Οι φήμες για μυστικό τετ-α-τετ Ακάρ – Ακσενέρ και ο γρίφος των Κούρδων

Οι φήμες για μυστικό τετ-α-τετ Ακάρ - Ακσενέρ και ο γρίφος των Κούρδων

Οι πολιτικές ζυμώσεις έχουν περάσει την τελευταία στροφή στην Τουρκία εν όψει των εκλογών και όπως δείχνουν τα πράγματα κεμαλιστές, ακροδεξιοί και Κούρδοι βρίσκονται εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Ακάρ πυροδότησε την κρίση

Την περασμένη Παρασκευή, η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (İyi Parti) Μεράλ Ακσενέρ χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις δηλώνοντας ότι την αναγκάζουν να αποχωρήσει από το Τραπέζι των Έξι κομμάτων της Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευσης. Χρησιμοποιώντας τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κατάφερε τη Δευτέρα να την πείσει να επιστρέψει.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ανακηρυχθεί ενιαίος υποψήφιος πρόεδρος για λογαριασμό της αντιπολίτευσης ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όμως μία φήμη, θέλει τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας να έχει βάλει… το χεράκι του. 

Τούρκος δημοσιογράφος ισχυρίστηκε πως ο Ακάρ, πριν να εκδηλωθεί αυτή η μίνι κρίση στην αντιπολίτευση επισκέφθηκε μυστικώς την Ακσενέρ. “Οι κρυφές παρεμβάσεις, ειδικά όταν γίνονται συνήθεια, δεν μένουν μυστικές ως το τέλος, αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο είναι πως κάτι τέτοιο απλώς δεν εμφανίζεται από το πουθενά”. γράφει ο Ακίφ Μπεκί της Karar.

Αμέσως, βέβαια, εκπρόσωπος του Κόμματο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έσπευσε να αρνηθεί την οποιαδήποτε επαφή μεταξύ Ακάρ και Ακσενέρ, αποκαλώντας τον Μπεκί τρελό.

Οι φήμες για μυστικό τετ-α-τετ Ακάρ – Ακσενέρ και ο γρίφος των Κούρδων

Πόλεμος της Ακσενέρ με τους Κούρδους

Λέγεται και πιστεύεται στην Τουρκία πως για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές “πρέπει να τον στηρίξουν οι Κούρδοι”. Ομολογουμένως το ποσοστό του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι τέτοιο που θα εξασφάλιζε στον Κιλιτσντάρογλου τη νίκη από τον πρώτο γύρο των εκλογών αν συνεργάζονταν. Ο “κύριος Κεμάλ”, nickname το οποίο υιοθέτησε σε πείσμα του Ερντογάν που το χρησιμοποιούσε για να τον πικάρει, είναι πολιτικός που έχει δηλώσει πως θέλει “όλα τα χρώματα της Τουρκίας μαζί”

Γι’ αυτό και οι Κούρδοι απέστειλαν άμεσα αίτημα συνάντησης με τον Κιλιτσντάρογλου.

Όμως η Ακσενέρ έχει άλλες βλέψεις. Προερχόμενη από τους κόλπους του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, η Ακσενέρ προσδοκά να προσελκύσει μεγάλο ποσοστό φανατικών εθνικιστών και γιατί όχι μια μέρα να καταλάβει τη θέση που κατέχει τώρα το κόμμα του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων. 

Γκρίζοι Λύκοι και Κούρδοι είναι κάτι το ασυμβίβαστο.

Οπότε χτες μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη η “λύκαινα” της Τουρκίας, αφού απάντησε ότι ήταν πολύ κουρασμένη και γι’ αυτό δεν χαμογελά κατά την ανακήρυξη του Κιλιτσντάρογλου ως υποψηφίου προέδρου, κάνει και ένα σχόλιο σχετικά με τις πιθανές συνομιλίες μεταξύ κεμαλιστών και του φιλοκουρδικού κόμματος: Το CHP μπορεί να συναντηθεί με το HDP, αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά δεν μπορεί ποτέ να τους φέρει σε εμάς”.

Ωστόσο, ο Μπιρόλ Αϊντίν, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi), δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk ότι ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συνομιλήσει με το HDP.

Η επιστολή Ντεμιρτάς

Αντιδρώντας άμεσα στις δηλώσεις Ακσενέρ, ο φυλακισθείς ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς της απέστειλε ανοιχτή επιστολή ζητώντας της να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Στο γράμμα ο Ντεμιρτάς φαίνεται να προσπαθεί να δείξει ότι επιθυμεί μεν διάλογο αλλά… κρατά και τα μπόσικα.

“Ως μέρος της Συμμαχίας του Έθνους, διεξήγατε μια πικρή διαπραγμάτευση ακόμη και με τα κόμματα της συμμαχίας σας”, είπε ο Ντεμιρτάς, “Γιατί η πολιτική διαπραγμάτευσης, που είναι δικαίωμά σας, να μην είναι δικαίωμα του HDP; Είμαι βέβαιος ότι δεν βλέπετε τους ψηφοφόρους του HDP ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ως αδύναμους πολίτες. Σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορεί να υπάρξει βλάβη αν διαπραγματευτεί το HDP με τον υποψήφιο πρόεδρο;”, συνεχίζει ο Ντεμιρτάς και περνάει στα ερωτήματά του

1- Θέλετε την ψήφο μου ως ψηφοφόρου του HDP; Πώς σκοπεύετε να με πείσετε, αφού με την ψήφο μου θα καθίσετε στα έδρανα της Αντιπροεδρίας και του υπουργείου; Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι δεν είπατε “δεν θέλω” τις ψήφους του HDP που επέτρεψαν στους δημάρχους της Εθνικής Συμμαχίας (Ιμάμογλου – Γιαβάς) να κερδίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

2- Αν και το HDP δεν ήθελε υπουργείο, κάποιοι φίλοι σας πλήγωσαν και περιθωριοποίησαν εμάς τους ψηφοφόρους του HDP λέγοντας ‘Δεν θα δώσουμε υπουργείο στο HDP’. Τώρα, αν αυτοί οι φίλοι σας είναι υποψήφιοι για να καθίσουν στα υπουργικά έδρανα με τις ψήφους των ψηφοφόρων του HDP, δεν χρειάζεται να μας πείσετε;

3- Παρόλο που το HDP δήλωσε ότι δεν θέτει άλλα αιτήματα εκτός από τις δημοκρατικές αρχές, είπατε, ‘Το CHP μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με το HDP, αλλά δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις και τα αιτήματά τους δεν μπορούν να τεθούν σε αυτό το τραπέζι’. Βλέπετε τα αιτήματα για εκδημοκρατισμό ως παραχωρήσεις;

Αν έρθετε στην εξουσία και οι απαιτήσεις του HDP δεν έρθουν στο τραπέζι σας, ποιο τραπέζι μας προτείνετε; Σκέφτεστε να μας κατευθύνετε ξανά στο “τραπέζι μάχης – τρομοκρατίας”, όπως γίνεται εδώ και πενήντα χρόνια;

4- Ούτε το HDP ούτε οι ψηφοφόροι του HDP θα δεχτούν μια προσέγγιση από μια αυταρχική, επιβλητική ή κυρίαρχη σκοπιά, εκτός από μια διαπραγμάτευση ώμου με ώμο μεταξύ ίσων. Δεν υιοθετούμε άλλη μέθοδο εκτός από την επίλυση των προβλημάτων μας στο πεδίο της δημοκρατικής πολιτικής, ειρηνικά, μιλώντας με σύγχρονο τρόπο. Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος που προτείνετε;

Φαίνεται ότι έχει απομείνει ένας ακόμα γρίφος που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου καλείται να λύσει πριν από τις 14 Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *