Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:26 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Μπήκαμε στον Ιούλιο του 2020. Τα ελληνοτουρκικά παραμένουν στην κορυφή της επικαιρότητας, ενώ παρουσιάζεται ένας διπλωματικός πυρετός, με τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ Νίκο Δένδια να εκπλήσσει του πάντες με το χθεσινό του (01/07/2020) ταξίδι – αστραπή στη Λιβύη.
Έχει βαρύνουσα σημασία η συνάντηση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ με τον Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα.
«Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ – Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Η Ελλάδα δεν έπρεπε να χάσει μια ιστορική ευκαιρία, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη Λιβύη, όταν για ποσοστό 3,7 % επί της συνολικής έκτασης δεν οριοθετήθηκαν οι θαλάσσιες ζώνες με τη συγκεκριμένη χώρα. Η ευθυνοφοβία και η τακτική «να μην υπογράφουμε τίποτα για να μην κατηγορηθούμε για τίποτα» δεν είναι καλός σύμβουλος στην εξωτερική πολιτική» είχε πει ο υπουργός των Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΘΕΜΑ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του 2010 ανάμεσα στην Αθήνα και την Τρίπολη.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Νίκου Δένδια με τον Αγκίλα Σάλεχ στο Τομπρούκ της Λιβύης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη για να διευκολύνονται οι εμπορικές συναλλαγές. «Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης» εξήγησε ο κ. Δένδιας και ανακοίνωσε στον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ιστορικές οι ευθύνες της Τουρκίας για την κρίση στη Λιβύη
«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος Μακρόν» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και επισήμανε ότι η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση.
«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι. Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων.
Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο».
Τι σημαίνει η επίσκεψη Δένδια και η συνάντηση με Σάλεχ
Η Αθήνα γνωρίζει ότι η πλευρά του Σάλεχ θα είναι παρούσα την επόμενη μέρα στη Λιβύη χωρίς φοβερές ενστάσεις ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό άρα θέλει να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις για μια σειρά θεμάτων.
Παράλληλα, η Αθήνα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη και με ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Γαλλία και την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ βρισκόταν στην Ελλάδα την προηγούμενη βδομάδα. Άρα υπάρχει μια ταύτιση απόψεων και όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή «όταν θες να είσαι κομμάτι της λύσης πρέπει να είσαι και παρών».
Αξίζει να τονίσουμε την προσέγγιση του διεθνολόγου και βουλευτή της ΝΔ, Άγγελου Συρίγου ο οποίος μιλώντας χθες το βράδυ (01/07/2020) στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι σχετικά με την διπλωματική παρέμβαση της Αθήνας ανέφερε πως «είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα το οποίο μας θυμίζει ότι στην Λιβύη δεν υπάρχει ένα νόμιμο καθεστώς. Υπάρχουν 2 καθεστώτα τα οποία αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ. Είναι η διοίκηση Σάρατζ και το νόμιμο κοινοβούλιο με το οποίο η Ελλάδα έχει πολύ καλές σχέσεις. Είναι σημαντικό ότι μεταξύ άλλων επανήλθε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ο οποίος χαρακτήρισε ως άκυρο και ανυπόστατο το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα δείχνει παρούσα για την επόμενη μέρα.
Όλο αυτόν τον καιρό το πρόβλημα μας είναι από το 2015 και μετά που δημιουργήθηκε νέα κυβέρνηση στην Λιβύη, ότι εμείς δεν συμμετείχαμε στην Λιβύη και τώρα μπαίνουμε πολύ πιο ενεργητικά μέσα και ελπίζουμε να έχουμε κάποιο ρόλο και εμείς».
Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσσα, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος πολιτικός χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας. Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε: «Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».
Πρόκειται, διευκρίνισε, «για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του».
Ποιος είναι ο Αγκίλα Σάλεχ
O Αγκίλα Σάλεχ Ίσσα (αραβικά عقيلة صالح عيسى) γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1944 και είναι Λίβυος νομικός και πολιτικός, που υπηρετεί στη θέση του Προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου από τις 5 Αυγούστου του 2014. Είναι επίσης εκπρόσωπος της πόλης Al Qubbah στα ανατολικά της χώρας. Η Al Qubbah είναι κι ο τόπος γέννησης του Αγκίλα Σάλεχ.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2015 η κατοικία του Αγκίλα Σάλεχ βομβαρδίστηκε από το ISIL, μαζί με άλλους στόχους της πόλης Al Qubbah. Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος τουλάχιστον 40 ανθρώπων, με το ISIL να δηλώνει πως η επίθεση ήταν απάντηση στην αιγυπτιακή επέμβαση στη Λιβύη.