S-500: Χάρτης με τα σημεία που θα τοποθετηθεί το ρωσικό σύστημα.’Κλειδώνει’ την Ευρώπη

Η Ρωσία προχωράει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του συστήματος αεράμυνας S 500 με το οποίο θέλει να κυριαρχήσει στους αιθέρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις πιο κρίσιμες περιοχές, για τα συμφέροντά της.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κανείς και μόνο με τη βοήθεια ενός χάρτη να καταλάβει ποια είναι αυτά τα σημεία.

S-500

Τα πιθανότερα σημεία τοποθέτησης των S-500 είναι το Καλίνινγκραντ, η Κριμαία και το Brayansk στην κεντρική Ρωσία . Με αυτόν τον τρόπο οι S-500 θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Βαλτικής Θάλασσας, μια περιοχή όπου το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει κατακόρυφα την παρουσία του.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία της Βαλτικής που η Ρωσία θεωρεί mare nostrum και για ενεργειακούς λόγους, πέρα από γεωστρατηγικούς.

Για παράδειγμα, ένα αεροσκάφος E-3 Sentry, το οποίο θα πετά πάνω από το Βερολίνο ή λίγο βόρεια της Πράγας, θα βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτίνα των S-500 από το Καλίνινγκραντ. Θα καλυφθεί ολόκληρη η Πολωνία, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων που δημιουργούνται στη χώρα, καθώς και ολόκληρη η ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου και της Κωνσταντινούπολης.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των S-500

Οι S-500 θα είναι έτσι σε θέση να προσφέρουν στη Ρωσία ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον πόλεμο των αιθέρων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και η δίνει βέβαια άλλο αέρα και στις χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας καθώς θα μπορούν να έχουν αεράμυνα σε μεγαλύτερη ακτίνα σε περίπτωση που κινηθούν δυτικά.

Η ανάπτυξη των S-500 θα αποτελέσει έτσι ένα μεγάλο «αγκάθι» για το ΝΑΤΟ στο ευρωπαϊκό θέατρο σε περίπτωση πολέμου και θα μεγιστοποιήσει την αποτρεπτική ισχύ των ρωσικών δυνάμεων.

Οι λειτουργίες των S-500  θα συμπληρωθούν  και από τα καινούργια εναέρια μέσα που αναπτύσσονται από τη Ρωσία  όπως οι πύραυλοι αέρος αέρος R-37M που έχουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων καθώς και τους πυραύλους των συστημάτων S-400 και S300V4 που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και που μπορoύν να φτάσουν επίσης μέχρι και τα 400 χλμ σε εμβέλεια.

Τι ξέρουμε για τους νέους ρωσικούς πυραύλους

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρα S-500 «Prometheus» πρόκειται να αντικαταστήσουν τους S-400 «Triumph», οι οποίοι χρησιμεύουν για την υπεράσπιση θέσεων από μεγάλη αεροπορική επίθεση.

Με δραστικό βεληνεκές που φθάνει τα 600 χλμ., έναντι 400 χλμ. για τους S-400, οι πύραυλοι S-500 θα μπορούν να πλήττουν δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά.

Οι S-500, οι οποίοι κατασκευάζονται από την εταιρεία Almaz-Antey, θα μπορούν να καταστρέφουν ταυτοχρόνως μέχρι 10 βαλλιστικούς πυραύλους που πετούν με ταχύτητα ως και 7 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.

S-500

Ενάντια στις απειλές των βαλλιστικών πυραύλων το S-500 χρησιμοποιεί τους κινητικά βλήματα 77N6-N και 77N6-N1. Οι πύραυλοι είναι ικανοί να χτυπήσουν τους στόχους τους με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ταχύτητα η οποία οι Ρώσοι θεωρούν επαρκή για να καταστρέψουν κάθε εισερχόμενο εναέριο στόχο, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων. Έχει προφανώς την ικανότητα να εμπλέκεται με στόχους σε ύψος 200 χλμ. σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Μπορεί να επιτεθεί ταυτόχρονα σε 10 εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους και έχει απόκριση μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν μερικές αναφορές που δηλώνουν ότι οι S-500 μπορούν να εμπλέξουν αεροσκάφη τύπου stealth, συμπεριλαμβανομένων του Lockheed Martin F-22 Raptor, του F-35 Joint Strike Fighter ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας τέτοιου τύπου. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σύστημα μπορεί να εμπλέξει στόχους πέρα από τον ορίζοντα και να συνδεθεί σε ένα δίκτυο αεράμυνας και ραντάρ που συμπεριλαμβάνει και δορυφόρους.

Δεδομένων των προηγμένων δυνατοτήτων δικτύωσης και διασύνδεσης των S-500, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι όντως οι Ρώσοι θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αεροσκάφη τύπου stealth. Πράγματι, με τη διασύνδεση πολλών ραντάρ μεγάλης ταχύτητας και εμβέλειας, όπως το RLS Voronezh-DM και το 1L119 Nebo SVU, θα μπορούσε να είναι δυνατός ο εντοπισμός αεροσκαφών όπως το F-22 ή το F-35. Η ένωση αισθητήρων έδωσε σε πολλά στρατεύματα ικανότητες πολύ μεγαλύτερες από το άθροισμα των δυνάμεων τους. Αυτή μπορεί να είναι μια τέτοια περίπτωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *