Γιατί τα ελληνικά υποβρύχια υπερτερούν των τουρκικών-«Άφαντα» από τις 10 Αυγούστου-Οι Τούρκοι τα ψάχνουν μάταια

Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 08:08 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Γιατί τα ελληνικά υποβρύχια υπερτερούν των τουρκικών-«Άφαντα» από τις 10 Αυγούστου-Οι Τούρκοι τα ψάχνουν μάταια
To υποβρύχιο Παπανικολής

Την επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ενημέρωσε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να προωθηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια στο ΚΥΣΕΑ τα νέα εξοπλιστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχαν χθες, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Νικόλαος Ρέτσας.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής για τα ακόλουθα θέματα αρμοδιότητάς τους:

1. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – Προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλλών Ελληνικών Υποβρυχίων».

2. Ενεργοποίηση υποπρογράμματος «Έλεγχος / Συντήρηση Κ/Β RAM».

3. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Προμήθεια Πυροδοτικών Μηχανισμών CADs-PADs».

4. Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

Πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό ομιλούν για τις «μητρικές» τορπίλες, γεγονός που σημαίνει ότι οι Γερμανικές «Sea Hake mod 4» προκρίνονται ώστε να μην τίθεται και ζήτημα για την πιστοποίηση.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο αριθμός των νέων τορπιλών ανέρχεται στις 36 και τουλάχιστον άλλες 18 από τις υφιστάμενες πρόκειται κι αυτές ν’ αναβαθμιστούν. Το κόστος γι’ αυτό το πρόγραμμα φτάνει τα 112 εκ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το Hellasjournal.com τα Ελληνικά υποβρύχια πάντως παραμένουν ακόμη και με τις παλαιότερες τορπίλες μια πολύ ιδιαίτερη και θανάσιμη απειλή για τα τουρκικά πολεμικά πλοία. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι κανένα ελληνικό υποβρύχιο δεν έχει αναδυθεί από τις 10 Αυγούστου, πλην ενός που έκανε ανάδυση μόνο και μόνο για να γίνει η πολύ σημαντική επίδειξη σημαίας, παρουσίας και ισχύος.

Μάλιστα όπως τονίζεται το άγχος του Τουρκικού Επιτελείου αποκαλύπτεται καθημερινά με τις πτήσεις των ανθυποβρυχiακών ελικοπτέρων S-70 και των αεροσκαφών CN-235 που αναζητούν μια λεία, την οποία όμως δεν βλέπουν, δεν ακούν δεν ξέρουν που κρύβεται στα έγκατα του βυθού.

Γιατί τα ελληνικά υποβρύχια υπερτερούν των τουρκικών – Τι έγινε στον βυθό του Αιγαίου!

Μία ανάλυση για τη ναυτική δύναμη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έκανε στη στήλη του στο ΒΗΜΑ ο Βηματοδότης, στο τέλος Αυγούστου και μετέφερε την προσωπική του γνώση από συνομιλίες με ανθρώπους του πολεμικού ναυτικού σε περασμένα επεισόδια με το τουρκικό ναυτικό στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα έγραψε:

«Με τη χώρα μας να διαθέτει και υποβρυχiως την υπεροπλία, αφού τα τέσσερα από τα 11 υποβρύχια που διαθέτει Type 214 είναι αόρατα με συστήματα Στελθ και με ισχυρή δύναμη πυρός. Σ΄αυτά να προστεθούν και τα δύο εκσυγχρονισμένα «Ωκεανός» και «Πιπίνος» που όλα μαζί αποτέλεσαν το τελευταίο 20ήμερο τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο του τουρκικού ναυτικού.

Σήμερα θα σας περιγράψω τη δράση των ελληνικών υποβρυχίων Type 214, τύπου Παπανικολής, σε πολλές λεύγες κάτω από τη θάλασσα με τη συνδρομή των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Σικόρσκι αλλά και των παλαιότερων ελικοπτέρων ναυτικής συνεργασίας που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό στον εντοπισμό και στο «ξετρύπωμα» των τουρκικών υποβρυχίων.

Ολο αυτό το διάστημα οι Τούρκοι είχαν «απλώσει» και τα 12 υποβρύχια που διαθέτουν (παλαιότερης όμως τεχνολογίας από τα ελληνικά) σχεδόν σ΄όλη την έκταση της παράνομης NAVTEX και μερικά μάλιστα βορείως της Εύβοιας, νομίζοντας πως έτσι θα αιφνιδιάσουν εάν απαιτηθεί τις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις.

Ολα τα τουρκικά υποβρύχια εντοπίστηκαν αμέσως από τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, από τα υποβρύχια τύπου Παπανικολής, και από τις πυραυλακάτους. Ορισμένα όπως αυτό που «τρύπωσε» ανάμεσα στην Ανδρο και στον Καφηρέα, ο κυβερνήτης του έπαθε τέτοια λαχτάρα όταν όλη τη νύχτα για να τον ξετρυπώσουν τον «βομβάρδιζαν» με σόναρ τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ώστε ετράπη σε φυγή.

Ενας άλλος κυβερνήτης τουρκικού υποβρυχίου έκανε «κινήσεις πανικού» νομίζοντας ότι μετά τον «βομβαρδισμό» του από τους ήχους σόναρ ίσως να ακολουθούσε καμιά… τορπίλη: «Αν ήμουν στη θέση τους δεν θα ήμουν καθόλου υπερήφανος για τη ναυτοσύνη τους», μου έλεγε ανώτατος επιτελής του ΓΕΕΘΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *