doig στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης το 2019.
Συγκέντρωσε επίσης μια συλλογή σε μια γκαλερί με το όνομά του που βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με την TMS στα προάστια της Αθήνας. Ανάμεσα στους πίνακες που υπάρχουν: το πορτρέτο ενός πρώην εραστή του Francis Bacon το 1972, «“Figure in Movement», που αγόρασε ο κ. Οικονόμου το 2018 για σχεδόν 26 εκατομμύρια δολάρια.