Δούρειος Ίππος η Ελλάδα για τα τούρκικα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προς την ΕΕ

ψάρια
Δούρειος Ίππος η Ελλάδα για τα τούρκικα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προς την ΕΕ

Ως Δούρειο Ίππο, για την πρόσβαση της στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί την Ελλάδα η Τουρκία για να εξάγει σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, προκύπτει, πως την τελευταία τριετία, 2017-2019, οι εξαγωγές τουρκικών ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας και ανοικτής θαλασσής προς την Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Από 32,1 εκατ. ευρώ που ήταν η αξία τους το 2017 και 56 εκατ. ευρώ το 2018 πέρυσι αυτές ξεπέρασαν τα 67,1 εκατ. ευρώ. Οι αντίστοιχες ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία, ήταν μόλις 414 χιλ. ευρώ το 2017, 482 χιλ. ευρώ το 2018 και 472 χιλ. ευρώ πέρυσι. 

Συνολικά δια μέσου της Ελλάδας και μέσω μόνο μίας εμπορικής εταιρείας, η οποία είναι θυγατρική τουρκικής εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας, διακινήθηκαν το 2018 περί τους 10.000 τόνους ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και 12.000 τόνοι πέρυσι.

Η ελληνική ετήσια παραγωγή ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας -ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης της κατηγορίας μετά την Τουρκία που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει κεφάλι- κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια στους 120.000 τόνους. 

Στελέχη του κλάδου, ανέφεραν στο Capital.gr, πως οι Τούρκοι “ψαράδες” χρησιμοποιούν το ελληνικό δίκτυο για να φθάσουν στους πελάτες τους σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.λπ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο συγκεκριμένος όγκος ψαριών που εισάγεται στην Ελλάδα και επανεξάγεται, δεν προσμετράται στις ελληνικές εξαγωγές -κάτι τέτοιο θα άλλαζε άρδην την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών- ενώ όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, τα Τουρκικά ψάρια “φεύγουν” από την Ελλάδα ως τουρκικό προϊόν και όχι ως ελληνικό.

Κατά το παρελθόν, τότε που η Ελλάδα ήταν market leader, δεν ήταν λίγες οι φορές που στελέχη ελληνικών εταιρειών υποστήριζαν πως μέρος της Τουρκικής παραγωγής “βαφτιζόταν” ως ελληνική.    

Σχετικά με την κατάσταση στην αγορά, την πορεία των τιμών και τα μέτρα που αναμένονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του εγχώριου κλάδου, τα πράγματα είναι θολά. Αναφορικά με τα επίπεδα της κατανάλωσης στις διεθνείς αγορές -αφορά κυρίως της Ευρωπαϊκές- σημαντική, εξακολουθεί να είναι η πτώση των πωλήσεων στο μεγάλο ψάρι. 

Στοιχεία σοκ για τα ψάρια

Τον Ιούνιο οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, δηλαδή στο ψάρι άνω των 700 γρ., υποχώρησαν κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.  Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στις πωλήσεις για τα ψάρια βάρους 350-600 γρ. Οι πωλήσεις υποχωρούν, αλλά οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο 5-10% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019. 

Σε ό,τι αφορά στις τιμές χονδρικής, στα μεγάλα ψάρια έχουν μειωθεί κατά 1-2 ευρώ, δηλαδή στη συγκεκριμένη κατηγορία οι τιμές έχουν πέσει στα 5-6 ευρώ από 7-8 ευρώ που ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση. Στην μεσαία κατηγορία, οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα, αν και τα πρώτα σημάδια πιέσεων έχουν αρχίσει να φαίνονται στην αγορά, αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη του κλάδου, τα οποία εκτιμούν ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά. 

Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο απούλητος όγκος ψαριών, μεγάλου κυρίως μεγέθους που βρίσκονται στους κλωβούς και ζητούν, λόγω μεγέθους, μεγαλύτερες ποσότητες τροφής, παραμένει.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος εκπρόσωποι των εταιρειών και των συνδέσμων του κλάδου έχουν αποστείλει εδώ και αρκετό διάστημα προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να βρεθεί λύση μέσω των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που ζητούν οι Έλληνες “ψαράδες” είναι ενεργοποίηση μέτρων για τη διαχείριση της αδιάθετης ποσότητας προϊόντων υδατοκαλλιέργειας (μέτρα απόσυρσης/αποθεματοποίησης), από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας. Δηλαδή ζητούν να λάβουν αποζημίωση για τη συντήρηση, μέσα στους κλωβούς, του ιχθυοαποθέματος, και για την αποθεματοποίηση, μέσω της κατάψυξης, του πλεονάζοντος ιχθυοπληθυσμού.  

της Αλεξάνδρας Γκίτση  στο capital

Εμείς ως de-facto θυμίζουμε πως αρχές Φεβρουαρίου αναφέραμε πως :

Για «συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας να αυξήσει τα μερίδιά της σε βάρος της ελληνικής, με χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, που αφορά ειδικά την αγορά της Ιταλίας» έκανε λόγο  ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς . Η δήλωση στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, βασικός πυλώνας ανάπτυξης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *