Άρθρο του Ροζάκη λέει όχι στη Χάγη.Γιατί κάποιοι επιμένουν;1 λάθος ακόμα;

ΑΟΖ Ροζάκη

Τα σενάρια για προσφυγή στη Χάγη έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις συναθροίσεις. Από τα τηλεοπτικά πάνελ μέχρι τα καφενεία, η Χάγη έχει γίνει το νέο θέμα συζήτησης.

Το άρθρο του καθηγητή Ροζάκη

Σε ένα σημαντικό άρθρο-ανάλυση του Χρήστου Ροζάκη (καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη) στην “Καθημερινή” ξεκαθαρίζεται ότι η παραπομπή στη Χάγη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει από την ελληνική πλευρά. Η Τουρκία «βλέπει την προσφυγή με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς της Ελλάδας».

Εξίσου κατηγορηματικά απορρίπτεται από τον υπογράφοντα το ενδεχόμενο να υπαχθούν στη δικανική κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου, το μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς επίσης και η εθνική κυριαρχία σε νησιωτικό έδαφος. «Θα συμβιβαστεί η Ελλάδα με την προσφυγή στο Δικαστήριο με [χωρικά ύδατα] 6 ναυτικά μίλια;» αναρωτιέται ο Ροζάκης. Διά της ατόπου μάλλον συνάγεται ότι στο σκεπτικό του το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοικτό υπό προϋποθέσεις.

Επί του πρακτέου τώρα. Ποιος ο λόγος να το συζητάμε όταν όλοι, ακόμα κι ο κος Ροζάκης απορρίπτουν τη Χάγη;

Οι Τούρκοι γιατί μιλούν για Χάγη

Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Τσαβούσογλου, αναφέρουν τη Χάγη ως θεωρητική προοπτική, προσφέρουν το δέλεαρ της  παραπομπής για να σύρουν  την Αθήνα στο τραπέζι της διμερούς διαπραγμάτευσης. Η Αθήνα παραμένει προσκολλημένη σε μία πολιτική διπλωματία άλλων δεκαετιών.

Με την υπογραφή και δημοσίευση της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης, η Τουρκία οριοθέτησε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ στην περιοχή ανατολικά και νότια της Κρήτης. Φυσικά οι δύο χώρες χρησιμοποίησαν το, εντελώς εκτός διεθνούς δικαίου, επιχείρημα ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδας. Ωστόσο ο Ερντογάν αποκλείεται να ακυρώσει το μνημόνιο αυτό για χάρη της Χάγης.

O λόγος που η Τουρκία μιλά για Χάγη είναι διότι κερδίζει χρόνο για να ισχυροποιηθεί  νομικά. Ενώ συντηρεί μία κατάσταση συζήτησης περί Χάγης που και να γίνει προσφυγή θα χρειαστούν χρόνια για να τελεσιδικήσει, η ίδια προχωρά σε τετελεσμένα.

Η Ελλάδα γιατί;

Η Ελλάδα ωστόσο παραμένει δυστυχώς απροετοίμαστη, ακόμα και στο επίπεδο της νομικής προετοιμασίας. Θα έλεγε κανείς πως το ΥΠ.ΕΞ εδώ και χρόνια δεν έχει σκεφτεί εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των ελληνοτουρκικών.

Κατά συνέπεια όταν οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν το αποτέλεσμα ήταν η αναμάσηση της ξεπερασμένης λογικής του : μία διαφορά έχουμε με την Τουρκία…. Την υφαλοκρυπίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *