Η μετά-Ερντογάν εποχή-Πώς βλέπει η Μόσχα το μέλλον της Άγκυρας;ο ρόλος του COVID-19

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:38 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο COVID-19  έχει γίνει πραγματική πρόκληση για την Τουρκία και αυτό δεν αφορά μόνο το θέμα της επιβίωσης εκατομμυρίων πολιτών. Σύμφωνα με τα διεθνή ιδρύματα, η χώρα κινείται αναπόφευκτα προς ένα οικονομικό κραχ.

Αν και στην αρχή η Τουρκία είχε λίγα κρούσματα (ή ανακοίνωνε λίγα)  λόγω της  μεγάλης επέκτασης του ιού στο γειτονικό Ιράν, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξήθηκε σε τραγικό βαθμό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα μπορεί να ακολουθήσει το «ιταλικό σενάριο».

Η τουρκική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, οι οποίες, φυσικά απαιτούν τη διαρκή διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών . Η χώρα συνήθιζε να αντέχει σε κρίσεις λόγω της φθηνής λίρας και της λήψης δανείων, αλλά τώρα δεν μπορεί να συμβεί αυτό.

Τα αποθεματικά της Τουρκίας ανέρχονται σε 89 δισεκατομμύρια δολάρια.Το χρέος των τουρκικών εταιρειών, το οποίο πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες, ανέρχεται σε 172 δισεκατομμύρια. Ο τουρισμός έφερνε συνήθως περίπου 30 δισεκατομμύρια ετησίως στη χώρα, αλλά αυτό ήταν πριν από την πανδημία.

Τυχόν δάνειο από τις χώρες της G20 δεν θα δοθεί και ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ. Ως αποτέλεσμα, μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης κινείται προς οικονομικό κραχ, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην περιοχή και να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην ίδια την Τουρκία θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις ροές των μεταναστών όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, ακόμη και από το Αφγανιστάν.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως η Τουρκία είναι κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

Φυσικά όλοι ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, όταν ο Ερντογάν αναπόφευκτα θα αφήσει την εξουσία.

“Η αλλαγή του καθεστώτος στην Άγκυρα δεν φέρνει κανένα καλό στη Ρωσία. Η Μόσχα υλοποιεί επί του παρόντος πολλά σημαντικά έργα στην Τουρκία ταυτόχρονα. Από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Akkuyu και τον Turk Stream, μέχρι την προμήθεια συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Υπάρχει η πιθανότητα οι Τούρκοι να αποφασίσουν να αγοράσουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη; Yπάρχει όσο είναι ο Ερντογάν. Η άνοδος στην εξουσία της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Επιπλέον, λόγω της επιθετικής πολιτικής του Ερντογάν, η Τουρκία συμμετείχε άμεσα ή έμμεσα σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις (Συρία, Λιβύη). Και το πώς θα τελειώσει (και όχι μόνο γι ‘αυτήν) η «επικείμενη καταιγίδα», κανείς δεν ξέρει,” αναφέρουν μεταξύ άλλων ρωσικό ΜΜΕ.

Η οικονομία, ο Ερντογάν και η ακρίβεια

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ήδη ακριβύνει τις τιμές των τροφίμων στην Τουρκία, της οποίας ο γεωργικός τομέας εξαρτάται υπερβολικά από τις εισαγωγές.

Το μακροχρόνιο πρόβλημα της έλλειψης γεωργικών προϊόντων στην Τουρκία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, καθώς η κυβέρνηση στηρίχθηκε στις εισαγωγές για να καλύψει τα κενά αντί να ενθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή.

Ο γεωργικός τομέας της Τουρκίας, που ήδη βρίσκεται σε παρακμή τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ακόμη πιο εύθραυστος κάτω από τα οικονομικά χτυπήματα του COVID-19.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε μόνο βραχυπρόθεσμα και επιφανειακά μέτρα για τον κλάδο όπως και για άλλους κλάδους της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας την πανδημία ως ένα παροδικό πρόβλημα που σύντομα θα ξεπεραστεί.

Με την οικονομία της Τουρκίας να έχει ήδη πληγεί, οι κύριες ανησυχίες της κυβέρνησης ήταν πολιτικές, ειδικά για την αποφυγή περαιτέρω δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα που ελήφθησαν για τον γεωργικό τομέα έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στη διατήρηση της εισαγωγής πρώτων υλών και στην ενίσχυση των αποθεμάτων και πάλι μέσω των εισαγωγών, παρά τα λιγοστά νομισματικά αποθέματα της χώρας.

Αυτή η πολιτική όχι μόνο αποθαρρύνει τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και τους εμποδίζει να κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια, ενώ ενισχύει την δυσπιστία προς την κυβέρνηση.

Το Ραμαζάνι, που φέτος ξεκίνησε στις 24 Απριλίου, είναι συνήθως μια εποχή πολλών απαιτήσεων στην Τουρκία, καθώς οι Τούρκοι πολίτες θέλουν να ξοδεύουν και να ξεχνούν την καθημερινότητά τους. Αυτό το κάνουν παραδοσιακά με μεγάλα και πλούσια δείπνα, που φέτος δεν θα γίνουν.

Σε μια ζοφερή κατάσταση στην αγορά, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν 2% τον Μάρτιο, όταν ο COVID-19 έφτασε επίσημα στην Τουρκία, ενώ τον Απρίλιο οι τιμές αυξάνονται εκθετικά πιο πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

Το μέλλον της Τουρκίας παραμένει άγνωστο και δύσκολα προβλέψιμο.

Το πιο επικίνδυνο πάντως είναι μια εξαγωγή της τουρκικής κρίσης σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο διότι τότε θα προκαλούσε ακόμη και πολεμικά επεισόδια με τις γειτονικές χώρες με άγνωστα αποτελέσματα, εκτιμούν ειδικοί αναλυτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *