Με μία αιχμηρή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (23.10.2023) πως αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Συγκεκριμένα, με μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο tvxs, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε πως αποχωρεί από την ευρωομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανεξαρτητοποιείται. Στην επιστολή του αφήνει αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη τόσο για τον τρόπο που προβάλλει την προσωπική ζωή του όσο και για τις θέσεις τους, όπως αυτές διατυπώθηκαν στον ΣΕΒ.
Στην επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρότητας σε μία κρίσιμη στιγμή: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη».
Συνεχίζει λέγοντας πως: «Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων».
Τονίζει πως: «Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων “μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος”».
Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε και στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ: «Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο (“Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών”) ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις».
«Όταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο… καλαματιανό» συνεχίζει.
Αναφέρθηκε και στη διαγραφή Τζουμάκα: «Οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή».
Και καταλήγει: «Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Στέφανος Κασσελάκης: H ημερομηνία «σταθμός» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το αλαλούμ με Τζουμάκα – Ραγκούση
«Οι άνθρωποι αλλάζουν». Με αυτή την φράση, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη απάντησε σε όσα καταμαρτυρούσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών και τα όσα είχε υποστηρίξει στο παρελθόν.
Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, στα άρθρα του στον «Εθνικό Κήρυκα», όπου υπέγραφε ως «Αριστοτέλης Οικονόμου», ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να συντάσσεται υπέρ των μικρότερων μισθών στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ υποστήριζε ότι θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως είχαν πιεστεί να πράξουν οι κυβερνήσεις της εποχής των μνημονίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε επικαλούμενος την ηλικία του, λέγοντας ότι από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του ανέφερε:
«είπα σε μία συνέντευξη μου ότι ο 24χρονος Στέφανος δε θα ψήφιζε τον 35χρονο Στέφανο. Και ότι ο 24χρονος Μητσοτάκης δε θα ψήφιζε τον 55χρονο Μητσοτάκη.
Αλλά μάλλον λάθος η εκτίμηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ψήφιζε τον μεγαλύτερο του εαυτό.
Διότι ο πατέρας του αγκάλιασε τον Καρατζαφέρη, και κληροδότησε στον γιο του όλη την ακροδεξιά της ΝΔ. Του Άδωνι, του Πλεύρη και του Βορίδη.
Εγώ δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια. Δεν είμαι κληρονόμος.
Γι’ αυτόν τον λόγο έχω την ελευθερία της Αλλαγής. Προς το καλύτερο. Προς το Δίκαιο. Προς την Αριστερά».
Η αναφορά της ηλικία του έφερε αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης από τα στελέχη της Ομπρέλας, τα οποία υπενθύμιζαν με όλους τους τρόπους το κομματικό τους παρελθόν.
Από την άλλη, η πλευρά Κασσελάκη υπενθύμιζε περιπτώσεις πολιτικών που σήμερα βρίσκονται στην πολιτική ζωή και οι οποίοι ξεκίνησαν από αλλά πολιτικά κόμματα και φορείς.
Φυσικά, οι περισσότεροι συνέδεαν το σχετικό δημοσίευμα με την τακτική που έχει χαράξει η Ομπρέλα εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ. Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κουμουνδούρου (κι αναφέρει η Ελένη Καλογεροπούλου), από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος αποδόμησης του νέου προέδρου, προκειμένου στην συνεδρίαση της ΚΕ που θα γίνει στις 11-12 Νοεμβρίου να υπάρξει μαζική αντίδραση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και να αμφισβητηθεί στην πράξη.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η αντιπαράθεση για την διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η παραπομπή του στο πειθαρχικό θα περάσει από την Πολιτική Γραμματεία έστω και με ισχνή πλειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα θεωρούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι 20 υπέρ της πρότασης του προέδρου και 18 κατά. Το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από τις επίσημες τοποθετήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπου και τα στελέχη που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου έχουν τοποθετηθεί κατά της διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα.
Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ προέκυψε χθες (22.10.2023) θέμα και με τον Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην βουλευτής προσέφυγε στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, καταγγέλλοντας προφίλ του Facebook που τον θέλει να καλεί σε συγκέντρωση για την παραπομπή Τζουμάκα, ζητώντας μάλιστα και οικονομική ενίσχυση, στέλνοντας το μήνυμα «μηδενική ανοχή στον υπόκοσμο».
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το λογαριασμό Ec Stevi και όπως αναφέρει «δεν είναι μόνο η γελοιότητα περί δήθεν δικού μου μηνύματος για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι και η απολύτως ύποπτη κι επικίνδυνη αναφορά σε δήθεν μήνυμά μου για συγκέντρωση χρημάτων».
Μάλιστα, προειδοποίησε πως, εάν αποκαλυφθεί πως το συγκεκριμένο άτομο είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει την παραπομπή της στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.
Ο ίδιος σημειώνει, ακόμη, ότι θα ζητήσει από τα μέλη του κόμματος αλλά και από τον Παύλο Πολάκη, που «φαίνεται ότι αλληλοεπιδρά σε άλλες αναρτήσεις με τη συγκεκριμένη – αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτήν την άθλια ανάρτηση», να συνδράμουν τις Αρχές στην αναζήτηση των στοιχείων του εν λόγω ατόμου.
Ολόκληρη η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου:
«Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ
Αξιότιμε κ. Κασσελάκη
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.
Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.
Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».
Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.
Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Έτσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.
Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.
Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.
Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:
«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».
Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.
Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Όταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό.
Φυσικά δεν ευθύνεστε για την κρίση του κόμματος που παραλάβατε, οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι έχουν ασφαλώς περισσότερες ευθύνες. Αλλά η έλλειψη πολιτικής που προανέφερα καθώς και η διατύπωση θέσεων – χωρίς μάλιστα καμία εσωκομματική συζήτηση – που υπονοούν μια κρυφή ατζέντα, πολλαπλασιάζουν τις αντιδράσεις και τα ερωτηματικά ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναζητούν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στην πλήρη ηγεμονία της ΝΔ.
Επιπλέον οι επιθέσεις και οι απειλές για διαγραφή, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, η με το “έτσι θέλω” ανακοίνωση της διαγραφής Τζουμάκα χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό, έχουν δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, που δεν έχει σχέση ούτε με σχέσεις συνεργασίας σε πολυεθνικές εταιρείες, όχι σε κόμμα με στόχους και ιδανικά. Δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο στη μονομερή πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Γάζα, επίσης μακριά από την παραδοσιακή πολιτική του. Παρότι δεν είμαι μέλος του κόμματος, η κατάσταση είναι λυπηρή.
Το κλίμα είναι αφόρητο και επειδή δεν μπορώ να υποστηρίξω πολιτικές, με τις οποίες δεν συμφωνώ, σας ανακοινώνω την αποχώρηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται ότι παραμένω στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς (Left) και ότι θα συνεργαστώ με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε θέμα που αφορά την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
+ There are no comments
Add yours