Ανησυχία και προβληματισμός από δύο σαμποτάζ σε Αίγινα και Κρήτη
Δύο ειδήσεις για ενέργειες δολιοφθοράς σε Κρήτη και Αίγινα αντίστοιχα, φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους, προκαλούν δίχως άλλο εύλογο προβληματισμό.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στη μεν πρώτη περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ κατήγγειλε (με επίσημη ανακοίνωσή του) δολιοφθορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection» – και συγκεκριμένα στον μηχανολογικό εξοπλισμό εγκατάστασης του υπογείου τμήματος του καλωδίου, βόρεια του ΒΟΑΚ.
Ηδη, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά από τον εργολάβο στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα. Ο Διαχειριστής συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών και παράλληλα βρίσκεται σε συντονισμό με την Περιφέρεια Κρήτης και τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η Αστυνομία από την πλευρά της, ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στη φύλαξη του συγκεκριμένου σημείου του έργου όπου βρίσκεται το όχημα και ο εξοπλισμός.
Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η επισήμανση στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ ότι η στόχος της δολιοφθοράς δεν ήταν η κλοπή υλικών, αλλά η διακοπή των εργασιών για την ηλεκτρική διασύνδεση.
Στην παρούσα φάση, εξετάζεται το μέγεθος της καθυστέρησης που θα επιφέρει στην ολοκλήρωση του έργου το εν λόγω συμβάν, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μιας κρίσιμης υποδομής για την Κρήτη, αλλά και -ακόμα χειρότερα- την υγεία και ασφάλεια εργαζομένων στο project, εγείροντας παράλληλα και κίνδυνο καταστροφής του εξοπλισμού.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του έτους και να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2025.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με την πρώτη διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτη (που λειτουργεί αδιάλειπτα από το καλοκαίρι του 2021), θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κρήτης, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, χωρίς τη χρήση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με άμεσα οφέλη (μείωση χρεώσεων ΥΚΩ) για όλους τους καταναλωτές, που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση το 2030.
Τέταρτη φορά στην Αίγινα
Το δεύτερο κρούσμα δολιοφθοράς καταγράφηκε στην Αίγινα, στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης του νησιού.
Με ανακοίνωσή του προ ημερων ο Δήμος Αίγινας ενημέρωσε τους κατοίκους ότι διακόπτεται η τροφοδοσία του νησιού με νερό της ΕΥΔΑΠ, λόγω βλάβης που παρατηρήθηκε στον υποθαλάσσιο Αγωγό.
Οπως διαπιστώθηκε, η βλάβη προέκυψε από δολιοφθορά στον αγωγό, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το Πέρανι της Σαλαμίνας, σε βάθος 48 μέτρων.
Σύμφωνα μάλιστα με την «Καθημερινή», λόγω του μεγάλου βάθους, εκτιμάται ότι φυσικός αυτουργός ήταν άτομο με εκπαίδευση στις ειδικές δυνάμεις.
Αντιδρώντας στην τέταρτη (!) κατά σειρά ενέργεια δολιοφθοράς στον αγωγό, όπως ο ίδιος επεσήμανε, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατέθεσε την Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά (δείτε το βίντεο κάτω).
Κατά πληροφορίες μάλιστα στο σημείο της καταστροφής του αγωγού εντοπίστηκε κρατήρας (που προφανώς δημιουργήθηκε από κάποια έκρηξη)
Εκτίμηση των δυτών του συνεργείου, για τον κρατήρα που εντοπίστηκε στο βραχώδη βυθό, είναι ότι έγινε από εκρηκτικό μηχανισμό, δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι [πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά δολιοφθορά – κάτι που ανέδειξε πρώτη η παράταξη «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» του Γιάννη Σγουρού.
«Αντιμετωπίσαμε την Τετάρτη 24/1 και ώρα 7:00 το πρωί, διακοπή υδροδότησης στην Αίγινα είχαμε δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγών μεταφοράς νερού από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα. Όπως ξέρετε την επόμενη μέρα με εντολή μου και με επίβλεψη υπηρεσίας μετέβη σκάφος και υποβρύχιο στο Περάνι της Σαλαμίνας, για την επιθεώρηση του αγωγού, προκειμένου να βρεθεί βλάβη της διακοπής της υδροδότησης.
Σε μήκος 830 m από την ακτή και σε βάθος 48 m κατεβαίνοντας από την πλευρά της Σαλαμίνας διαπιστώθηκε στη θέση του αγωγού κρατήρας στο βυθό και διάχυτα χαλίκια τα οποία αποτελούσαν την έδραση του αγωγού, επειδή στην περιοχή αυτή ήταν βραχώδης ο βυθός και έτσι δεν είναι ορατή η έκταση της ζημιάς του σωλήνα», διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς.
«Προφανώς -πρόσθεσε- και γίνεται προσπάθεια καθαρισμού του χώρου, προκειμένου να φανεί έκθεσης της ζημιάς. Έγινε επαλήθευση της διαρροής του συγκεκριμένου σημείου, διοχετεύοντας νερό στο σωλήνα, από Σαλαμίνα, το οποίο διέρρευσε στο εν λόγω σημείο».
«Είναι θέμα που ανέδειξε και η παράταξη του κυρίου Σγουρού και διάβασα και άκουσα και σε κάποιες συνεντεύξεις αναδείχθηκε. Η εκτίμηση των δυτών του συνεργείου σχετικά με τον κρατήρα που εντοπίστηκε στο βραχώδη βυθό, είναι ότι έγινε από εκρηκτικό μηχανισμό στο βάθος των 48 μέτρων θα πρέπει να εργαστούν δύτες και αφού αποκαλυφθεί η ζημιά είμαστε στη φάση της τεχνικής μελέτης αποκατάστασης, η οποία θα υποβληθεί στην υπηρεσία για έλεγχο και έγκριση», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «είναι η τέταρτη δολιοφθορά. Τον Ιανουάριο του ‘20, το Μάιο του ‘22 τον Ιούλιο του ‘22 και τώρα τον Ιανουάριο του ‘23 αντιμετωπίζουμε, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο» (θυμηθείτε κάτω το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑϊ πριν από έναν χρόνο).
Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε ο περιφερειάρχης, «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και αν κάποιοι πιστεύουν, ότι θα παίζουν με την υγεία των πολιτών είναι γελασμένοι. Την Παρασκευή καταθέτω μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, γνωστοποιώ το ζήτημα της δολιοφθοράς και ζητάω προκαταρκτική εξέταση για να αποκαλυφθούν όλοι όσοι μπορεί να εμπλέκονται για το ζήτημα.
Δεν θα μείνουμε θεατές σε όλα αυτά τα παιχνίδια, τα οποία κάποιου προσπαθούν να παίξουν στις πλάτες των ανθρώπων της Αττικής, είναι θέμα που το ανέδειξαν και η παρατάξεις αντιπολίτευση και η παράταξη του κ. Σγουρού. Προχωράμε άμεσα, το παρακολουθούμε η ενημέρωση θα έρχεται στα γραφεία σας. Ταυτόχρονα προχωράμε σε μηνυτήρια αναφορά».
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Aegina portal, ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής. Δημήτρης Κατσικάρης, πρώην αντιπεριφερειάχης Νήσων, τόνισε η παράταξή του μίλησε από την πρώτη στιγμή για δολιοφθορά:
«Εμείς πρώτοι με τον Γιάννη Σγουρό, μόλις έγινε αυτή η δολιοφθορά, καταρχάς είπαμε ότι είναι δολιοφθορά, που δεν το έχει πει κανείς, ξέρετε ότι είναι στα 850 μέτρα από την ακτή στο Πέρανι, 48 μέτρα βάθος, εμείς το είπαμε πρώτοι. Και αυτό επίσημα το είπαμε.
[…] Ο Περιφερειάρχης επιβεβαίωσε είναι στα 830 μέτρα από το Πέρανι από την ακτή, στα 48 μέτρα βάθος.
Υπάρχει ένας κρατήρας, ουσιαστικά πρόκειται για μία δολιοφθορά – είπε και αυτός τη λέξη αυτή – εμείς το ξέραμε αυτό και έχει γίνει προφανώς, υπάρχει ας πούμε ένας κρατήρας εκεί. Κάτω από το σημείο αυτό, έχουν φύγει όλα και θα γίνει προσπάθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα, από όσο ανέφερε, να αποκατασταθεί αυτή η βλάβη, για να υπάρξει και να επανέλθει η λειτουργία του αγωγού για να έχει νερό η Αίγινα.
Δεν ειπώθηκε χρονικό όριο, πότε θα αποκατασταθεί, είναι στα 48 μέτρα, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και επίσης ανέφερε ότι την Παρασκευή θα πάει στη εισαγγελία να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την τέταρτη ουσιαστικά δολιοφθορά που έχει γίνει στον αγωγό».
Ο κ. Κατσικάρης αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της ασφάλειας και της διαχείρισης του υποθαλάσσιου αγωγού, στο Δήμο Αίγινας κύριο του έργου, και σε όσα καλείται να διαδραματίσει σε αυτό το πλαίσιο, καθώς και για άλλα παρεμφερή με τον υποθαλάσσιο αγωγό θέματα.
Το διά ταύτα είναι ότι έργα όπως αυτό του αγωγού της Αίγινας, φαίνεται ότι «ενοχλούν» διάφορα συμφέροντα, ενώ προκύπτει και μία πρόδηλη αδυναμία του κράτους ή/και των τοπικών Αρχών να προστατεύσουν σημαντικές υποδομές.
+ There are no comments
Add yours