Κομισιόν-Ποιοι θέλουν επιδοτήσεις και ποιοι δάνεια για τον COVID-19

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:32 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Κομισιόν
Δύσκολες μέρες για την Κομισιόν

Κλασσική Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλο έναν γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων που αποσκοπούν στο τέλος οι 27 χώρες να έχουν καταλήξει στο οικονομικό πλαίσιο στήριξης των πληττόμενων από τον COVID-19.

Η πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν για επιδοτήσεις και όχι δάνεια δημιούργησε προσδοκίες ωστόσο οι σκληροπυρηνικοί της Ε.Ε φρόντισαν να τις μειώσουν.

Οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ουσιαστικά θα είναι η αρχή του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων. Οι ηγέτες θα ξεκινήσουν τις επαφές με την πρόταση του Γαλλογερμανικού άξονα να έχει ήδη χάσει την δυναμική του.

Το καλύτερο σενάριο θα είναι στην πρόταση που θα καταθέσει η Κομισιόν, οι επιδοτήσεις να  αποτελούν ένα από τα εργαλεία, τα οποία μαζί με τα δάνεια  θα ακολουθείται από δημοσιονομικές δεσμεύσεις.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» του Βορρά έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα συμφωνήσουν σε καμία πρόταση εάν αυτή δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες θα πρέπει να αναλάβουν οι χώρες που θα αιτηθούν  παροχή ρευστότητας.

Συμβιβασμός μετά την πρόταση της Κομισιόν

Όπως γίνεται συνήθως,  μετά την πρόταση της Κομισιόν, οι ηγέτες θα προσπαθήσουν ως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 18-19 Ιουνίου, να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση με την οποία θα ικανοποιούνται όλοι και σε πρώτη φάση δεν θα μοιάζει να έχει χάσει κανείς.

Σε αυτό το δρόμο κινείται εδώ και μέρες η Κομισιόν η οποία προετοιμάζει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις. Το αποτέλεσμα ωστόσο θα απέχει αρκετά από την πρόταση που έκαναν προ ημερών οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη γκρίνια περί ατολμίας των χωρών μελών της Ε.Ε.

Σκληρή μάχη θα δοθεί και σε ό,τι έχει να κάνει με το χρέος που θα πρέπει να φορτωθούν τα κράτη μέλη, εάν κι εφόσον αποφασιστεί να υπάρξει επιμερισμός στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία, απαιτούν σε περίπτωση που ο κοινοτικός προϋπολογισμός επωμιστεί μέρος των δανείων, τότε ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον προϋπολογισμό να έχουν λόγο αναφορικά με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι χώρες που θα δανειστούν. Ουσιαστικά ζητούν να μην είναι ίση η ‘δύναμη’ των 27 μελών – κρατών αλλά ανάλογη της οικονομικής ισχύος.

Κανόνες και δεσμεύσεις

Οι «σκληροί» του Βορρά,  επαναλαμβάνουν ότι η «ελαστικότητα» η οποία αποφασίστηκε στους δημοσιονομικούς κανόνες εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Κατά συνέπεια τα δάνεια θα πρέπει να έχουν μεν ευνοϊκούς όρους, θα πρέπει δε να συνοδεύονται από συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις και φυσικά επιτήρηση από την Κομισιόν και τον ESM. Πρακτικά μιλούν για μνημόνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση που διαμορφώθηκε μετά από ένα έντονο παρασκηνιακό διπλωματικό μαραθώνιο, θα προβλέπει χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων αυστηρά, συνοδεία ενισχυμένης εποπτείας από τον ESM και δημοσιονομικών δεσμεύσεων τις οποίες θα αναλάβουν οι χώρες.

Εκτός απροόπτου η πρόταση  θα παρουσιαστεί από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά προκειμένου να εξειδικεύσουν το πακέτο βοήθειας θα κρίνουν και το τελικό περιεχόμενο του.

Ποιος είναι ο ρόλος της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αγγλικά: European Commission, γαλλικά: Commission européenne, αναφέρεται συχνά ως Κομισιόν) είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης. Ιδρύθηκε το 1951 και έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες, διατηρώντας επίσης γραφεία στο Λουξεμβούργο και αντιπροσωπείες σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Η Επιτροπή προτείνει νέες ευρωπαϊκές νομοθετικές πράξεις, τις οποίες υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί συγχρόνως εκτελεστικό όργανο της Ένωσης, αρμόδιο για την εφαρμογή των κοινών πολιτικών και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό της.

Τα μέλη της ονομάζονται επισήμως επίτροποι και συχνά με τον όρο Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμαστε στο σώμα των επιτρόπων που ασκούν τη διοίκηση του οργάνου. Από το 2005, μετά τις αλλαγές της συνθήκης της Νίκαιας, κάθε κράτος μέλος εκπροσωπείται από έναν επίτροπο. Σε αντίθεση με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε μέλος της Επιτροπής έχει ευρωπαϊκό ρόλο, διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο που του ανατίθεται από τον πρόεδρο της στην αρχή της θητείας του και το χειρίζεται με ενιαίο Ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό, χωρίς υποδείξεις από εθνικές κυβερνήσεις ή άλλους οργανισμούς.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours