Η Κίνα απέστειλε αεροσκάφη κοντά στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια ασκήσεων την Παρασκευή, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν, καθώς το Πεκίνο εξέφραζε την οργή του για την επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ταϊπέι.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Γιατί αυξάνονται τώρα οι εντάσεις;
Η Κίνα ισχυρίζεται πως η δημοκρατική Ταιβάν αποτελεί δική της επικράτεια, η οποία μπορεί να ανακτηθεί δια της βίας, εάν χρειαστεί- μια απειλή που είναι σε ισχύ από το 1949, όταν το ηττημένο Κουομιντάγκ (οι εθνικιστές) μετέβη εκεί ύστερα από την ήττα του από τους κομμουνιστές στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο.
Η Κίνα έχει εξοργιστεί για αυτό που εκλαμβάνει ως αυξανόμενη αμερικανική υποστήριξη προς την Ταιβάν, περιλαμβανομένων δύο επισκέψεων μέσα σε ισάριθμους μήνες από κορυφαίους αξιωματούχους- μία τον Αύγουστο από τον υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ και την άλλη την προηγούμενη εβδομάδα από τον Κιθ Κραχ, υφυπουργό Οικονομικών ζητημάτων. Επιπρόσθετα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέες μεγάλες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.
Η Κίνα εκλαμβάνει όλα αυτά τα βήματα ως έμπρακτη υποστήριξη των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, οδηγώντας στην αναγνώριση της Δημοκρατίας της Ταϊβάν, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, λέει ότι το νησί είναι ήδη ανεξάρτητη χώρα, η Δημοκρατία της Κίνας (επίσημη ονομασία της Ταϊβάν) και ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ποτέ δεν άσκησε εξουσία στην Ταϊβάν και δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει.
Η Κίνα θεωρεί την Ταιβάν το πιο σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, η Ταιβάν είναι το τελευταίο κομμάτι της χώρας που περιμένει «απελευθέρωση» μετά τη νίκη του 1949.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Η Ταιβάν και η Κίνα δεν έχουν επίσημο μηχανισμό διαλόγου, κάτι που σημαίνει ότι πχ ένα ατύχημα μεταξύ μαχητικών τους θα μπορούσε να ξεφύγει γρήγορα εκτός ελέγχου. Μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας της Ταϊβάν τακτικά απογειώνονται για να αναχαιτίζουν κινεζικά αεροπλάνα.
Μια σύγκρουση στην Ταϊβάν θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ασία, αν και είναι ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον η Ουάσινγκτον θα βοηθούσε ή θα μπορούσε να βοηθήσει την Ταϊπέι. Η Κίνα πιθανώς έχει τη δυνατότητα να σφυροκοπήσει την Ταιβάν με πυραύλους και κυβερνοεπιθέσεις πριν αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Ωστόσο ένας πόλεμος θα έπληττε και την ίδια την Κίνα, από άποψης διεθνούς εικόνας, καθώς και οικονομικά, εάν επιβάλλονταν κυρώσεις από τη Δύση.
Ποια είναι η στρατηγική σημασία της Ταϊβάν;
Η Ταϊβάν δεν βρίσκεται απλά σε μια στρατηγικής σημασίας θέση- κλειδί στον Ειρηνικό, μεταξύ της διαφιλονικούμενης Νότιας Σινικής Θάλασσας και της Ιαπωνίας, αλλά αποτελεί και μεγάλη δύναμη στην τεχνολογία, καθώς εκεί βρίσκεται η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd, ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» του κόσμου στον χώρο των τσιπ. Οι ΗΠΑ θεωρούν τις εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας απειλή ασφαλείας, και έχουν κάνει κινήσεις για να αποκόψουν την πρόσβασή της σε προηγμένα τσιπ, μεταξύ των οποίων και αυτά από την Ταιβάν.
Τι δείχνει η σύγκριση ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών;
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν είναι καλά εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, μα είναι πολύ μικρότερες από αυτές της Κίνας, που εντάσσει σε υπηρεσία stealth μαχητικά, αεροπλανοφόρα και προηγμένους πυραύλους, στο πλαίσιο ενός εντυπωσιακού προγράμματος εκσυγχρονισμού τους. Η Τσάι έχει καταστήσει προτεραιότητα την αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν, με έμφαση στον «ασύμμετρο πόλεμο» για γίνει οποιαδήποτε κινεζική επίθεση όσο πιο επώδυνη και δύσκολη είναι δυνατόν. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, πχ , πλήγματα ακριβείας με μακράς εμβέλειας πυραύλους σε στόχους στην Κίνα.
Τι θα συνέβαινε σε έναν πόλεμο μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας;
Αν και η Κίνα θα μπορούσε να υπερνικήσει την άμυνα της Ταιβάν με πυραύλους και αεροπορικές επιθέσεις, έχει και άλλες επιλογές για κάνει το νησί να «γονατίσει», όπως κυβερνοεπιθέσεις κατά βασικών υποδομών ή ναυτικό αποκλεισμό για να εξαναγκάσει σε παράδοση. Ό,τι και αν συμβεί, πάντως, κρίσιμης σημασίας θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ.
πηγή Huffington Post