Η κυβέρνηση ετοιμάζει την επικοινωνιακή διαχείριση | Γιατί είναι λάθος η σύγκριση με το Μάτι

tempi 1

Έληξε το τριήμερο πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση για την τραγωδία στα Τέμπη. Αν λόγω του σαββατοκύριακου οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα εξακολουθήσουν να είναι χαμηλοί, από Δευτέρα 06/03/2023 θα ακολουθήσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Εκτός από τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν, δεν πρέπει να ξεχνάμε την οργή του κόσμου, τον κίνδυνο επανάληψης μιας αντίστοιχης τραγωδίας και φυσικά το γεγονός πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Η σύγκριση με την τραγωδία στο Μάτι

Ήδη φαίνεται πως η Κυβέρνηση θα οδηγήσει τη συζήτηση σε σύγκριση στην απόδοση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις τραγωδίες στα Τέμπη και στο Μάτι (2018) αντίστοιχα.

Μία σύντομη υπενθύμιση:

Υπήρξαν πολλά αίτια για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά τα κύρια αίτια ήταν οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρασία που επικράτησε στην περιοχή. Η έλλειψη προληπτικών μέτρων όπως η καθαριότητα των δασών, η δημιουργία διαυλών ασφαλείας και η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις προληπτικές ενέργειες επίσης συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης.

Επιπλέον, η καθυστέρηση στην απόκριση των αρχών και η ανικανότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πληγέντων πολιτών προκάλεσαν περαιτέρω δυσκολίες.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά είχε αρχίσει από πολλά σημεία ταυτόχρονα, οπότε υπήρξε έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CF%82 %CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82 2018
Το Μάτι

Η στάση και η διαχείριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στην Αττική το καλοκαίρι του 2018 έχει συζητηθεί εκτενώς και έχει αναφερθεί ως ένα από τα αίτια που οδήγησαν στη μεγάλη αυτή τραγωδία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε κριτική για την αργή της αντίδραση και για την ανικανότητά της να συντονίσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Πολλοί πολίτες που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την αδυναμία της να παράσχει επαρκή βοήθεια σε εκείνους που είχαν χάσει τα σπίτια τους και για την ανεπαρκή προετοιμασία των αρχών για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι η πυρκαγιά ήταν ένα ακραίο φαινόμενο που δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί ή να αντιμετωπιστεί από τις αρχές με οποιαδήποτε μορφή πρόληψης ή διαχείρισης.

Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι η πυρκαγιά εντάσσεται στο ευρύτερο πρόβλημα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, όπου απαιτείται συντονισμός και συνεργασία από πολλούς φορείς, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, και όχι μόνο από την κυβέρνηση. Τέλος, έχει υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει πολλά μέτρα για την πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών στο μέλλον, περιλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόληψης και του συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, της αύξησης της χρηματοδότησης για την πυροπροστασία και της εκπαίδευσης του κοινού στην πρόληψη και τη διαχείριση των καταστροφών.

fotia 740 pyrkagia mati

Η τραγωδία στα Τέμπη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά

Στο Μάτι είχαμε μία φυσική καταστροφή πρωτοφανούς μεγέθους για τα ελληνικά δεδομένα (πολλές εστίες φωτιάς ταυτόχρονα) που διογκώθηκε υπέρμετρα λόγω των παθογενειών του ελληνικού κράτους ( έλλειψη πολεοδομικού ελέγχου, καθαριότητα των δασών κλπ) και φυσικά κανείς δεν παραβλέπει την κατάρρευση του μηχανισμού στη διαχείριση της καταστροφής μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν είναι μία φυσική καταστροφή, είναι ένα τραγικό δυστύχημα σε υποδομή της οποίας την ευθύνη έχει το κράτος.

Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να συγκρίνει διαχείριση με το Μάτι, διότι δεν χρειαζόταν μεγάλης έκτασης διαχείριση στα Τέμπη. Οι χρόνοι απόκρισης για τη μεταφορά τραυματιών είναι σημαντικότατος παράγοντας αλλά αυτό είναι. Το δυστύχημα έγινε.

Στο Μάτι χάθηκαν πολλοί άνθρωποι διότι δεν μπορούσε το κράτος να τους σώσει.

Στα Τέμπη χάθηκαν πολλοί άνθρωποι διότι δεν είχε προστατευτικές δικλείδες το κράτος για να μην γίνει ατύχημα.

Στο Μάτι η κυβέρνηση έπρεπε να λειτουργήσει μετά τη φυσική καταστροφή κι απέτυχε. Όμως η φυσική καταστροφή είναι κάτι … από τη φύση. Όσο και να προετοιμαστείς μπορεί να συμβεί.

Στα Τέμπη ήταν δυστύχημα για το οποίο προειδοποιούσαν. Το κράτος και οι κυβερνήσεις γνώριζαν. Απλά αδιαφορούσαν.

κυβέρνηση
Ως “σήμα” της τραγωδίας που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να συμβεί μπορεί να θεωρηθεί και η καταγγελία, τον Μάϊο του 2022, του παραιτηθέντα προέδρου της επιτροπής ETCS, του αρμόδιου, δηλαδή, για τα έργα σηματοδότησης και τα συστήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την τριετή πολιτική διάλυσης του σιδηροδρόμου. Ο πρόεδρος της επιτροπής αναφέρεται με επιστολή του προς τους αρμοδίου (διοίκηση ΟΣΕ, υπουργείο Μεταφορών κ.ά) σε συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής Αθήνα- Θεσσαλονίκη, όμως, οι μηχανοδηγοί αναφέρουν πως παρόμοιες αναφορές και επισημάνσεις έχουν γίνει για ολόκληρο το μήκος της γραμμής. Στην επιστολή παραίτησής του προς την ΕΡΓΟΣΕ:
Καταγγέλλει καθυστερήσεις, μη τήρηση φυσικού αντικειμένου και κακοδιαχείριση συμβάσεων, που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας των γραμμών.
Εκφράζει τη διαφωνία του για ενέργειες του Οργανισμούεπί θεμάτων ανάταξης των γραμμών.
Δηλώνει την αμφιβολία του για τη γνώση των αρμοδίωνσε ζητήματα λειτουργίας εξειδικευμένων συστημάτων.
Καταγράφει την ημιτελή συντήρησητου σιδηροδρομικού δικτύου.
Ο παραιτηθείς πρόεδρος επισημαίνει, ακόμα, ότι υφίσταται συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, στο οποίο θα γίνεται «κυκλοφορία τρένων […] με 200 km/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».

Κατακλείδα

Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να μην αντιδρά στις τραγωδίες με όρους επικοινωνιακούς , προεκλογικούς κι εν τέλει ψηφοθηρικούς.

Θα πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί στην χώρα μας να καταλάβουν πως το κράτος έχει συνέχεια, πως αφήνουν πίσω έργο , δομές , υποδομές που τις κληροδοτούν στους επόμενους και κυρίως στους πολίτες.

Τα λάθη, οι παραλείψεις , οι αστοχίες και τα εγκλήματα (όποτε αποφασίσε η δικαστική εξουσία πως υπάρχουν) τα πληρώνει ο λαός.

Τώρα στα Τέμπη τα πλήρωσαν νέα παιδιά 20 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *