Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:27 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Καθόλου απλή δεν είναι η υπόθεση της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά με τα «όχι» στις διερευνητικές και την προσφυγή στη Χάγη, μετά τη χθεσινή συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει, άλλωστε, την εσωκομματική δύναμη να μην επιτρέψει στην παρούσα κυβέρνηση να προσφύγει στη Χάγη, εάν υποθέσουμε ότι στις διερευνητικές επαφές γινόταν μια ουσιαστική συζήτηση και με ειλικρίνεια αναζητούνταν λύση στα προβλήματα των δυο χωρών.
Στον Αντώνη Σαμαρά πρόσκειται ένας κρίσιμος αριθμός βουλευτών, αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τον ακολουθούσαν όλοι σε κάθε του επιλογή. Μεταξύ αυτών οι Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Διονύσης Σταμενίτης, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης. Στον ευρύτερο κύκλο επιρροής του θεωρείται ότι ανήκουν οι Κώστας Καραγκούνης, Κώστας Κυρανάκης, Φώντας Μπαραλιάκος, ίσως και οι Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Γιάννης Παππάς.
Συνομιλητές του, επίσης, από το υπουργικό συμβούλιο είναι ο Νότης Μηταράκης, η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Βούλτεψη, ο Νίκος Ταγαράς, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Βρούτσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Στον κατάλογο, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνουμε σειρά ακόμα βουλευτών, με τους οποίους συνομιλεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά δεν θεωρούνται πρωτίστως «σαμαρικοί».
Το ερώτημα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, καθώς σε μια τέτοια επιλογή θα βρει απέναντί του τον Αντώνη Σαμαρά και τους υποστηρικτές του εντός και εκτός της ΚΟ της ΝΔ, αλλά και άλλα στελέχη και τάσεις του κόμματός του.
Φυσικά δεν γίνεται λόγος γι ανατροπή της Κυβέρνησης (ενθυμούμενοι μάλλον τα όσα έγιναν μεταξύ Σαμαρά και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).
Οι έως τώρα πληροφορίες επιμένουν πως ενόψει των διερευνητικών επαφών έχει επικρατήσει η γραμμή του Νίκου Δένδια και πως η Αθήνα θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Αν, όμως, δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις και χρησιμοποιήσει τις διερευνητικές για να κερδίσει χρόνο, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος να τον κατηγορήσει ο Ερντογάν ότι δεν θέλει τον διάλογο και να προκληθούν πιέσεις από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες για αλλαγή στάσης.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Για αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως μόνο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ή οδηγηθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, οι πρόωρες κάλπες θα είναι μια –κάποια- λύση.
Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς
Κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής , τονίζοντας πως τον «επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις».
Σημειώνει επίσης πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα, που ξεκινούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.
«Η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι «η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη, όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης».
Παράλληλα αντιτίθεται και σε προσφυγή στη Χάγη, υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».
Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνει πως «το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο» καθώς «η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αντιθέτως ενισχύθηκε».
Στο πλαίσιο αυτό, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο όταν έρθουν στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, να τα καταψηφίσει. Τέλος, όσον αφορά την οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός, αφού διευκρινίζει πως δεν φταίει η κυβέρνηση για την πανδημία, ζητάει από την Ε.Ε. «μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες» ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη.