Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:49 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!«Το μήνυμα που πέρασε η Γερμανία προς την Τουρκία είναι “εγώ είμαι εδώ για εσένα”. Και αυτό ήθελε να περάσει», σημείωσε ο καθηγητής ο ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή του, εξηγώντας ότι πρόκειται για στρατηγική κίνηση από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς η Γερμανία βλέπει τον εαυτό της ως διαμεσολαβητής της Δύσης με την Τουρκία.
«Θέλει να είναι ο διαμεσολαβητής της Τουρκίας προς τη Δύση. Βλέπει ότι υπάρχει ένα κενό αυτή τη στιγμή. Η Γαλλία και η Αμερική είναι απέναντι. Η Βρετανία ασχολείται με το Brexit. Η Γερμανία έχει βρει το “κενό” για να είναι ο προνομιακός συνομιλητής της Τουρκίας με τη Δύση», σύμφωνα με τον κ. Συρίγο.
Εξήγησε ότι η μόνη κύρωση η οποία θα μπορούσε να «πονέσει» άμεσα την Τουρκία είναι το εμπάργκο όπλων και γι’ αυτό η ελληνική πλευρά επιμένει να υπάρξει καθώς είναι και θέμα ηθικό για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Θύμισε, μάλιστα, ότι η Γαλλία το 2014 είχε ακυρώσει την πώληση δύο έτοιμων πλοίων στην Ρωσία, επιστρέφοντας μάλιστα και την προκαταβολή που είχε λάβει, λόγω των εξελίξεων στην Κριμαία, η Γερμανία το προηγούμενο έτος δεν πούλησε στην Τουρκία κινητήρες για τα νέα άρματα μάχης Αltay, ενώ ο Καναδάς, μόλις διαπίστωσε ότι συστήματα που κατασκευάζει χρησιμοποιήθηκαν σε τουρκικά drones που επιχειρούσαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, διέκοψε την εξαγωγή τους.
Rafale: Τα υπερσύγχρονα jet που κλειδώνουν το Αιγαίο και αλλάζουν τις ισορροπίες με την Τουρκία
Στο πλαίσιο που έθεσε ο κος Συρίγος έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα σημάνει για την Ελλάδα η έλευση των Rafale.
Θέμα χρόνου είναι πλέον η προσγείωση του πρώτου από τα συνολικά 18 Rafale, του νέου μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο της Τανάγρας μετά την επικείμενη ψήφιση στη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, γράφει ο Μανόλης Γαλάνης.
Η ένταξη 18 Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ότι θα «κλειδώσει» το Αιγαίο
Στις τάξεις των Ελλήνων πιλότων επικρατεί ενθουσιασμός για την άφιξη του γαλλικού «δελταπτέρυγου» με τον αριθμό των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης από Γάλλους συναδέλφους τους και από στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault το προσεχές διάστημα να είναι μεγάλος.
Η τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών και τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονα έκριναν επιβεβλημένη την προμήθεια του γαλλικού δικινητήριου αεροσκάφους, η ένταξη του οποίου στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ότι θα «κλειδώσει» το Αιγαίο. Τα 18 Rafale, εκ των οποίων τα 6 καινούργια από την γραμμής παραγωγής και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, όχι μόνο θα διατηρήσουν την αεροπορική ελληνική υπεροχή έναντι της Τουρκίας αλλά θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή.
Το επιχειρησιακό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας περνά σε νέα εποχή σε μία κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία να απειλεί ευθέως την κυριαρχία της χώρας μας αλλά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor
Το συνολικό κόστος της αγοράς των 18 Rafale, που θα αφιχθούν στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού στην 114 Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στην πιο αναβαθμισμένη έκδοσή τους F3R, είναι της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Στη συμφωνία αυτή, που θα υπογραφεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, περιλαμβάνονται και ο οπλισμός που θα φέρουν τα αεροσκάφη και θα είναι πλήρης.
Τα Rafale θα τροχοδρομήσουν στα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας μας έχοντας μαζί τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, ένα όπλο, οι δυνατότητες του οποίου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται οι πλέον προηγμένοι στο δυτικό οπλοστάσιο με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ’όλη τη διάρκεια της πτήσης. Εκτός από τον Meteor τα ελληνικά Rafale θα αξιοποιήσουν και το απόθεμα του οπλοστασίου που φέρουν τα Mirage 2000-5Mk2. Πρόκειται για τους πυραύλους MICA και Exocet και τον υποστρατηγικό πύραυλο κρούσης SCALP, όπλα για τα οποία θα απαιτηθεί η επαναπιστοποίηση τους. Η ταυτόχρονη παρουσία των 18 Rafale και των Mirage 2000-5Mk2 σε απόλυτες διαθεσιμότητες ύστερα από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης τους θα αποτελέσουν τον γαλλικό επιχειρησιακό βραχίονα κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ήδη προβληματίζει την Αγκυρα.