Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένες μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για να αναπληρώσουν τον εφοδιασμό της Ισλαμικής Δημοκρατίας με μια βασική χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την προώθηση βαλλιστικών πυραύλων, λένε διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα, μια κίνηση που θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών και ενδεχομένως θα βοηθούσε τη Μόσχα να αναπληρώσει το εξαντλημένο απόθεμα πυραύλων της.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico η Τεχεράνη έχει διεξαγάγει παράλληλες διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής ρωσικής εταιρείας παραγωγής χημικών FKP Anozit, για την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων υπερχλωρικού αμμωνίου ή AP, το κύριο συστατικό των στερεών προωθητικών που χρησιμοποιούνται για την κίνηση πυραύλων, δήλωσαν οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους προκειμένου να συζητήσουν εμπιστευτικές πληροφορίες.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στο Πεκίνο, ο Ιρανός διπλωμάτης Σατζάντ Αχατζαντέχ, ο οποίος υπηρετεί ως «σύμβουλος τεχνολογίας» της Τεχεράνης στην Κίνα και την ευρύτερη περιοχή έχει ηγηθεί των συνομιλιών για την απόκτηση AP, σύμφωνα με τους διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα. Οι διπλωμάτες δήλωσαν ωστόσο ότι δεν γνωρίζουν ποιες κινεζικές εταιρείες εμπλέκονται.
Η ακριβής ποσότητα του AP που επιδιώκει να αγοράσει το Ιράν δεν είναι γνωστή, αλλά οι διπλωμάτες που γνωρίζουν τα σχέδιά του εκτιμούν ότι θα επαρκούσε για την κατασκευή χιλιάδων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Zolfaghar, ο οποίος έχει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων και έχει χρησιμοποιηθεί τόσο από το Ιράν όσο και από τους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια. Εάν η συμφωνία περάσει, ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους θα μπορούσαν να καταλήξουν να αναπτυχθούν εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσαν οι διπλωμάτες.
Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με τα λεγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι που χρησιμοποίησε για να επιτεθεί σε ουκρανικούς πολιτικούς στόχους και έχει επίσης συμβουλεύσει τη Μόσχα για το πώς να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα των ενεργειών της.
Εκπρόσωποι της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν παρέπεμψε τις ερωτήσεις σχετικά με τον Αχατζαντέχ στην ιρανική πρεσβεία στη Γερμανία, η οποία δεν απάντησε. Η ιρανική πρεσβεία στην Κίνα επίσης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του διπλωμάτη ούτε φρόντισε να είναι διαθέσιμος για συνέντευξη.
Το άτομο που απάντησε στο τηλέφωνο του FKP Anozit ζήτησε να αποσταλούν οι ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επέστρεψε πίσω. Το ίδιο άτομο έκλεισε το τηλέφωνο όταν το POLITICO τηλεφώνησε εκ νέου επιδιώκοντας να θέσει ερωτήσεις στην εταιρεία. Η FKP Anozit δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική παρουσία ως επιχείρηση, παρόλο που η συντομογραφία FKP στο όνομά της σημαίνει «Ομοσπονδιακή Κρατική Εταιρεία» στα ρωσικά. Η αρχική της σελίδα παραπέμπει τα ερωτήματα σε μια βιομηχανική αγορά που ονομάζεται Techmika.
Μια αναζήτηση στο Google Maps για τη διεύθυνση της έδρας της στην απομακρυσμένη πόλη Kuybyshev της Σιβηρίας έδωσε μια εικόνα Street View ενός σπιτιού από κόκκινα τούβλα σε έναν λασπωμένο δρόμο, στον οποίο υπήρχαν επίσης ένα κατάστημα υποδημάτων, μια σχολή οδηγών και ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρισκόταν ένα ημιτελές εμπορικό κτίριο.
Τροφοδοτώντας τον πόλεμο
Οι συνομιλίες για την προμήθεια AP ακολουθούν την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας – οι οποίες θεωρούν τους εαυτούς τους ως προπύργιο κατά της επιρροής των ΗΠΑ – στον απόηχο του ολοκληρωτικού πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, απέφυγε να υποστηρίξει ανοιχτά τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά δεν άφησε αμφιβολίες ότι η πίστη του Πεκίνου είναι τελικά στη Ρωσία. Η Κίνα, η οποία παρουσίασε πρόσφατα ένα ειρηνευτικό σχέδιο που, σύμφωνα με τους επικριτές της, θα ανάγκαζε την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη που κατέχει η Ρωσία, θέλει να διασφαλίσει ότι το Κρεμλίνο δεν θα χάσει τον πόλεμο, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του γείτονά της και μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία, αν και δεν είναι καθόλου σαφές ποιες συνέπειες, αν υπάρχουν, θα υπάρξουν αν η Κίνα αγνοήσει αυτές τις προειδοποιήσεις.
Ενώ η Κίνα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό τους τελευταίους μήνες, η υποστήριξη ήταν μέχρι στιγμής μέτρια, εν μέρει, λένε οι αναλυτές, επειδή το Πεκίνο είναι επιφυλακτικό να εξοργίσει τους σημαντικότερους εμπορικούς του εταίρους, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Η βοήθεια της Ρωσίας μέσω του Ιράν με τον εφοδιασμό του τελευταίου με AP, λένε οι διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα, είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να προσφέρει στη Μόσχα ουσιαστική υποστήριξη στο παρασκήνιο. Το γεγονός ότι η Κίνα μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να περιφρονήσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ που υπέγραψε για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας προδίδει βαθιά ανησυχία στο Πεκίνο για τις προοπτικές του συμμάχου της, δήλωσαν δυτικοί αναλυτές.
Σύμφωνα με την απόφαση 2231 του ΟΗΕ, που ψηφίστηκε το 2015, απαγορεύεται στις χώρες να προμηθεύουν το Ιράν με ΑΡ χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το υπερχλωρικό αμμώνιο είναι βασικό συστατικό των στερεών καυσίμων πυραύλων, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για στρατιωτική χρήση λόγω της αξιοπιστίας και της μεγάλης διάρκειας ζωής τους. Οι περισσότεροι από τους βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας και μικρού βεληνεκούς του Ιράν βασίζονται σε κινητήρες στερεών καυσίμων. Η χώρα χρησιμοποιεί επίσης το καύσιμο για την ανάπτυξη πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς υπό το πρόσχημα των διαστημικών της προγραμμάτων, λένε οι αναλυτές.
«Το Ιράν εμβαθύνει την εξάρτησή του από τους βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου στη στρατηγική ασφαλείας του», δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών και συγγραφέας μιας πρόσφατης ολοκληρωμένης μελέτης για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. «Ως εκ τούτου, τα συστατικά που μπαίνουν στα καύσιμα στερεών πυραύλων – όπως το AP ως οξειδωτικό – θα αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερη σημασία για το καθεστώς».
Ο ύποπτος όγκος των ρωσικών και κινεζικών αποστολών «μιλάει για την επιτακτική ανάγκη κατοχής αυτού του υλικού» για το Ιράν, πρόσθεσε ο Ben Taleblu.
Οι ανελέητες επιθέσεις της Ρωσίας σε ουκρανικούς στόχους τον τελευταίο χρόνο έχουν εξαντλήσει τον ανεφοδιασμό της σε πυραύλους. Αν και η Ρωσία παράγει τους δικούς της πυραύλους, η ικανότητά της να τους παράγει υπολείπεται της όρεξης του στρατού να τους εκτοξεύσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ιρανική υποστήριξη, όπως και με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση.
Όπως και η Ρωσία, το Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκες όσον αφορά την παραγωγή πυραύλων, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση με το κρυφό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του έχουν επίσης περιορίσει την παραγωγική του ικανότητα.
Το Ιράν είναι επίσης πρόθυμο να αυξήσει τον δικό του εφοδιασμό βαλλιστικών πυραύλων, καθώς επιδιώκει να επιδείξει την πυγμή του στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν αναλυτές. Το 2020, το Ιράν εκτόξευσε δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Ayn al-Asad στο Ιράκ σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani, του ηγέτη της παραστρατιωτικής ιρανικής δύναμης Quds. Το πλήγμα, από το οποίο τραυματίστηκαν περισσότεροι από 100 Αμερικανοί στρατιώτες, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τέτοια επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.
Τον Νοέμβριο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακάλυψε περίπου 70 τόνους AP, αρκετούς για να τροφοδοτήσουν περίπου δώδεκα πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, σε ένα πλοίο στον Κόλπο του Ομάν που εκτελούσε δρομολόγιο από το Ιράν προς την Υεμένη. Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι το ωφέλιμο φορτίο προοριζόταν για τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης και το Πολεμικό Ναυτικό βύθισε το πλοίο.