Η FED έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο του πληθωρισμού και έχει ασθενέστερη επιρροή στην οικονομία

Η FED έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο του πληθωρισμού και έχει ασθενέστερη επιρροή στην οικονομία

Η πρώτη κρίση πληθωρισμού των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve για την καταπολέμησή της, οδήγησε σε αναταραχή τα τελευταία δύο χρόνια τόσο στη Main Street όσο και στη Wall Street. Επίσης, η ίδια κρίση έχει επιβαρύνει τους καταναλωτές και έχει κρατήσει τους επενδυτές να ακολουθούν χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Nicole Goodkind/CNN Business

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε τώρα ότι η επιρροή της Fed στην αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή και βαθιά όσο παλιά. Σίγουρα, οι αγορές θα εξακολουθήσουν να αντιδρούν έντονα όταν η Fed ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις της πολιτικής της, λένε, αλλά οι μόνιμες επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών και τον πληθωρισμό γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές όπως και να ‘χει.

Τι πραγματικά συμβαίνει: Μετά από 18 μήνες μιας βόλτας στο τρενάκι του τρόμου που προκλήθηκε από την πολιτική της Fed, οι επενδυτές είναι έτοιμοι για τα πράγματα να γίνουν και πάλι βαρετά.

Και η Fed επίσης.

Ο πρόεδρος της, Jerome Powell, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν ελέγχει πλέον την πορεία του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Economic Club της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM στις ΗΠΑ.

Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τόνο του από τον Μάρτιο του 2022, όταν η Fed τερμάτισε την σχεδόν 15ετή τάση διατήρησης χαμηλών επιτοκίων και εισήγαγε μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο τον περιορισμό του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού.

Για τους επενδυτές που ήταν συνηθισμένοι σε σχεδόν μηδενικά επιτόκια, αυτή ήταν μια σημαντική αλλαγή. Οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις στο χρηματιστήριο και στην ευρύτερη οικονομία.

Αλλά ο πληθωρισμός έκτοτε μειώθηκε σημαντικά και δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για τέτοια δραστικά μέτρα.

Η Fed, είπε ο Powell την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει μεγάλες κινήσεις και να διακινδυνεύσει μια «άσκοπη βλάβη στην αμερικανική οικονομία».

Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει τις αποφάσεις της επόμενης επόμενης συνεδρίασης της Fed, η οποία ξεκινά το Halloween, την Τρίτη, είπε ο Brusuelas. Με άλλα λόγια: Μην περιμένετε αύξηση επιτοκίων αυτόν τον μήνα. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δίνουν επί του παρόντος σχεδόν 99% πιθανότητες η Fed να συνεχίσει να διακόπτει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Βοηθώντας τον σκοπό της Fed: Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο 5% τις τελευταίες ημέρες, στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2007. Αυτό το επιτόκιο επηρεάζει τα καταναλωτικά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων και των πιστωτικών καρτών, και συμβάλλει στην επιβάρυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed μπορεί να μην χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσει τις δαπάνες άρα και τον πληθωρισμό.

Ο τελευταίος αρχίζει ήδη να εξομαλύνεται: Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης πληθωρισμού, έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που εκτινάχθηκε πάνω από το 9% τον Ιούνιο του 2022, αν και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ξανά τον τελευταίο καιρό καθώς οι ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων αυξάνονται. Αλλά εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ ανέρχεται στο 4,1%, που είναι ο χαμηλότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για αυτήν τη μέτρηση σε δύο χρόνια, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από τον τελικό στόχο του 2% της Fed.

Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι ο πληθωρισμός δεν θεωρείται πλέον θέμα έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι η Federal Reserve αισθάνεται λιγότερη πίεση για γρήγορη σταθεροποίηση των τιμών μέσω επιθετικών, οικονομικά επώδυνων αυξήσεων των επιτοκίων.

«Μόλις ο πληθωρισμός πέσει κάτω από το 5%. Εξαφανίζεται από τα πρωτοσέλιδα», είχε δηλώσει στο CNN η οικονομολόγος του Johns Hopkins και υπότροφος της κεντρικής τράπεζας Laurence Ball. «Οι άνθρωποι επιστρέφουν στο να ανησυχούν για τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή την κλιματική αλλαγή ή για άλλα δημόσια ζητήματα που πράγματι υπάρχουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *