Rafale και F-16 Viper | Πύραυλοι Scalp, HARM, Meteor, Exoset | Αντιτουρκικό τείχος

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:58 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Τα Rafale και τα Viper | Πύραυλοι Scalp, HARM, Meteor, Exoset | Αντιτουρκικό τείχος

Παραμιλούν οι Τούρκοι από το εξοπλιστικό μπαράζ της Ελλάδας – Τα ελληνικά Rafale από την Σκύρο και τα Viper από την Κρήτη, με τα όπλα τους και τα ραντάρ τους δημιουργούν ιπτάμενο τείχος στο Αιγαίο – Πύραυλοι Scalp, HARM, Meteor, Exoset είναι ικανοί να διαλύσουν τουρκικούς στόχους σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ακόμα και στα βάθη της Τουρκίας – Κυρίαρχη η Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που η Τουρκία έχει παλαία αεροσκάφη και άπειρους πιλότους. 

Νευρικό κλονισμό έχει προκαλέσει στο καθεστώς Ερντογάν η εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας, με την απόκτηση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, ικανών να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και στη συνέχεια, με τις αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεσαν ως προτεραιότητα την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των Επιτελείων συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει έναν και μόνο δρόμο: Να γίνει ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά, προχωρώντας σε άμεσες και στοχευμένες κινήσεις που θα εκσυγχρονίσουν τα οπλικά μας συστήματα και θα επεκτείνουν την ισχύ μας.

Η απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών και νέων φρεγατών τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να διαπραγματεύεται και να δίνει τελικά τα χέρια με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, για την απόκτηση των πανίσχυρων μαχητικών Rafale. Μάλιστα, η σύμβαση για τα γαλλικά υπερόπλα ολοκληρώθηκε σε χρόνο- ρεκόρ για το μέγεθος ενός τέτοιου προγράμματος – μαμούθ, με την συμφωνία να «κλειδώνει» σε μόλις τρεις μήνες.

Τα Rafale και τα Viper | Πύραυλοι Scalp, HARM, Meteor, Exoset | Αντιτουρκικό τείχος

Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή και το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί θα υπογράψουν την τελική σύμβαση για την απόκτηση των 18 Rafale (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) μαζί με τα προηγμένα όπλα τους. Ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ικανοποιεί πάγιες επιχειρησιακές απαιτήσεις για ένα σύγχρονο δικηνητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μεγάλη ακτίνα δράσης, μεταφοράς οπλικού φορτίου και τελευταίας γενιάς αισθητήρες και ηλεκτρονικά που δίνουν σαφές πλεονέκτημα στην ελληνοτουρκική διαμάχη.

Έτοιμη η πρώτη ελληνική «οχιά»

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητα να έχουν πέσει πάνω στην σπουδαία συμφωνία για την απόκτηση των Rafale, ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» παράλληλα και δύο πολύ σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών «τρέχουν» σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, με το πρώτο, το πρωτότυπο μαχητικό F-16 Viper να είναι πανέτοιμο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες μετατροπής του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νέα τμήματα του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι πτητικές δοκιμές, αλλά και οι δοκιμές εδάφους.

Αφού διαπιστωθεί πως το αεροσκάφος είναι σε άριστη κατάσταση, το πρώτο Viper θα κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΓΕΑ, το πρωτότυπο αεροσκάφος θα πετάξει στις αρχές Φεβρουαρίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να το ελέγξουν οι Αμερικανοί, να ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές και να δοθεί έγκριση για να ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων 83 ελληνικών F-16block 52+ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.

Τα Rafale και τα Viper |  Πύραυλοι Scalp, HARM, Meteor, Exoset | Αντιτουρκικό τείχος
Τα Rafale και τα Viper | Πύραυλοι Scalp, HARM, Meteor, Exoset | Αντιτουρκικό τείχος

Για να προλάβουμε ενδεχόμενη παρερμηνεία, δεν πρόκειται για αεροσκάφος που θα είναι έτοιμο να… σηκωθεί για αναχαίτιση «φορτωμένο» με νέα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Πρόκειται, όπως είπαμε πιο πάνω, για το πρωτότυπο αεροσκάφος F-16 Viper, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» ο σχεδιασμός και η αναβάθμιση των υπολοίπων 83 μαχητικών F-16 block 52+ block 52+ ADV.

Ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται Αμερικανοί πιλότοι οι οποίοι περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους το αεροσκάφος προκειμένου να διαπιστώσουν ότι μπορεί να πετάξει με ασφάλεια για πολλές ώρες και να ελέγξουν παράλληλα τη σωστή λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του. Μόνο όταν διαπιστωθεί η άριστη λειτουργία όλων των συστημάτων του αεροσκάφους θα επιτραπεί η υπερατλαντική πτήση προς τις ΗΠΑ και τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριασ εταιρίας, Lockheed Martin.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών δεν θα γίνει μαζικά, βάζοντας δηλαδή όλα τα μαχητικά στα υπόστεγα για να εκσυγχρονιστούν. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ανήκουν στις «Τίγρεις» και τους «Αετούς» (335+336 Μοίρα) του Αράξου, καθώς και στα «Αστέρια» (343 Μοίρα) της Σούδας, «μάχιμες» δηλαδή Μοίρες που καθημερινά βρίσκονται σε ετοιμότητα για αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αν λοιπόν μπουν και τα 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance στα υπόστεγα για αναβάθμιση, προφανέστατα θα λείψουν επιχειρησιακά και θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα. Επομένως, η αναβάθμιση θα γίνει σταδιακά, στα υπόστεγα θα μπαίνει πάντα ο προβλεπόμενος αριθμός και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.

Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός

Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Ενδιαφέρον η HAF έχει ήδη εκφράσει τόσο για τους πυραύλους εναντίον radar AGM-88E AARGM με δυνατότητες να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό όσο και για τους AGM-158 JASSM αντίστοιχους των Γαλλικών Scalp τους οποίους επίσης ήδη έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

«Κλείδωμα» των Τούρκων από Σκύρο και Κρήτη

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έχουν αποφασίσει τα Rafale να εδρεύουν σε Σκύρο και Τανάγρα. Άλλωστε, το αεροπλανοφόρο του κεντρικού Αιγαίου, η Σκύρος, αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη Βάση των Mirage 2000, τα οποία απογειώνονταν από την καρδιά του Αρχιπελάγους για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους εισβολείς στα ανατολικά. Όσο για τις ελληνικές «οχιές» (F-16V), σύμφωνα με πληροφορίες, θα μεταφερθούν στην Κρήτη.

Τι σημαίνει αυτό; Τα ελληνικά Rafale από την Σκύρο και τα Viper από την Κρήτη, με τα όπλα τους και τα ραντάρ τους, θα μπορούν να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή στόχους στα παράλια και ειδικά βαθιά μέσα στην Τουρκία από δύο κατευθύνσεις, δημιουργώντας έτσι ένα ιπτάμενη τανάλια που θα πνίγει κάθε τουρκική πρόκληση πριν καν τολμήσει να εκδηλωθεί. Πύραυλοι Scalp, HARM, Harpoon, Meteor, Exoset θα είναι ικανοί να διαλύσουν τουρκικούς στόχους σε αέρα, στεριά και θάλασσα.

Είναι προφανές πως με Rafale, F-16 Viper και αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν έχει απάντηση. Τα αεροσκάφη της είναι παλιά, δεν έχουν αναβαθμιστεί και οι πιλότοι της άπειροι και φοβισμένοι από τα συνεχή «χουνέρια των Ελλήνων Ικάρων.

Το καθεστώς Ερντογάν αντιλαμβανεται πλέον από… πρώτο χέρι και διπλωματικά και επί του πεδίου ότι η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη για να ανέχεται τα νταηλίκια της στην περιοχή. Είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, έχει έμπειρο και ετοιμοπόλεμο προσωπικό, ισχυρούς συμμάχους και εξοπλίζεται συνεχώς με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ικανά να επιφέρουν ανεπανόρθωτα πλήγματα σε όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *