Η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να υπογράφει με μερικούς από τους πιο υψηλού προφίλ παίκτες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό και μήπως αυτός ο πακτωλός προσφερόμενων χρημάτων αποτελεί απειλή για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μόνο το 2023, ο Cristiano Ronaldo μετακόμισε στη χώρα της Μέσης Ανατολής με ελεύθερη μεταγραφή, με τον νικητή της Χρυσής Μπάλας Karim Benzema να αρνείται άλλη μια σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης προκειμένου να συντροφεύσει τον Πορτογάλο άσσο στη χώρα. Και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το τέλος, καθώς τέσσερις παίκτες της Τσέλσι πρόκειται να εγκαταλείψουν την ομάδα της Premier League για το Saudi Pro League, με τους Sergio Ramos, Bernardo Silva και Heung-Min Son να φέρονται να αντιμετωπίζουν παρόμοιες προσφορές.
Ο επικεφαλής ρεπόρτερ του Sky Sports News, Kaveh Solhekol αναλύει αυτή την τάση της μεταγραφικής αγοράς:
Γιατί ξαφνικά ξοδεύει τεράστια ποσά σε ξένους παίκτες η Σαουδική Αραβία;
Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να επεκτείνει την οικονομία της μέσω άλλων βιομηχανιών, προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον. Η χώρα βασίζεται στις πωλήσεις πετρελαίου αλλά αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα και είναι πλέον επιτακτικό να διαφοροποιήσει την οικονομία της. Για αυτή τη μετάβαση χρησιμοποιείται το περίφημο PIF, το κρατικό επενδυτικό ταμείο περιουσίας της χώρας.
Ο αθλητισμός είναι ένας συγκεκριμένος τομέας στον οποίο οι Σαουδάραβες επιδιώκουν να αναπτυχθούν και περιλαμβάνει και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία αναψυχής και ψυχαγωγίας και να εκμεταλλευτούν το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει μεταξύ του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας —του οποίου το 70% είναι κάτω των 40 ετών— για το ποδόσφαιρο.
Το συγκεκριμένο σπορ είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Σαουδική Αραβία -ήταν η ομάδα με την καλύτερη υποστήριξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρυσι, ας μην ξεχνάμε και ότι η ομάδα τους κέρδισε την Αργεντινή στους ομίλους- και το βλέπουν επίσης ως έναν τρόπο αύξησης του τουρισμού στη χώρα.
Οι κυβερνώντες της Σαουδικής Αραβίας είδαν όλο αυτό το ενδιαφέρον και σκέφτηκαν: «Αντί να βγάζουν άλλοι άνθρωποι χρήματα εξαιτίας του ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό, ας το κάνουμε μόνοι μας και ας κρατήσουμε τα χρήματα εντός των συνόρων μας». Στην ουσία, η προσπάθεια είναι η Σαουδική Αραβία να μπει στον πδοσφαιρικό χάρτη και να ανεβάσει το προφίλ της.
Τι άλλο ελπίζει να πετύχει
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγοφεί τη Σαουδική Αραβία ότι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα «sportswashing (ξέπλυμα μέσω των σπορ) για να προσπαθήσει να κρύψει το εξαιρετικά φτωχό ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Την ίδια στιγμή, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχυρίζεται ότι «Η Σαουδική Αραβία ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια φιλοξενώντας σημαντικές ψυχαγωγικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις για να παρασύρει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από το εξαιρετικά φτωχό ιστορικό της χώρας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Συγκεκριμένα, στην Παγκόσμια Έκθεσή του για το 2022, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί κάποιες μεταρρυθμίσεις να έχουν ήδη ανακοινωθεί στη Σαουδική Αραβία «αλλά η συνεχιζόμενη καταστολή και η περιφρόνηση των βασικών δικαιωμάτων είναι σημαντικά εμπόδια στην πρόοδο».
Επιπλέον, σε μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi το 2018 αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι ο θάνατός του «αποτελεί δολοφονία για την οποία ευθύνεται το κράτος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας».
Ωστόσο, εκτός από το ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού, η επένδυση των Σαουδαράβων στο ποδόσφαιρο μπορεί επίσης να αποκτήσει επιρροή και κύρος σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε η χώρα να προβάλλεται ως μία ήπια δύναμη. Άλλωστε, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να υποβάλει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2030 μαζί με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Σήμερα, προφανώς και γίνονται παραλληλισμοί με την Κίνα και τη γέννηση της Super League το 2004, όταν ξαφνικά ο Βραζιλιάνος άσσος Oscar και ο Marko Arnautovic της Γουέστ Χαμ μετακόμισαν στην Άπω Ανατολή. Τότε, η δημιουργία της κινεζικής Super League φέρονταν να ήταν απευθείας εντολή του τότε προέδρου. Όπως αναφέρθηκε, ο ίδιος ήθελε η Κίνα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, να έχει μια καλή εθνική ομάδα και ένα εγχώριο πρωτάθλημα.
Αλλά μετά το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα άλλαξε γνώμη, δεν τους άρεσε το πώς αυτά τα τεράστια χρηματικά ποσά έρεαν από την Κίνα και στην Ευρώπη και στις τσέπες των ξένων. Αποφάσισαν να τερματίσουν την προσπάθεια και τέθηκαν πολλοί και διαφορετικοί κανόνες προκειμένου να ελέγχουν το πόσους ξένους παίκτες θα μπορούσε να έχει μια ομάδα στην κινεζική Super League.
Όπως και τότε, ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι μακροπρόθεσμος. Αλλά η χώρα διαθέτει περισσότερα χρήματα. Και υπάρχει η αίσθηση ότι αντιμετωπίζουν το εγχείρημα πιο σοβαρά.
Αυτή είναι λοιπόν η αρχή μιας διαδικασίας και όχι κάτι που πρόκειται να ξεφουσκώσει γρήγορα. Το Sky Sports News έχει πει ότι, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Σαουδική Αραβία θέλει 100 από τους καλύτερους ξένους παίκτες στον κόσμο να παίζουν στο πρωτάθλημά της.
Ο Cristiano Ronaldo είναι ο πρώτος που πήγε εκεί και προσπάθησαν να πάρουν και τον Lionel Messi με μια μνημειώδη προσφορά 400 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, την οποία απέρριψε για να μετακομίσει στο αμερικανικό πρωτάθλημα MLS. Αλλά αυτό δεν πτόησε τους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, με τον Ruben Neves να βρίσκεται στα πρόθυρα να ενταχθεί στην Al Hilal του Ριάντ, όπως και τέσσερις παίκτες της Τσέλσι, συμπεριλαμβανομένων των Kalidou Koulibaly και Hakim Ziyech οι οποίοι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη μετάβαση.
Ο Mohammed Hamdi, ειδικός στο ποδόσφαιρο στη Μέση Ανατολή και πρώην διευθυντής της Al Jazira FC του Άμπου Ντάμπι, είπε στο Sky Sports News ότι πιστεύει πως η χώρα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να προσελκύσει κι άλλα κορυφαία ταλέντα. «Έχουν την υποδομή», είπε. «Έχουν τη χώρα. Μπορούν να φιλοξενήσουν [ένα Παγκόσμιο Κύπελλο]. Είδαμε ήδη ότι στο Κατάρ όλα πήγαν εξαιρετικά. Αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο όραμα για προσελκύσει κανείς τηλεοπτικά συμβόλαια, μέσα ενημέρωσης, χορηγίες και περισσότερους επισκέπτες στη χώρα. Δεν πρόκειται απλά για παίκες που ουσιαστικά ολοκληρώνουν την καριέρα τους. Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν νεαροί παίκτες έτοιμοι να κάνουν το βήμα στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας».
Έχει διαστρεβλώσει για πάντα η Σαουδική Αραβία τη μεταγραφική αγορά;
Πράγματι, η Σαουδική Αραβία έχει τα χρήματα για να υπογράψει με όποιον παίκτη θέλει —αρκεί εκείνος να θέλει να μετακομίσει εκεί. Πολλοί στο απόγειο της καριέρας τους θα πουν όχι —αλλά νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει λίγο μετά την περίπτωση του Neves της Γουλβς. Είναι κάποιος για τον οποίο ενδιαφέρονται οι Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι μόλις 26 ετών και στο απόγειο της καριέρας του αποφάσισε να φύγει. Προφανώς το μεγαλύτερο μέρος της απόφασης του οφείλεται στα χρήματα.
Έτσι, άλλαξε τη μεταγραφική αγορά καθώς οι σύλλογοι έχουν σοβαρό ανταγωνισμό από τη Σαουδική Αραβία ενώ -επίσης- μια πολύ προσοδοφόρα αγορά είναι ήδη ανοιχτή.