Περίπου δέκα ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο θα επανεκκινήσει η Βουλή τις εργασίες της ( Στις 22.08 αντί της 31ης) μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για τις παρακολουθήσεις, καθώς το πρωθυπουργικό μήνυμα χθες δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση στο σκέλος των εξηγήσεων και ο Α. Τσίπρας αιτήθηκε άμεσο άνοιγμα της Βουλής και συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Της Νίκης Ζορμπά
Άμεσα δεν θα ανοίξει μεν η Βουλή, θα ανοίξει ωστόσο εσπευσμένα καθώς το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ και η Κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα.
Νόμιμο αλλά λάθος
Ο πρωθυπουργός χθες, τοποθετήθηκε για το θέμα των υποκλοπών, αναγνωρίζοντας πως πολιτικά ήταν λανθασμένη η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν έπρεπε να είχε συμβεί, εάν το γνώριζε δεν θα την επέτρεπε, παρά ταύτα σημείωσε πως ήταν νόμιμη. Στοιχείο που επανέλαβε και σε ανακοινώσεις της μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση, επανειλημμένως.
Οι πρωθυπουργικές εξηγήσεις δεν ικανοποίησαν ούτε τη μείζονα ούτε την ελάσσονα αντιπολίτευση και κυρίως, δεν ικανοποίησαν τον άμεσα ενδιαφερόμενο, Νίκο Ανδρουλάκη.
Σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησής του από την ΕΥΠ , εγκαλώντας τον για “περίσσιο θράσος” για το γεγονός ότι την χαρακτήρισε “νόμιμη”.
Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιπροσθέτως τον κατηγόρησε ότι ” απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί. Το κατασκοπευτικό “υπερόπλο” Predator επιχειρήθηκε να παγιδεύσει το κινητό μου τηλέφωνο ενώ λίγες μέρες πριν είχα τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ”.
Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις. “Mεγάλων διαστάσεων σφάλμα” χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος τη “θέση του Πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη”. Ζήτησε δε, “ως προς το συγκεκριμένο και ομολογημένο συμβάν οφείλουν να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης”.
“Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του”, σχολίασε από πλευράς του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναφέροντας το ερώτημα που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε πως η ΕΥΠ , παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Επιμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιβόητο Predator, αλλά και για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη.
Βαρύ κλίμα
Το κλίμα στην Κυβέρνηση είναι βαρύ από την Παρασκευή και μετά οπότε και οι παραιτήσεις Δημητριάδη- Κοντολέοντα άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας. Το κυβερνητικό μήνυμα ότι πολιτικά ήταν λανθασμένη η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ( κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κούρσας) εξ ού και καρατομήθηκε ο Π. Κοντολέων , όχι όμως παράνομη, παραμένει ψηλά στην προμετωπίδα των κυβερνητικών επιχειρημάτων.
Φυγή προς τα εμπρός και με τις τέσσερις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ, επιχειρεί το Μαξίμου, εν όψει και της νέας πολιτικής σεζόν, που θα ανοίξει παραδοσιακά, από το “μπαλκόνι” της ΔΕΘ.
Πρόκειται για κρίσιμο ορόσημο, ο Σεπτέμβρης του 2022 καθώς η Κυβέρνηση εισέρχεται στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής της.