Rafale | Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή των Rafale και οι κίνδυνοι

Rafale |  Οι καθυστερήσεις στην παραλαβή των Rafale και οι κίνδυνοι

Τα Rafale, που πρόκειται να παραλάβει η Ελλάδα, βρίσκονται ακόμη στη Γαλλία και οι απορίες για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην παράδοσή τους είναι εύλογες.

κείμενο Νίκος Γιαννόπουλος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η αγορά των Rafale και γενικότερα η συνεργασία με τη Γαλλία για την αγορά οπλικών συστημάτων (στο πλαίσιο και της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας) βρέθηκαν πολύ ψηλά στην επικοινωνιακή ατζέντα της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες.

Ισως όχι άδικα, θα μπορούσε να ισχυριστεί ένας απολύτως ψύχραιμος παρατηρητής. Με τα γαλλικά αεροσκάφη, αν και δεν ήταν η απόλυτη προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις, οι δυνατότητες της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας σαφώς ενισχύονται και αναβαθμίζονται με κύρια συνέπεια την αλλαγή των ισορροπιών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Ομως, Rafale ακούμε και προς το παρόν Rafale δεν βλέπουμε. Σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τα πρώτα, μεταχειρισμένα, αεροσκάφη, θα τα υποδεχόταν η ελληνική πολεμική αεροπορία τον Ιούλιο.

Βρισκόμαστε στα τέλη του Νοεμβρίου αλλά τα αεροσκάφη βρίσκονται ακόμα επί γαλλικού εδάφους. Δύο από αυτά βέβαια έχουν βαφτεί με τα χρώματα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, όμως επί ελληνικού εδάφους δεν τα έχουμε δει ακόμα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι όταν ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μετέβη στη Γαλλία για να πετάξει με Rafale, πέταξε τελικά με αεροπλάνο που είχε ακόμα τα γαλλικά χρώματα. Αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το επικοινωνιακό κομμάτι του πράγματος και όχι το ουσιαστικό.

Προσώρας είναι ακόμη άγνωστο πότε θα παραληφθούν τα πρώτα Rafale. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο άλλες πηγές κάνουν λόγο και για άλλη καθυστέρηση και παράδοση μέσα στο 2022 μαζί με τα έξι επόμενα της σχετικής παραγγελίας.

Ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα

Από έμπειρους στρατιωτικούς αναλυτές εκφράζονται επίσης φόβοι ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα επιφέρουν μία συνολικότερη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος το οποίο, σύμφωνα με το πλάνο, κλείνει μέσα στο 2023 με την παραλαβή έξι νέων Rafale (σύνολο παραγγελίας 18 αεροσκάφη) η οποία με τη σειρά θα προκαλέσει μία γενικότερη αστοιχία στη σχεδίαση του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας.

Ακόμα και όταν παραληφθούν, τα αεροσκάφη δεν θα ενταχθούν άμεσα στο καθημερινό επιχειριακό πρόγραμμα της πολεμικής αεροπορίας. Απαιτείτα πρώτα να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών, να αποκτηθεί η σχετική επιχειριακή πιστοποίηση και εν συνεχεία τα Rafale να πιάσουν δουλειά στα χέρια των ιδιαίτερα έμπειρων και ικανών Ελλήνων πιλότων.

Σε ο,τι αφορά την επιπρόσθετη αγορά των έξι Rafale που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Εκθεσης της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο (αν και δεν είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη σύμβαση), κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τώρα τι πρόκειται να συμβεί.

Στο μεταξύ είχαμε πολύ σημαντικές εξελίξεις. Το άδειασμα της Γαλλίας με τη συμφωνία AUKUS για τον Ειρηνικό (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία), την οργή του Εμανουέλ Μακρόν γι’ αυτό και την υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου αμυντικής συνεργασίας το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και την αγορά γαλλικών πολεμικών πλοίων για το πολεμικό ναυτικό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε κατευθείαν στη Γαλλία από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν και χωρίς καν συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προχώρησε άμεσα τις ενέργειες για την αγορά των φρεγατών τύπου Belhara (3+1) και των κορβετών.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours