
Αποκαθηλώθηκε πριν λίγες ημέρες η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάνια Τελαλιάν, από τον ΥΠ.ΕΞ κο Δένδια.
Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Σταύρου Λυγερού για την αποκαθήλωση (μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ όλο το παρασκήνιο) υποδεικνύουν τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών υπουργείων-κυβερνήσεων.
Η κα Τελαλιάν η «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου είχε ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο και μάλιστα συμμετείχε και σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, καθώς και σε κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα διαπραγματεύσεις, παρόλο που εκ της θέσης της δεν ήταν υποχρεωτικό αυτό. Η προϋπηρεσία της όμως και η δυναμική προσωπικότητά της, την είχαν κάνει να είναι με ενισχυμένες εξουσίες στο Υπουργείο.
Όπως υποστηρίζει ο Σταύρος Λυγερός : ήταν ο βασικός υπηρεσιακός παράγοντας που εμπόδιζε όλο το προηγούμενο διάστημα την κατάθεση στον ΟΗΕ συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κι αυτό, παρότι η Τουρκία είχε καταθέσει συντεταγμένες. Δεν άλλαξε στάση, όμως, ούτε όταν το περασμένο φθινόπωρο το καθεστώς Ερντογάν υπέγραψε με την κυβέρνηση Σαράτζ τη γνωστή συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, με βάση την οποία και οι δύο πλευρές σφετερίζονται την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και των άλλων νησιών.
Για το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραπομπή της το slpress αναφέρει πως η ίδια η κα Τελαλιάν, με αφορμή το κλείσιμο των συνόρων από την κυβέρνηση, εξέφρασε πολιτική στάση (πέρα από νομική) κάτι που εξόργισε και τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠ.ΕΞ που τελικά της ζήτησε την παραίτηση.
Τι δείχνει η περίπτωση Τελαλιάν
Όλα τα υπουργεία, σε όλες τις χώρες έχουν υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους καριέρας. Άνθρωποι με το know how που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τον εκάστοτε υπουργό.
Τα ίδια φαινόμενα, εμφανίστηκαν και στο State Department, με την πλειοψηφία των στελεχών να είναι αντίθετοι στην πολιτική Τραμπ. O Τραμπ προχώρησε σε απομάκρυνση προσώπων από το State Department.
Δεν εξετάζεται αν είναι σωστή ή όχι η πολιτική του εκάστοτε Πρωθυπουργού ή Προέδρου. Εξετάζεται κατά πόσον μπορεί ο εκάστοτε πολιτικός να ελέγξει έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό που προϋπάρχει.
Πού σταματά η πεποίθηση ενός υπαλλήλου ότι οι εντολές που δέχεται από τον πολιτικό του προϊστάμενο είναι αντίθετες προς το εθνικό συμφέρον.
Προφανώς και δε μπορεί να μην υπάρχουν υπάλληλοι καριέρας στα υπουργεία.
Δύο είναι τα ζητήματα. Από ποιο σημείο και μετά οι θέσεις αυτές πρέπει ή όχι να πληρώνονται από ανθρώπους της εμπιστοσύνης των πολιτικών. Με κάθε αλλαγή υπουργού (ούτε καν κυβέρνησης) να αλλάζει κι ο υπάλληλος. Πώς δεν θα οδηγήσει αυτό σε νεποτισμό και αναξιοκρατία;
Aπό την άλλη δε μπορεί ο κάθε Υπουργός να ξηλώνει όποιον επιθυμεί χωρίς κανέναν περιορισμό.
Το πολιτικό σύστημα πρέπει να βρει τη λύση στο πρόβλημα αυτό.
Ειδική Νομική Υπηρεσία Αρμοδιότητες – Διάρθρωση
Ας δούμε τη διάρθρωση της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας
Η Ειδική Νομική Υπηρεσία (Ε.Ν.Υ.), η οποία συστάθηκε το 1931 με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, σήμερα καλύπτει νομικά τη δράση του Υπουργείου σε ζητήματα διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και είναι αρμόδια για την παροχή γνωμοδοτήσεων, την εκπροσώπηση του Υπουργείου στο εξωτερικό επί νομικών και δικαστικών ζητημάτων και τη διεκπεραίωση συμβατικών ζητημάτων.
Η Ειδική Νομική Υπηρεσία περιλαμβάνει το Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, το Τμήμα Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Γραφείο Διεθνών Συμβάσεων.
Το Τμήμα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου είναι αρμόδιο για τη μελέτη και γνωμοδότηση επί θεμάτων δημοσίου διεθνούς δικαίου, καθώς και για τα θέματα που ανακύπτουν από την ερμηνεία και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων που συνάπτει η Ελλάδα.
Το Τμήμα Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΝΥ-ΕΕ) είναι αρμόδιο για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σχετίζονται με τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης. Ειδικότερα η αρμοδιότητα του Τμήματος διακρίνεται σε:
Στην αρμοδιότητα του Γραφείου Διεθνών Συμβάσεων ανήκει η μέριμνα για την έγκριση, κύρωση και επικύρωση από τα αρμόδια όργανα διεθνών συμβατικών πράξεων που υπεγράφησαν από την Ελλάδα καθώς και η πρωτοκόλλησή τους στη Γενική Γραμματεία του Ο.Η.Ε . Επίσης, το Γραφείο Διεθνών Συμβάσεων φυλάσσει τα πρωτότυπα των διεθνών συμβατικών κειμένων στα οποία συμβάλλεται η χώρα και παρακολουθεί τις διεθνείς πολυμερείς συνθήκες στις οποίες μετέχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα συμβαλλόμενα μέρη και τις τυχόν κατατιθέμενες επιφυλάξεις τους.