‘H Ρώμη καίγεται’: H ευθύνη των πολιτών στο δημοκρατικό πολίτευμα

H Ρώμη καίγεται: H ευθύνη των πολιτών στο δημοκρατικό πολίτευμα
Από Χένρυκ Σιεμιράντζκι – www.abcgallery.com, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=320986

Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης, το 64 μ.Χ., θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα του 1ου αιώνα, αποτελεί την πιο σημαντική και εκτεταμένη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην πόλη της Ρώμης και συγκαταλέγεται από τους περισσότερους χριστιανούς στα γεγονότα – σταθμούς του ιστορικού των σποραδικών διωγμών της θρησκείας από το ρωμαϊκό κράτος.

Επίσης, αποτελεί ένα από τα κομβικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη βασιλεία του Νέρωνα. Ο ίδιος ο Νέρων έχει επικρατήσει να θεωρείται ο επικρατέστερος υπεύθυνος για τον εμπρησμό, όμως δεδομένων των σύγχρονων του Αυτοκράτορα πηγών, αλλά και των απόψεων μεταγενέστερων ιστορικών δεν μπορεί να στραφεί η ενοχή με βεβαιότητα προς κάποια κατεύθυνση και οι περισσότερες γνώμες θεωρούνται, απλώς, εικασίες.

Η πυρκαγιά της Ρώμης, συν τω χρόνω, έχει αποκτήσει και μεταφορική σημασία.  Ουσιαστικά όταν θυμίζει κάποιος το γεγονός αυτό αναφέρεται στην ανικανότητα των πολιτικών αρχόντων και στην αδιαφορία των πολιτών.

Όσο κι οι πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου μιλούν για την έλλειψη ηγετών, την διαφθορά της εκτελεστικής εξουσίας, την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου κλπ, παραβλέπουν κάτι πολύ σημαντικό.

Την ευθύνη του ίδιου του πολίτη.

Αυτή μπορεί να εκφραστεί κατ’ αρχάς με συμμετοχή στις εκλογές. Είναι αντιδημοκρατικό να γίνονται εθνικές εκλογές (είτε μιλάμε για την Ελλάδα, είτε για τις ΗΠΑ) κι οι πολίτες να μην ψηφίζουν. Η αποχή να βρίσκεται σε υψηλότατα ποσοστά.  Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2019 στην Ελλάδα είχαμε αποχή 44% Σχεδόν οι μισοί δεν ψήφισαν.

Γίνεται αντιληπτό πως ουδείς μπορεί να μιλά για σωστή εκπροσώπηση και κυρίως για πραγματική δημοκρατία.

Φυσικά πέραν των εκλογών έχουμε και τις καθημερινές κινήσεις είτε μέσω σοσιαλ μήντια ή του διαδικτύου γενικότερα. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εκλογές.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση για τα Εθνικά μας Θέματα. Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, από την εποχή των Ιμίων.

Η στρατιωτική εξουσία υπόκειται στην πολιτική. Αυτό σημαίνει πως όταν εκλέγει κάποιος πρωθυπουργό και βουλευτές, εκλέγει και τους αρχηγούς του στρατού.

Μόνο και μόνο από αυτό καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στις εκλογές.

Το 64 μ.Χ. ενώ η Ρώμη καίγεται, ο αυτοκράτορας Νέρων παίζει λύρα και συνθέτει ποίηση.

Το Νέρωνα δεν τον είχε εκλέξει κάποιος. Εμείς εκλέγουμε. Έχουμε συμμετοχή στην εξουσία και αυτό σημαίνει κι ευθύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *