Sanyo Hellas | Η άνοδος στην κορυφή, το Χόλιγουντ, η πτώση και οι τίτλοι τέλους
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Την Τετάρτη 9 Μαρτίου γράφτηκε ακόμα μία σελίδα στο τελευταίο κεφάλαιο που συνθέτει την ιστορία του άλλοτε κραταιού ομίλου Τρόπαια Συμμετοχική (πρώην Sanyo Hellas), ο οποίος επί πολλά έτη πρωταγωνίστησε στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα.
Της Ματίνας Χαρκοφτάκη
Μια ιστορία που τα είχε όλα, ακόμα και άρωμα… Χόλιγουντ. Από το ταπεινό ξεκίνημα και τη θεαματική ανάπτυξη μέχρι τις δύσκολες στιγμές και την τελική κατάρρευση, η διαδρομή της εταιρείας που ίδρυσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 οι αδελφοί Σταύρος και Αλέκος Παπαγεωργίου φτάνει στο τέλος της.
Το Arcadia Ηotel, ένα από τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του ομίλου, στις 9 Μαρτίου άλλαξε χέρια μετά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που διενεργήθηκε, αφήνοντας ουσιαστικά “απογυμνωμένη” την εταιρεία, στην οποία στο παρελθόν ανήκε, μεταξύ άλλων, το γνωστό εμπορικό κέντρο Avenue στο Μαρούσι.
Η αρχή
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν το 1971, όταν τα αδέλφια Παπαγεωργίου, με τόπο καταγωγής τα Τρόπαια Αρκαδίας, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη Sanyo Hellas, βάζοντας, έτσι, τα θεμέλια ενός πολυσχιδούς επιχειρηματικού οικοδομήματος, το οποίο με το πέρασμα των ετών θα ξέφευγε από τα στενά όρια της αντιπροσώπευσης των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών του γνωστού ιαπωνικού ομίλου στην ελληνική αγορά και θα επεκτεινόταν σε μια σειρά από κλάδους τόσο μέσα από θυγατρικές όσο και μέσα από τη διατήρηση συμμετοχών σε διάφορες επιχειρήσεις.
Στη διάρκεια της πορείας του ο όμιλος έχει να επιδείξει αναρίθμητες θυγατρικές, μεταξύ των οποίων, η SanyoCom, η Silicon Technologies, η Κοινότητα ΑΕΞΤΕ, η κυπριακή Tropea Investment, η Εξέλιξη Επενδυτική, η Exploinves, καθώς και ο όμιλος εταιρειών Arcadia, με τον κατάλογο να μην έχει τελειωμό. Μέσα από αυτές έκανε άνοιγμα και ανέπτυξε δραστηριότητα σε αρκετούς κλάδους, από τις τηλεπικοινωνίες, την τεχνολογία και τις τηλεοπτικές παραγωγές μέχρι το real estate, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, ενώ κατά καιρούς διατηρούσε συμμετοχές σε εταιρείες όπως η μεταλλουργία Τζιρακιάν και η αλυσίδα λιανικής Ράδιο Κορασίδης.
Δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι είχε επιδοθεί σε έναν αγώνα δημιουργίας συγγενών εταιρειών, εκ των οποίων αρκετές δεν μακροημέρευσαν, καθώς προχωρούσε στη λύση τους ακόμα και μερικούς μήνες μετά την ίδρυσή τους.
Η αλλαγή επωνυμίας
Η μετεξέλιξή της σε εταιρεία συμμετοχών στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η αλλαγή της επωνυμίας της το 2013 σε Τρόπαια Συμμετοχική −ονομασία που παραπέμπει στον τόπο καταγωγής των ιδρυτών της− συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σημαντικότερους σταθμούς της διαδρομής της. Η νέα ονομασία δεν φέρνει και την αναμενόμενη ανανέωση στους κόλπους της εισηγμένης από το 1991 στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Αντίθετα, το 2013 σηματοδοτεί την αρχή μιας διαρκώς φθίνουσας πορείας, η οποία μερικά χρόνια αργότερα οδήγησε στην τελική κατάρρευση. Είναι ενδεικτικό ότι στις οικονομικές χρήσεις 2013 και 2014 ο κύκλος εργασιών του ομίλου κυμαινόταν κοντά στην περιοχή των 8 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012.
Ωστόσο, το 2015 τα έσοδα από τις δραστηριότητες κατέγραψαν πτώση η οποία ξεπέρασε το 50% και έκλεισαν μόλις στα 3,6 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των επιδόσεων χειροτερεύει διαρκώς, με αποτέλεσμα το 2016 να παρουσιάζει κύκλο εργασιών 3,274 εκατ. ευρώ και ζημίες 1,511 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 τα έσοδα έφτασαν τα 3,7 εκατ. ευρώ και οι ζημίες τα 655.462 ευρώ. Φτάνοντας στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το 2020 ο κύκλος εργασιών του ομίλου έκλεισε μόλις στα 474.989 ευρώ, γράφοντας παράλληλα ζημίες της τάξεως των 1,358 εκατ. ευρώ.
Οι πλειστηριασμοί
Η ελληνική κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας, η οποία “ψαλίδισε” τα μισθώματα του εμπορικού κέντρου Avenue, στάθηκε η βασική αιτία της καταστροφής. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία για δάνεια συνολικού ύψους 15,74 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Eurobank είχε προσημειώσεις επί τμήματος των ακινήτων της της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ, κατέστη μονόδρομος η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Το 2018 ξεκινά μια περίοδος όπου τα ακίνητα της Τρόπαια Συμμετοχική φιγουράρουν διαρκώς στην πλατφόρμα e-auction, αρχής γενομένης με το Avenue, το οποίο άρχισε να βγαίνει τμηματικά στο σφυρί από τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και άλλαξαν καθεστώς και οι τελευταίες οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Ακολούθησε τον Δεκέμβριο του 2021 ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη Μεταμόρφωση, οι οποίες κατακυρώθηκαν έναντι του τιμήματος των 1.960.001 ευρώ, μόλις ένα ευρώ παραπάνω σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς. Τέλος, το Arcadia Ηotel ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα ακολουθούσε την τύχη των προηγούμενων περιουσιακών στοιχείων.
Το τετράστερο ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην Κομοτηνή, άλλαξε χέρια στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με το ποσό της κατακύρωσης να διαμορφώνεται μόλις ένα ευρώ πάνω σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε οριστεί στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Απλώς για την ιστορία, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο ανήκε, μέχρι πρότινος, στη θυγατρική της Τρόπαια, την Κοινότητα, η οποία είχε συσταθεί το 1996, ενώ το κατάλυμα είχε παύσει να λειτουργεί ήδη από το 2019.
Μπορεί οι ένδοξες μέρες της επιχειρηματικής δράσης της οικογένειας Παπαγεωργίου να έχουν περάσει, ωστόσο τα νεότερα μέλη της, και κατά κύριο λόγο ο Ντένης Παπαγεωργίου, έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας, τόσο με τα projects που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης σε Αθήνα και Μύκονο όσο και με την προσωπική του ζωή.
Ο ίδιος είναι μεταξύ εκείνων που δημιούργησαν το εστιατόριο Rakkan στην Κηφισιά, ένα εγχείρημα που θέλησε να μεταφέρει −όχι με τόση επιτυχία− και στο νησί των Ανέμων, ενώ αξιομνημόνευτη θα μείνει η συνεργασία του με την ηθοποιό του Χόλιγουντ Λίντσεϊ Λόχαν για το βραχύβιας διάρκειας Lohan Club, μια συνέργεια η οποία κατέληξε σε μια δημόσια διαμάχη ανάμεσα στον κ. Παπαγεωργίου και την Αμερικανίδα ηθοποιό.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο