Επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ακόμα και πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ την Τετάρτη ή Πέμπτη;
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Δεν έχουμε ακούσει κάτι σχετικό, λέει το Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι απολύτως αναγκαίο» σχολιάζουν (όπως αναφέρει η Έλλη Τριαναταφύλλο) κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που αντιλαμβάνονται ότι σε λιγότερο από τρεις μήνες θητείας, η εικόνα του υπουργικού συμβουλίου είναι κάκιστη, συμβάλλοντας στη γενικότερη εντύπωση ότι το κράτος δεν λειτουργεί ως οφείλει.
Άλλωστε, οι εσωτερικές εντάσεις, έχουν αρχίσει ήδη να εξωτερικεύονται, αν κρίνει από τη χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια, ο οποίος, έχοντας προφανώς ενημερωθεί ότι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιχειρείται να πεταχτεί το μπαλάκι στην πλευρά του για την καθυστέρηση στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών από τις πληγείσες περιοχές του θεσσαλικού κάμπο, προέβη σε μία άκρως αιχμηρή δήλωση:
«Με αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι Ένοπλες Δυνάμεις εκτέλεσαν με επαγγελματισμό και αφοσίωση στο καθήκον τις εντολές που τους δόθηκαν για βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές.
Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε», είπε ο κ. Δένδιας. Που σημαίνει ότι ο στρατός ανέλαβε δράση, όταν πήρε – ως οφείλει – τη σχετική εντολή από το αρμόδιο υπουργείο.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, από τη Λάρισα όπου βρέθηκε χθες, είπε μεταξύ άλλων ότι «το τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει, θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο».
Διχασμός στο Μαξίμου
Το Μαξίμου εμφανίζεται διχασμένο.
Κάποιοι θεωρούν ότι η οργή του κόσμου θα γίνει ποτάμι που θα πνίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογες τη ΝΔ (όπως πνίγηκε η Θεσσαλία) ή θα κάψει το 41% της κυβέρνησης (όπως στον Έβρο) και ότι το λιγότερο που μπορεί να γίνει για να φανεί ότι πήρε το μήνυμα της δυσαρέσκειας, η κυβέρνηση είναι ένας δομικός ανασχηματισμός «χθες»!
Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι αν προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε αλλαγές στο υπουργικό σχήμα, μπορεί να ερμηνευτεί ως κίνηση πανικού, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κακή για την κυβέρνηση εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι πολύ βαρύ, όχι μόνο γιατί η διαχείριση των συνεπειών της βιβλικής καταστροφής ανέτρεψε εξ ολοκλήρου τον κυβερνητικό σχεδιασμό των επόμενων ημερών, αλλά και διότι αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά με δραματικό τρόπο οι ελλείψεις στον σχεδιασμό και τον τρόπο δράσης της πολιτικής προστασίας.
Η περίπτωση Κικίλια
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να εξετάσουμε τις περιπτώσεις των κ.κ Κικίλια και Βαρβιτσιώτη καθώς δεν είναι ίδιες.
Το άμεσο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Δεν είναι μόνο οι πλημμύρες. Είναι και οι πυρκαγιές. Ο Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε ανέτοιμος, επικοινωνιακά εξαφανισμένος και στη συνείδηση του κόσμου αναποτελεσματικός. Όσο τον καλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο θα πλήττεται η κυβέρνηση κι ο ίδιος προσωπικά.
Άλλωστε η δικαιολογία περί κλιματικής αλλαγής δεν σημαίνει πως κάθεται η κυβέρνηση με σταυρωμένα τα χέρια. Το αντίθετο. Σημαίνει επιτάχυνση των όποιων σχεδίων αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η περίπτωση Βαρβιτσιώτη
Όπως είπαμε δυσαρέσκεια υπάρχει και για τον υπουργό Ναυτιλίας κο Βαρβιτσιώτη. Η ατυχέστατη δήλωσή του για την περίπτωση του Blue Horizon και την (από το βίντεο) δολοφονία του 36χρονου Αντώνη δημιούργησε κλίμα οργής κατά του υπουργού και της κυβέρνησης γενικότερα.
Ωστόσο ο υπουργός φρόντισε γρήγορα να δείξει μεταμέλεια και επιχείρησε να πέσουν οι τόνοι. Στο πλαίσιο αυτό ευνοείται επικοινωνιακά (δυστυχώς προφανώς) από τις τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία που μονοπωλούν την προσοχή των μήντια και του κόσμου.
Αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι πιθανόν να απομακρυνθεί από το υπουργείο, ωστόσο όσο ο ανασχηματισμός καθυστερεί τόσο η θέση του κου Βαρβιτσιώτη γίνεται και πιο ασφαλής.
Eίναι βέβαιο ότι αν ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε το αυτονόητο, να ξυπνήσει μετά την τραγωδία στο «Blue Horizon», να πάει στο γραφείο του και να αφοσιωθεί στη δουλειά του, αντί να περιφέρεται από το ένα τηλεοπτικό παράθυρο στο άλλο για καφενειακής λογικής συζητήσεις, ίσως να ήταν περισσότερο χρήσιμος.
Όσο καθυστερεί ο ανασχηματισμός τόσο ο κος Βαρβιτσιώτης απλά θα ‘τιμωρηθεί’ με σιωπητήριο κι αποχή από τα ΜΜΕ για κάποιο καιρό.
Και η περίπτωση Θεοδωρικάκου
Όχι ο κος Θεοδωρικάκος δεν είναι μέλος της κυβέρνησης, κάτι που προκάλεσε εντύπωση αν σκεφτούμε πως ήρθε δεύτερος σε ψήφους στο νότιο τομέα της Β Αθηνών (πίσω μόνο από το Νίκο Δένδια).
Επίσης προκλήθηκε εντύπωση καθώς η θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε κριθεί θετικά (και παλαιότερα στο Εσωτερικών).
Φαίνεται πως η υποργοποίησή του στην παρούσα κυβέρνηση δεν έγινε διότι θεωρήθηκε από αρκετούς ξένο σώμα λόγω του πολιτικού του παρελθόντος (ξεκίνησε από τον ΚΚΕ και την ΚΝΕ).
Η παταγώδης αποτυχία με την περίπτωση των Κροατών νεοναζί που έκοβαν βόλτες σε όλη την Ελλάδα και δολοφόνησαν τον Έλληνα φίλαθλο της ΑΕΚ προκάλεσε τριγμούς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Αστυνομία.
Εμφανίστηκε η νυν ηγεσία εξαιρετικά ανίκανη. Κι αν ο κος Οικονόμου άρχισε να μιλά για αναδιάρθωση της αστυνομίας (με αιχμές για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία που δεν την είχε κάνει, άρα τον κο Θεοδωρικάκο), κανείς δεν πείστηκε. Εξ ου και έπεσε σιωπητήριο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το αν η δυσαρέσκεια του Μαξίμου για τον κο Οικονόμου θα μεταφραστεί σε απομάκρυνση… αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται τόσο πιθανό.
Φαίνεται πως ο κος Θεοδωρικάκος προκρίνεται για το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας (μαζί με τον κο Χρυσοχοΐδη) καθώς και κρίνεται επιτυχημένος υπουργός γενικά και πολλές ψήφους συγκέντρωσε (άρα ο κόσμος τον αποδεχεται) κι έχει έρεισμα στον Έβρο που κάηκε καθώς ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε κάνει συχνά ταξίδια για το θέμα του φράχτη.