Πως οι Σαουδάραβες τίναξαν τη μπάνκα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου | Ακολουθεί το Champions League

Πως οι Σαουδάραβες τίναξαν τη μπάνκα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου | Ακολουθεί το Champions League

Η μεταγραφική περίοδος του ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας τελείωσε, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ιστορικού καλοκαιριού δαπανών από συλλόγους που εδρεύουν στο κράτος του Κόλπου.

Από τον Matthew Ward-Perkins/CNBC

Το Pro League της Σαουδικής Αραβίας ήταν το δεύτερο μόνο μετά την αγγλική Premier League σε δαπάνες ποδοσφαιρικών μεταγραφών, με 954 εκατομμύρια ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια) να έχουν δαπανηθεί για τη μεταραφή παικτών, επισήμως τουλάχιστον, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο δεδομένων μεταγραφών Transfermarkt.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι σαουδαραβικοί σύλλογοι ξεπέρασαν τέσσερα από τα «μεγάλα πέντε» πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η πρώτη φορά που ένα άλλο πρωτάθλημα ξεπέρασε οποιοδήποτε μέλος του κυρίαρχου ευρωπαϊκού ομίλου από το 2016.

Τα μεγάλα ποσά δαπανών έρχονται παρά την αποτυχία ορισμένων συμφωνιών υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης μιας καθυστερημένης προσφοράς από την Al-Ittihad για τον αστέρα της Liverpool, Mohamed Salah, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να είχε αξία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στις δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας κυριαρχούν οι τέσσερις μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας, οι Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr και Al-Hilal, οι οποίοι από τον Ιούνιο ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (PIF) της χώρας.

Από τους 10 μεγαλύτερους αγοραστές στον κόσμο, τρεις ανήκουν στo PIF και οι τέσσερις σύλλογοι δαπάνησαν συνολικά 835,1 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, ενώ οι αμοιβές για τους παίκτες έφτασαν στα 4,86 ​​εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Transfermarkt.

ezgif.com webp to jpg 3

Ενώ η Chelsea FC του αγγλικού ποδοσφαίρου ξεπέρασε τις ομάδες παγκοσμίως, η σαουδαραβική ομάδα Al-Hilal ήταν μακράν αυτή που δαπάνησε τα περισσότερα ποσά το καλοκαίρι αυτό για μεταγραφές, κερδίζοντας μόλις 1,4 εκατομμύρια ευρώ από μεταγραφές παικτών που έφυγαν από τον σύλλογο.

Μιλώντας στον David Faber του CNBC νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Διοικητής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων Yasir Al-Rumayyan είπε ότι ο νεαρός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας, με το 63% των Σαουδάραβων ηλικίας κάτω των 30 ετών, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον για αθλητικές επενδύσεις από το κρατικό ταμείο.

«Υπάρχουν πολλοί νέοι που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία και αυτό είναι βασικά μέρος της προσφοράς». Ωστόσο, ο Al-Rumayyan επέμεινε ότι οι αποφάσεις του ταμείου δεν οδηγήθηκαν αποκλειστικά από το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, επιμένοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποφέρουν οικονομικές αποδόσεις. «Είναι οικονομικό ζήτημα για εμάς και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Δεν μας αρέσει να επιδοτούμε διάφορα πράγματα χωρίς μέλλον… θα θέλαμε όλο αυτό να γίνει βιώσιμο».

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές επέκριναν τα υψηλά επίπεδα ποδοσφαιρικών επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος («sportswashing») μέσω του αθλητισμού στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων (European Club Association), η οποία εκπροσωπεί 220 ποδοσφαιρικούς συλλόγους από όλη την Ευρώπη, συζήτησε τον αντίκτυπο της επένδυσης της Σαουδικής Αραβίας στο άθλημα στη Γενική της Συνέλευση αυτόν τον μήνα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις, ο πρόεδρος Nasser Al-Khelaifi είπε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το σαουδαραβικό πρωτάθλημα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Πιστεύουμε στον εαυτό μας… Έχουμε την καλύτερη διοργάνωση στον κόσμο, τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικός κίνδυνος».

107297765 1694185184928 gettyimages 1638024475 AFP 33U72U8 scaled

Ακόμα κι αν οι πιθανές φιλοδοξίες του να παίξεις στην κορυφαία κατηγορία του πανευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Champions League, φαίνονται να αντιμετωπίζονται με ψυχρότητα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, η ποδοσφαιρική ώθηση της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, με την κλήρωση της διοργάνωσης να δημιουργεί τη δυνατότητα για έναν αγώνα μεταξύ της Al-Hilal, ομάδα του Βραζιλιάνου επιθετικού Neymar, και της νικήτριας του Champions League, Manchester City, εάν και οι δύο σύλλογοι καταφέρουν να νικήσουν τον αντίπαλό τους.

Το πρώτο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου υψηλού προφίλ του Bασιλείου θα είναι ένα βασικό τεστ, με πολλά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η χώρα στοχεύει να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, αφού εγκατέλειψε τα σχέδια να φιλοξενήσει από κοινού τη διοργάνωση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο το 2030. Άλλοι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής κυριαρχίας απέτυχαν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα, με τη Σούπερ Λιγκ της Κίνας να χάνει πολλούς παίκτες καθώς οικονομικές ανησυχίες έπληξαν τους συλλόγους στον απόηχο της πανδημίας της Covid-19.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *