H κατάθεση πρότασης μομφής (ή δυσπιστίας κατ’ άλλους) από τον ΣΥΡΙΖΑ και η στήριξη από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ (συνοδευόμενη από την πρωτοφανή αντίφαση να συναινεί στην πτώση της κυβέρνησης χωρίς να ζητά όμως εκλογές), φέρνει ξανά την πολιτική στο προσκήνιο της συζήτησης.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αν αυτό θα αποδειχθεί καλό για τα κόμματα και τους αρχηγούς τους, θα το δούμε από Δευτέρα και τούτο διότι με 100 νεκρούς τη μέρα, με την ακρίβεια να ‘θερίζει’ και με την οργή για τις πρόσφατες εικόνες ντροπής από την κακοκαιρία να είναι νωπή, δεν ξέρουμε αν ο λαός θα ακολουθήσει τους τακτικισμούς των κομμάτων. Δεν ξέρουμε αν μία κοκορομαχία άνευ ουσίας δεν θα δώσει ουσιαστικά χτυπήματα στην πληγωμένη εικόνα των πολιτικών αρχηγών.
Όλες οι προτάσεις μομφής μάλλον γίνονται εκ του ασφαλούς. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει, καθώς οι 157 βουλευτές της ΝΔ (τουλάχιστον) είναι μπετόν αυτή τη στιγμή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εισπράξει τη δυσαρέσκεια από τη συνεχώς αυξανόμενη κυβερνητική φθορά, ενώ το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να πείσει ότι δεν αποτελεί τον μπαλαντέρ στο ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης με τους δύο μεγάλους, αλλά την εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Άγνωστο πάντως πως θα το καταφέρει, όταν ενώ Μητσοτάκης και Τσίπρας θα κονταροχτυπιούνται στη Βουλή ο Ανδρουλάκης θα παρακολουθεί τη μάχη από το γραφείο του στέλνοντας γραμμή στον Κατρίνη μέσω sms για να παρεμβεί.
Τακτικισμοί, τακτικισμοί, τακτικισμοί, λοιπόν. Γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Γιατί οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές σκιαμαχίες εντός της Βουλής. Θα κλείσουν τα αυτιά τους στην αντιπαράθεση υψηλών τόνων που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει.
Και αυτό θα το κάνουν γιατί τα προβλήματα είναι σοβαρότερα από τους υποψήφιους προστάτες του λαού. Από εκείνους δηλαδή που υπόσχονται λύσεις στα προβλήματα, σωτήριες παρεμβάσεις και απλά θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των χειροκροτητών τους.
Μετά την Κυριακή όλα θα είναι τα ίδια, τίποτε δεν θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης θα επιστρέψει στη μοναξιά του Μαξίμου. Ο Τσίπρας θα πιστέψει ότι ξεγέλασε και πάλι τον λαό και ο Ανδρουλάκης θα κοιταχτεί στον καθρέπτη του για να δει αν μεγάλωσε η απήχησή του.
Εκλογές δεν θα γίνουν όσο το Μαξίμου πιέζεται. Ενδεχομένως να μη γίνουν την άνοιξη και να οδηγηθούμε στο φθινόπωρο. Όμως, επειδή η κυβέρνηση βράζει δεν θα γλιτώσει από έναν ανασχηματισμό. Θα είναι εκλογικός ανασχηματισμός, δηλαδή θα φύγουν όλα τα απολιτίκ πρόσωπα και θα μπουν περισσότερο πρόσωπα της κεντροδεξιάς και κάποιοι που θα σηματοδοτούν το άνοιγμα προς το κέντρο.
Θα τρέξουν μέχρι τις κάλπες, μπας και πείσουν τον δεξιό ψηφοφόρο να ξαναψηφίσει Νέα Δημοκρατία, αλλά και τον κεντρώο να μην επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ή να μην πάει στον Ανδρουλάκη.
Για κάποιους μήνες θα έχουμε ουσιαστικά μια κυβέρνηση… ομάδα αυτοκτονίας και θα έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο αμέσως μόλις ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπουργών και υφυπουργών.
Αλλά ακόμη και αυτή η κίνηση δείχνει την πλήρη περιφρόνηση της κυβέρνησης στους πολίτες. Με δικές της γκάφες και τραγικές ελλείψεις έφτασε τη χώρα στον πάτο. Το να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο προεκλογικό πεδίο απλά θα κάνει χειρότερη την κατάσταση τόσο για την ίδια, όσο και για τον κόσμο.
Και πιθανότατα καλύτερη για τον Τσίπρα, ίσως και για τον Ανδρουλάκη. Διότι η ιστορία έχει δείξει, ότι όταν μια κυβέρνηση παίρνει την κάτω βόλτα, δύσκολα επανέρχεται σε ορθή πορεία.
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης
Στα διαδικαστικά τώρα με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, άρχισε την Παρασκευή στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε την Πέμπτη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με το σκεπτικό ότι «μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα».
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι -πλην των υπουργών- έχουν γραφτεί να μιλήσουν 220 βουλευτές: 108 από τη ΝΔ, 70 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 17 από το Κίνημα Αλλαγής, 12 από το ΚΚΕ, 5 από την Ελληνική Λύση, 6 από το ΜέΡΑ25 και οι 3 ανεξάρτητοι.
Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, με ονομαστική ψηφοφορία. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, ενώ δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση πριν περάσει εξάμηνο.